Nz mahurangi regional park 2 discoverpage detail regions
Nz otago peninsula beach seal 2 discoverpage detail regions
Nz bay of islands sand dunes 23 discoverpage detail regions
Een land met een diverse cultuur en natuur

Regio’s en streken van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een relatief klein land, maar het is groot in diversiteit aan natuur en activiteiten. U vindt er borrelende modderpoelen, berglandschappen, meren, subtropisch regenwoud, een schat aan Maori-cultuur en een uniek dierenleven. Nieuw-Zeeland kent twee eilanden, het Noordereiland en Zuidereiland, waarover zestien regio’s zijn verdeeld die ieder hun bijzonderheden hebben.

Diversiteit aan cultuur en natuur op het Noordereiland en Zuidereiland

Meer dan vier miljoen mensen leven op een oppervlakte van zeven keer Nederland, waarvan 75% op het Noordereiland woont. Geen wonder dus dat Nieuw-Zeelands grootste steden Auckland en Wellington op het Noordereiland liggen. Het Noordereiland heeft een sterkere connectie met de Maori-cultuur. In regio’s zoals Northland en Bay of Plenty verdiept u zich in de culturele geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners.

Het Zuidereiland is groter dan het Noordereiland, maar heeft minder inwoners. De meeste inwoners wonen in de stad Christchurch. Op het Zuidereiland heeft de natuur voornamelijk de overhand en wordt over het algemeen dan ook gezien als het eiland met de meest afwisselende landschappen.

Van imposante fjorden in het Fiordland National Park tot gouden stranden en baaien met zeehonden in het Abel Tasman National Park. Hoewel het Zuidereiland bekend staat om haar natuurschoon, heeft het Noordereiland ook zeker mooie plekken zoals de stranden van de Coromandel, de geisers en warmwaterbronnen rondom Rotorua en de vulkanen van het Tongariro National Park. Beide eilanden hebben hun eigen charme. Lees hieronder verder over het Noorder- en Zuidereiland.

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Van het noordelijkste puntje Cape Reinga tot het zuidelijkste puntje Cape Palliser strekt het Noordereiland van Nieuw-Zeeland zich uit over ruim 1100 kilometer. Hoewel het Noordereiland qua oppervlakte kleiner is dan het Zuidereiland, wonen er drie keer zoveel mensen. Van de ruim drie miljoen inwoners van het Noordereiland woont de helft in en rondom de grootste stad van het land: Auckland. Maar het Noordereiland staat vooral bekend om de veelzijdigheid van de natuur en de eeuwenoude Maori cultuur.

Voor zowel natuur als cultuur bent u op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland aan het juiste adres. Bij natuur kunt u denken aan de besneeuwde bergtoppen en vulkanen van Tongariro National Park, de stranden van de Bay of Islands en de Coromandel, Kapiti Island met de unieke Kiwi vogel en het grootste helderblauwe kratermeer van Nieuw-Zeeland: Lake Taupo. Maar ook Rotorua en Waitomo Caves zijn unieke plekken waar u de natuur van het Noordereiland kunt ontdekken. Rotorua is het geothermische centrum van Nieuw-Zeeland met borrelende modderpoelen en zwavelbronnen. De Waitomo Caves zijn donkere grotten met duizenden lichtgevende wormen. Wist u ook dat Nieuw-Zeeland maar liefst achttien slapende en actieve vulkanen heeft, waarvan er vijftien op het Noordereiland te vinden zijn?

Op verschillende plekken komen natuur en cultuur ook samen, zoals in het regenwoud Te Urewera waar u van alles kunt leren over de Maori cultuur, een wandeling maakt langs watervallen en een boom plant. Of wat dacht u van Auckland, de noordelijke stad die op zo’n vijftig vulkanen is gebouwd.

Bay of Plenty

Deze regio is vooral bekend vanwege de toeristische stad Roturua met zijn kokende modder en geisers. Vooral in het hoogseizoen is het hier heel erg druk, maar er zijn ook rustigere gebieden in de omgeving.

Vulkanische activiteit

Rotorua is omgeven door vele mooie, kleine meren. Op deze minder bekende plekken kunt u getuige zijn van de vulkanische activiteit, waar de streek bekend om is. U treft er watervallen met thermisch water, warmwaterbronnen die alleen met een kleine boot te bereiken zijn en oeroude bossen. Het gebied rond de meren en rivieren is ideaal voor het vissen op forel en voor korte wandelingen.

Ongerepte stranden

Er is in Bay of Plenty nog veel meer te zien dan alleen de vulkanische gebieden. Aan de lange bochtige kust langs de noordrand, tussen Coromandel en East Cape, vindt u stranden waar u vaak het rijk alleen hebt. Op zee kunt u dolfijnen spotten en vissen. Verder van de kust af ligt White Island die u per boot of per helikopter kunt bezoeken.

