Aus wandjina rock art aboriginal indigenous
Australische reisgids

Praktische informatie

Door de vele contrasten, een oppervlakte van bijna 7,7 miljoen vierkante kilometer en drie tijdzones is het niet gek dat Australië op de zesde plek staat van grootste landen ter wereld. Niet alleen qua omvang is Australië groots, ook qua natuur en dierenleven is het een land van extremen. Denk hierbij aan berggebieden, regenwouden, kustgebieden, rivieren, heuvellandschappen, koraalrif en woestijnvlaktes. Wij delen graag meer informatie over Australië en haar extremen met u.

Nederland past 185 keer in Australië

Ondanks de grootte van Australië, waar Nederland maar liefst 185 keer in past, is het inwoneraantal niet zo groot. Met 24 miljoen inwoners heeft Australië namelijk maar zeven miljoen meer inwoners dan Nederland. Het grootste deel van de bevolking woont in het zuidoosten van het land en dichtbij de kust. Hier vindt u ook de grootste steden in Australië, zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Adelaide. Er zijn dus veel dunbevolkte stukken land, waar de natuur zijn gang heeft kunnen gaan en waardoor verschillende natuurverschijnselen zijn ontstaan.

Onder de inwoners van Australië zijn twee culturen te onderscheiden, namelijk de Britse cultuur en de eeuwenoude Aboriginal cultuur. De Aboriginals vormen slechts 1% van de bevolking, iets wat vroeger wel anders was. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië en zien zichzelf als de bewaarders van de geheimen van de natuur. Gebieden als The Red Centre en het noorden van Australië zijn plekken waar u vandaag de dag kennis kunt maken met de Aboriginals.

Our travel advisor Michiel sharing his local knowledge

Heb ik een visum nodig voor Australië?

Ja, u heeft een visum voor Australië nodig. Voor een rondreis door Australië heeft u het gratis eVisitor 651 visum nodig die gelinkt wordt aan uw paspoort. Het is een digitaal visum die u online dient aan te vragen. Voordat u het visum aanvraagt, maakt u een ImmiAccount aan die u via uw email activeert. Vervolgens kunt u het visum aanvragen en ontvangt u binnen enkele dagen een e-mail met de status van uw aanvraag. Een tweede e-mail is de toekenning van uw visum. Print de bijlagen van de e-mail uit en neem deze mee op reis naar Australië.

Zoals eerder aangegeven is het visum gekoppeld aan uw paspoortnummer. U dient dus voor iedere reiziger apart een een visum aan te vragen. Dit visum is geldig voor een verblijf van maximaal drie maanden.

Klik hier voor een stappenplan om het visum voor Australië aan te vragen.

Voor welke stopover heb ik een visum nodig?

De vluchten vanuit Nederland en België gaan niet direct naar Australië. Gelukkig maar, want dan kunt u halverwege even uw benen strekken. Maar heeft u voor zo’n tussenstop of een langere stopover een visum nodig? Dat leest u hieronder:

  • Hong Kong: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
  • Singapore: geen visum nodig, maar uw paspoort dient wel minimaal zes maanden geldig te zijn;
  • Dubai: geen visum nodig. Uw paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn;
  • Amerika: ja, u heeft een ESTA-nummer nodig aangezien het Nederlandse paspoort onder het Visa Waiver Program valt. Wij raden u aan het visum ruim voor vertrek aan te vragen;
  • Kuala Lumpur: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
  • Seoul: geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen;
  • Tokyo: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen.

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Voor uw reis door Australië heeft u een paspoort nodig dat nog geldig is op het moment dat u Australië verlaat. Wij raden u aan om altijd met een paspoort te reizen met een ruime geldigheidsduur, mocht uw reis onverhoopt langer duren. Denk hierbij aan ziekte, natuurrampen, geannuleerde vluchten etc. Ook wanneer u kiest voor een langere stop-over in bijvoorbeeld Azië, moet uw paspoort lang genoeg geldig zijn voor uw reis naar huis.

Reist u met kinderen? Dan hebben ook zij een eigen reisdocument nodig, want sinds 2012 is een beschrijving in het paspoort van de ouder niet meer geldig. Naast een geldig paspoort dient u voor het huren van een auto ook uw Nederlandse rijbewijs en een internationaal rijbewijs mee te nemen.

© Ethan wilkinson
Absolute comfort in Business Class

Taal en geld in Australië

Bij aankomst in Australië wilt u zich niet druk hoeven maken over welke taal er gesproken wordt en wat de valuta van dat moment is. U wilt zo snel mogelijk gaan genieten van uw rondreis. Ga daarom voorbereid op reis om op een ontspannen manier te beginnen aan uw rondreis door Australië. Wij vertellen u alles over de taal en het geld in Australië.