Urewera National Park

Het Urewera National Park ten westen van Gisborne is een ongerept oerbos met prachtige vergezichten. Hier heeft u volop mogelijkheden voor het maken van wandelingen en het genieten van de absolute stilte. U komt er via een 105 kilometer lange zandweg, een natuurlijke barrière voor wie niet avontuurlijk is aangelegd maar het is de moeite van de reis beslist waard. Wij bieden ook in samenwerking met de lokale Maori en Te Urewera Treks een bijzondere activiteit aan in het Park waarbij u zelf bomen gaat planten.

Great sea views at Mount Maunganui Beach | New Zealand nature
Sunrise on Ohope Beach | New Zealand holiday

Central Plateau

In het midden van het Noordereiland, rond Lake Taupo, ligt een gebied dat is gevormd door vulkanen. Door geologen wordt het gebied de Taupo Vulkanische Zone genoemd. Lake Taupo is een krater die is ontstaan tijdens de grootste vulkaanuitbarsting van de wereld. Het meer wordt omgeven door de ontzaglijke vulkanen Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro.

Blanket of snow in the Tongariro National Park
Cycle the Tongariro River Trail | New Zealand active holiday

Coromandel in Nieuw-Zeeland

Door de paradijselijke stranden, bosrijke omgeving, vulkanische activiteiten en avontuurlijke wandelpaden is de Coromandel een favoriete plek onder de Nieuw-Zeelanders. Maar niet alleen zij brengen hier graag een weekend door, ook reizigers hebben het schiereiland ontdekt. Wat dacht u bijvoorbeeld van het graven van uw eigen spabad of wandelen naar een waterval door een bos vol met kauri-bomen?

Gorgeous sailing trip | New Zealand active holiday

East Cape

Aan de oostkant van het Noordereiland ligt het uitgestrekte gebied van East Cape. Ondanks dat dit het gebied is dat als eerste ter wereld de zon ziet opkomen, behoort het tot de minst bezochte streken. De kustweg rond East Cape naar Gisborne is schitterend met weinig verkeer en tal van intieme plekken om te zwemmen en uit te rusten. Een ideale omgeving voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.

East Cape coastline | New Zealand holiday

Hawke's Bay

Hawkes Bay is één grote boomgaard en bovendien een bekend wijngebied, ideaal voor wie houdt van wijn en lekker eten. Het gebied is ook bekend vanwege ’s werelds langste plaatsnaam die luidt: ‘Taumata Whakatangi Hangakoauau O Tamatea Turi Pukakapiki Maungo Horo Nuku Pokai Whenua Kitanatahu’. De naam refereert aan een beroemde krijger genaamd Maori Tamatea Pokai Whenua die bij veel gevechten was betrokken. Bij een van die gevechten kwam zijn broer om het leven en Tamatea was daarover zo bedroefd dat hij elke ochtend op zijn Koauau speelde (een fluitachtig instrument).

Sleep between the vines in Hawkes Bay
Gannet colony | New Zealand wildlife

Northland

Uitbundige, subtropische vegetatie met varens en kolossale kauri-bomen, mooie toegankelijke kustgebieden, inhammen en baaien. Deze natuurlijke fenomenen onderscheiden de regio Northland.

Dit gebied is een centrum van tradities en de cultuur van de Maori. Volgens de legendes zetten de allereerst Maori voet aan wal in de Hokianga. Cape Reinga, het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland, is volgens de Maori-legende de staart van Maui’s grote vis (Te Hiku o te Ika a Maui).

De westkust verschilt sterk van de oostkust. Aan de westkust vindt u vooral ruige landschappen en ongerepte stranden, de manier van leven is kalm en relaxt en de gebieden zijn dunbevolkt. Aan de oostkust bevinden zich de levendige badplaatsen en zandstranden die ideaal zijn om te genieten van de zee, het strand en het warme weer.

Visit Waipoua Forest with a local guide
Cape Reinga lighthouse | New Zealand holiday

Taranaki

In het middenwesten van het Noordereiland ligt Taranaki. Het gebied dankt zijn naam aan de reusachtige, spits toelopende vulkaan.

De kust rond Taranaki is beroemd om zijn hoge golven en daardoor populair bij surfers. Het binnenland met zijn ruige landschappen, machtige rivieren en nationale parken met oeroude bossen is bijzonder geschikt voor het maken van wandelingen. Het gebied is erg mooi, bijzonder rustig en bij uitstek geschikt voor wie in een schitterend natuurgebied tot rust wilt komen.

Enjoy spectacular views of the striking Mount Taranaki

"Of je nu een gepassioneerde wandelaar bent of gewoon graag buiten bent, Taranaki heeft tal van mogelijkheden."