Australische munteenheid

In Australië wordt er betaald met de Australische dollar (AUD). U kunt deze munteenheid herkennen aan het dollar teken $, maar ook aan A$ of AU$ waarmee deze dollar wordt onderscheiden van de andere soorten dollars. De eenheden van de munten en biljetten zijn gelijk aan die van Nederland. Prijzen worden ook afgerond naar de dichtstbijzijnde vijf dollarcent.

  • Munten: 10 cent, 20 cent, 50 cent, $1 en $2
  • Briefgeld: $5, $10, $20, $50 en $100

Belastingen GST en WET

Voor producten en diensten in Australië zijn er twee soorten belastingen die u bij vertrek kunt terugvragen onder het Tourist Refund Scheme (TRS). Dit is de 10% van GST (Goods and Services Tax) en de 29% van WET (Wine Equalisation Tax). GST is hetzelfde als BTW en WET is voor producten als wijn en soortgelijke dranken.

Betalen in Australië

Bij alle betaalautomaten met het logo van Maestro en/of Cirrus kunt u geld pinnen met uw bankpas. De banken in Australië zijn doorgaans geopend van maandag tot en met donderdag van 09:30 uur tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:30 uur tot 17:00 uur. Betaalautomaten (ATM’s) vindt u vaak bij banken, maar ook in winkelstraten en winkelcentra. Let er wel op dat u het betaalprofiel van uw bankpas op wereldwijd zet voor uw reis door Australië. Dit zetten banken standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dit zelf via uw bank te activeren.

De bekende creditcards (MasterCard, Visa en American Express) worden in grote steden en bij hotels, restaurants, winkels en tankstations in Australië geaccepteerd. U heeft tijdens uw reis ook een creditcard nodig voor bijvoorbeeld het huren van een auto. Houd er wel rekening mee dat het betalen met een creditcard in veel gevallen duurder is dan betalen met een bankpas. Reist u naar de afgelegen gebieden van Australië, dan raden wij u aan voldoende contant geld mee te nemen.

Geld wisselen

In Australië is het mogelijk om geld te wisselen bij banken, hotels en vliegvelden. De meest gunstige koers heeft u op het vliegveld of bij de banken in de steden. Er is geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat u mee Australië in mag nemen. Wel dient u bedragen van AU$ 10.000 of meer aan te geven bij de douane. Ook wanneer u de waarde daarvan in andere valuta mee het land in of uit wil nemen.

Fooi geven

Wanneer u in Australië in een restaurant gaat eten hoeft u geen fooi te betalen. Op de rekening is namelijk een service charge inbegrepen, waardoor er geen fooi wordt verwacht. Gaat u in een duur en luxe restaurant eten? Dan is het gebruikelijk om een fooi van 10% achter te laten. In hotels en taxi’s wordt ook geen fooi verwacht. Wel wordt vaak klein wisselgeld achtergelaten of er wordt naar boven afgerond.

De taal van Australië: Engels

De lokale taal spreken tijdens de reis door Australië is gelukkig niet zo moeilijk. Wij Nederlanders spreken bijna allemaal wel een woordje Engels. De officiële taal van Australië is dan ook Engels. Het accent is wel heel anders dan het Brits of het Amerikaans. Australiërs korten veel af en gebruiken soms woorden die in het Brits of Amerikaans niet bekend zijn. De Aboriginals spreken de taal van hun eigen stam, maar in de steden en dorpen spreken zij ook Engels.

© Melissa Walker Horn

Auto huren in Australië

Huur een auto in Australië en rijd over de slingerende Great Ocean Road, waar u steeds opnieuw wordt verrast door het uitzicht over de Australische zuidkust. Van water dat tegen de immense rotsen van de Twelve Apostles aanslaat tot de ondergaande zon die het landschap lichtoranje kleurt. Maar er zijn nog meer mooie routes die u kunt rijden tijdens een autorondreis door Australië. Denk hierbij aan de Gibb River Road, voor een avontuur in de Outback, of de historische route van de New England Highway, die tot 1950 de enige weg was die Brisbane en Sydney met elkaar verbond. Om deze autoroutes te rijden, heeft u natuurlijk een auto nodig. Wij vertellen u daarom meer over een auto huren in Australië.

Doe het rustig aan tijdens uw autorondreis door Australië

Laat u niet misleiden door de relatief korte afstanden die de kaart misschien wel doet vermoeden. Australië is namelijk een groot land met lange afstanden tussen de locaties. Wij adviseren u daarom rustig aan te doen tijdens uw autorondreis door Australië, met reisafstanden van twee tot zes uur rijden. Op deze manier ziet u mooie contrasten, heeft u tijd om elk gebied te ontdekken en zullen ook uw reisdagen plezierig zijn. U heeft immers vakantie. Het is ook goed om de autorondreis af en toe te onderbreken door een binnenlandse vlucht te nemen en zo de lange afstanden te overbruggen

Goed om te weten voor autohuur in Australië

Let er wel op dat u voor het huren van een auto in Australië niet alleen uw Nederlands rijbewijs nodig heeft, maar ook een internationaal rijbewijs. Waar u deze kunt aanvragen leest u op ons blog over verkeersregels in Australië. U heeft ook een creditcard nodig op naam van de bestuurder. Verder raden wij u aan van te voren goed de algemene voorwaarden van de verhuurmaatschappij door te nemen. Hierin staan onder andere een aantal wegen waar u niet mag rijden. Rijdt u wel over deze wegen, dan bent u niet verzekerd. Zo mag u nooit off road rijden, zoals door rivieren, overstromingen, beken, woestijnen en over stranden. Afhankelijk van het seizoen, kan het zijn dat er in de Outback van Australië bepaalde wegen niet toegankelijk zijn door overstromingen in het regenseizoen.

Huurauto’s zijn voorzien van…

Wij zorgen ervoor dat het type huurauto in Australië past bij uw wensen en reisgezelschap. Zo adviseren wij u bijvoorbeeld een 4WD als u wilt rondrijden door de Australische Outback, omdat hier veel onverharde wegen zijn waar u met een normale auto niet mag komen. Uiteraard zijn alle huurauto’s van goede kwaliteit, geschikt om deel te nemen in het Australische verkeer en comfortabel. Ze zijn voorzien van voldoende bagagecapaciteit, airconditioning en een cd-speler of aansluiting voor uw mobiele telefoon of tablet.

Wat de huurauto’s niet standaard hebben is navigatie. Deze dient u apart te huren bij de verhuurmaatschappij, maar u kunt ook verschillende apps gebruiken op uw mobiele telefoon of tablet. De kaarten van Maps.me en Google Maps download u vooraf, zodat u deze in Australië offline kunt gebruiken en niet onnodig internet verbruikt.

Australian | Australia holiday

Tijdzones in Australië

Als wij ‘s ochtends aan het ontbijt zitten, dan is het in Australië tijd voor het avondeten. Australië is te verdelen in drie tijdzones: Australian Eastern Standard Time (AEST), Australian Central Standard Time (ACST) en Australian Western Standard Time (AWST). Het tijdsverschil met Nederland hangt dus af in welke tijdzone u bent. Hieronder vertellen wij u over de Australische tijdzones en hoeveel tijdsverschil er is met Nederland.

Welke staten en steden vallen onder de drie tijdzones in Australië?

Australian Eastern Standard Time

Onder de tijdzone Australian Eastern Standard Time vallen Queensland, New South Wales (behalve de plaats Broken Hill), Victoria, Australian Capital Territory en Tasmanië. Het tijdsverschil met het oostelijke deel van Australië, waaronder de steden Sydney, Canberra, Brisbane en Melbourne vallen, is negen uur.

Australian Central Standard Time

De staten South Australia met de stad Adelaide en Northern Territory met de stad Darwin, en de plaats Broken Hill vallen onder de tijdzone Australian Central Standard Time. Het tijdsverschil met het middelste deel van Australië is 8,5 uur.

Australian Western Standard Time

West Australia met de stad Perth heeft de Western Standard Time waardoor er zeven uur tijdsverschil is met Nederland.

Als het in Nederland zomertijd is, trekt u een uur van het tijdsverschil af. Maar net als in Nederland kennen grote delen van Australië ook een zomertijd. Deze loopt niet gelijk met onze zomertijd. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen natuurlijk omgekeerd aan Nederland. Wij vertellen u graag meer over de beste reistijd voor uw rondreis door Australië.

Zomertijd in Australië

De bovenstaande tijden kunnen afwijken vanwege de Australische zomertijd in de maanden oktober tot en met eind maart. Officieel begint de Australische zomertijd op de eerste zondag van oktober en eindigt deze op de eerste zondag van april.

New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmanië en Australian Capital Territory zetten de klok een uur vooruit wanneer de zomertijd ingaat. Als het in Australië zomertijd is, rekent u een uur bij het tijdsverschil.

Niet alle delen van Australië kennen een zomertijd. In Queensland, Northern Territory en West Australia is geen zomertijd.

© Joey csunyo

Ontdek meer over Australië

Proef de lokale Australische keuken

Eten en drinken in Australië

Ga op een culinaire reis en ontdek de heerlijke Australische keuken en wijnen. Proef lokale Australische producten… lees meer

Ontdek de vele musea in Australië

Musea in Australië

Het is misschien niet zo bekend, maar Australië heeft een groot aantal zeer interessante musea. U vindt ze vooral… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.