Laura, Product ontwikkelaar

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Met ruim 150.000 vierkante kilometer is het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zeker 3,5 keer groter dan Nederland. Daarbij is het eiland bijna 40.000 vierkante kilometer groter dan het Noordereiland, maar telt het minder inwoners. Op het Zuidereiland woont slechts een miljoen van de in totaal 4,6 miljoen inwoners. Hierdoor kan de natuur al jarenlang zijn gang gaan, wat prachtige natuurverschijnselen met zich meebrengt. Binnen vijf minuten van het vliegveld rijdt u dan ook zo de ongerepte natuur in.

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om de indrukwekkende natuur. Zo vindt u in het zuiden de fjorden van Fiordland National Park, waarvan de Doubtful Sound onze favoriet is. De fjord is namelijk zeker net zo mooi en veel minder toeristisch dan de Milford Sound. Als we naar het noorden kijken vindt u er het gezellige plaatsje Nelson, de baaien, inhammen en paradijselijke sferen van Abel Tasman National Park en de Marlborough Sounds. In het oosten ontdekt u het unieke zeeleven van Nieuw-Zeeland, want bij Kaikoura spot u het gehele jaar door walvissen en dolfijnen en bij Dunedin observeert u zeeleeuwen en albatrossen. Dunedin is ook gelijk de op twee na grootste stad van het Zuidereiland. Christchurch, ook gelegen in het oosten, is de grootste stad van dit zuidelijke eiland.

In het westen vindt u de gletsjers van de Fox Glacier, Franz Josef Glacier en Tasman Glacier. Ook het hoogste punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland vindt u in het westen. Dit zijn namelijk de bergketens van Mount Cook, die u ontdekt tijdens een wandeltocht of helikoptervlucht. In het midden van het eiland vindt u de ‘ruggengraat’ van het land. De Zuidelijke Alpen zijn de plek waar twee tektonische platen tegen elkaar aanschuiven. Dit zorgt voor verschillende landschappen rondom deze met sneeuw bedekte bergen. Verspreid over het Zuidereiland vindt u helderblauwe meren, slingerende rivieren, wijngebieden en grote boerderijen waar u kunt verblijven.

Abel Tasman

Een van de grotere plaatsen in Abel Tasman is Nelson. Nelson is van een bescheiden kustplaatsje uitgegroeid tot een echte stad. Het wemelt er van de kunstenaars, huizen in koloniale stijl en cafés aan de waterkant. Er zijn maar weinig steden waar het er zo ontspannen aan toe gaat als hier. Met het heldere zeewater en schitterende uitzichten behoort het ook tot een van de mooiste gebieden van Nieuw-Zeeland. Tot de natuurlijke fenomenen van Nelson behoren ook enkele van ’s werelds grootste grotten die u kunt verkennen, mits u over de nodige ervaring beschikt.

Discover Abel Tasman National Park | New Zealand holiday

"We houden van Abel Tasman vanwege de zonnige heuvels, bezaaid met wijngaarden, olijfboomgaarden, cafés, galerijen, de zee, rivieren en de bergen."

Lokale hosts, Alastair en Fiona

Canterbury

Canterbury is een groot gebied dat zich uitstrekt van de Zuidelijke Alpen tot aan de oostkust. In het binnenland tekenen met sneeuw bedekte bergen zich af tegen de helderblauwe hemel. In de bergen ontspringen machtige rivieren als de Rakaia, Waimakariri en Waiau die zich een weg zoeken door de vlakte. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de smeltende sneeuw veranderen deze rivieren van lieflijke stromen in woeste watermassa’s.

De weg door het binnenland, aan de voet van de bergen is vaak rustig, de natuur is spectaculair en een bezoek aan de bergpassen is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Na een dagje wandelen in de bergen kunt u lekker bijkomen bij Hanmer Springs. Hanmer Springs is een geothermisch kuuroord met warmwaterbronnen waarin u heerlijk kunt ontspannen.

Explore Mount Cook with a local expert guide

Fiordland National Park

Het Fiordland National Park is 1,2 miljoen hectare groot en is met zijn ruige bergen, oeroude regenwouden en indrukwekkende watervallen een ongeëvenaard natuurparadijs. Dit wildernisgebied heeft vanwege haar bijzondere geologie en unieke flora en fauna een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Milford Sound en Doubtful Sound

Het Fiordland National Park ligt in het zuidwesten op het Zuidereiland en heeft als absolute hoogtepunten een tweetal fjorden, de 16 kilometer lange Milford Sound en de 40 kilometer lange Doubtful Sound. U kunt beide fjorden bezoeken met een dagtocht per boot, waarbij het ook mogelijk is er de nacht door te brengen. Tijdens de tocht is de kans groot dat u dolfijnen, pelsrobben en pinguïns te zien krijgt.

Het Fiordland biedt ook veel mogelijkheden voor wandelaars. Er is een netwerk van meer dan 500 kilometer aan wandelpaden met onder andere de beroemde lange afstandspaden Kepler Track (65 kilometer), Milford Track (55 kilometer) en Routeburn Track (39 kilometer).

Incredible nature | New Zealand holiday

Lake Wanaka

Lake Wanaka ligt in de Otago regio op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, 300 meter boven het zeeniveau. Het meer heeft een oppervlakte van 192 vierkante kilometer en is daarmee het vier-na-grootste meer van het land. Wanaka is een stad bij het meer, waaraan het meer z’n naam te danken heeft. Wanaka ligt in een U-vormige vallei, die ruim tienduizend jaar geleden is gevormd door glaciale erosie tijdens de laatste ijstijd. Het meer wordt gevoed door de Matukituki en Makarora rivieren en is de bron van de Clutha rivier.

Beautiful Lake Wanaka | New Zealand holiday

Marlborough

Marlborough bestaat uit twee gebieden: de Marlborough Sounds en de wijnstreek. De Marlborough Sounds vormen de ‘toegangspoort’ tot het Zuidereiland voor wie per boot uit het noorden komt. Het gebied is bijzonder mooi en bestaat uit een netwerk van waterwegen met verspreid liggende eilanden, baaien en inhammen. De Sounds staan ook bekend om de vele vogelsoorten en de grote verscheidenheid aan zeedieren. Het is een ideale plek voor wie er even helemaal uit wilt zijn.

Wijnstreek

Even verderop ligt de wijnstreek van Marlborough. Het gebied is vlak en gaat langzaam over in glooiend heuvellandschap, begrensd door steile berghellingen. Marlborough is beroemd om zijn wijnen. De Marlborough Sauvignon behoort volgens kenners tot de beste van de wereld. U kunt in deze streek dan ook diverse wijnbedrijven bezoeken om er wijn te proeven of te lunchen. Het uitzicht op de bergen is prachtig en genieten van een goed glas wijn, terwijl u uitkijkt over de wijngaarden, is een unieke ervaring.

Spend your day's vineyard hopping in Marlborough
Kayak, sail or hike in the Marlborough Sounds | New Zealand active holiday

Stewart Island

Stewart Island ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van het Zuidereiland. Het eiland neemt een belangrijke plaats in in de mythologie van de Maori. Het eiland wordt door de Maori Te Punga o Te Waka a Maui genoemd, wat in het Nederlands ‘Ankersteen van Maui’s kano’ betekent. Meer over deze legende kunt u hier lezen. Op het eiland treft u diverse soorten accomodaties: hotels, lodges en B&B’s. De meeste inwoners van het eiland wonen in het kleine plaatsje Oban. In Oban is het Stewart Island Information Centre en het Rakiura Museum.

Kiwi’s

Sinds 2002 staat 85% van het eiland bekend als Rakiura National Park dat bekend staat om zijn bijzondere flora en fauna. Zo komen er nog Kiwi’s voor in hun natuurlijke omgeving. Tijdens nachtelijke begeleide excursies loopt u grote kans deze schuwe dieren te zien en te horen.

Visit Stewart Island at the southern end of New Zealand

West Coast

Oeroude bossen, brede rivieren, steile bergen en reusachtige gletsjers, de West Coast is wild en ruig. Het gebied strekt zich uit van de kust tot de Zuidelijke Alpen en is ideaal voor wandelingen of een tocht met de kajak. Omdat de wind uit het westen komt en vaak niet over de Zuidelijke Alpen heen gaat, heeft de West Coast het meest te maken met onstuimig weer. De combinatie van de indrukwekkende geografie, oeroude bossen, machtige rivieren en het afwisselende weer, zorgt voor een ongeëvenaard natuurlijk milieu.

"Route 6, van Haast naar Westport, is een roadtrip die je nooit zult vergeten. Met de Tasmanzee aan je linkerhand en de Zuidelijke Alpen aan je rechterhand."

Nicole, Reisadviseur
Amazing landscape | New Zealand nature

Wilt u meer informatie over het bezoeken van deze regio's? Of andere regio's? We ontmoeten u graag op het moment dat het u uitkomt en bespreken alle mogelijkheden.

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

De ultieme roadtrip

Autohuur in Nieuw-Zeeland

Huur een auto in Nieuw-Zeeland en rijd dwars door de Zuidelijke Alpen en haar bergketens over de Arthurs Pass.… lees meer

Zorgeloos reizen naar Down Under

Vliegen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland lijkt misschien onbereikbaar, een verre plek aan de andere kant van de wereld. De vlucht duurt… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.