Nz fiordland national park bird barton matthews discoverpage detail best travel time
Nz catlins coastline barton matthews5 discoverpage detail best travel time
Nz mt Seftons glaciers mount cook barton matthews20 discoverpage detail best travel time
Nz sealy tarns track mount cook barton matthews17 discoverpage detail best travel time
Nz fiordland national park bird barton matthews discoverpage detail best travel time
Nz catlins coastline barton matthews5 discoverpage detail best travel time
Nz mt Seftons glaciers mount cook barton matthews20 discoverpage detail best travel time
Nz sealy tarns track mount cook barton matthews17 discoverpage detail best travel time
Reizen op maat naar Down Under

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Het weer in Nieuw-Zeeland is erg veranderlijk en daarom wordt er ook wel gesproken van vier seizoenen op één dag. Maar deze vier seizoenen zorgen wel voor de meest mooie ansichtkaarten, waar u doorheen rijdt tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland. De vraag is nu natuurlijk: wanneer ziet u de mooiste landschappen en heeft u kans op het beste weer tijdens uw reis? Lees verder en ontdek meer over het klimaat en de beste reistijden.

Het weer per seizoen in Nieuw-Zeeland

September - november

De lente! Geniet van de pasgeboren dieren in de wei en velden met bloeiende bloemen. De gemiddelde dagtemperatuur is 18 °C.

December - februari

Zomer in Nieuw-Zeeland. Dit is het hoogseizoen en daarom de drukste tijd van het jaar. Zowel de locals als buitenlandse reizigers doorkruisen het land. De gemiddelde dagtemperatuur is 23 °C.

Maart - mei

De herfst is een ideale reistijd voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland. Er zijn minder toeristen en het weer is stabiel. De gemiddelde dagtemperatuur is 19 °C.

Juni - augustus

Winter in Nieuw-Zeeland. De ideale reistijd voor wintersportliefhebbers of voor de mensen die wel houden van een beetje fris weer. De gemiddelde dagtemperatuur is 14 °C.


Het klimaat in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland ervaart u precies tegenoverstelde seizoenen als in Nederland. Dit komt doordat dit land op het zuidelijk halfrond ligt. Zo zijn juni, juli en augustus de wintermaanden en december, januari en februari de zomermaanden. Het is aan te raden om u gedurende het hele jaar te beschermen tegen de zon, gezien de zonkracht erg sterk is en u daardoor snel kunt verbranden.

Wees voorbereid op regen

Houd ook rekening met regen tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland, dat verspreid over het hele jaar valt. Op het Zuidereiland valt in de winter de minste regen, terwijl op het Noordereiland in de winter juist meer regen valt dan in de zomer. Met dit veranderlijke weer kan het lastig zijn om uw koffer in te pakken. We hebben daarom een aantal inpaktips voor u op een rij gezet.

Walk the coastal trails of Mahurangi Regional Park | New Zealand active holiday
Loop over de kustpaden van het Mahurangi Regional Park
Yellow-eyed penguin | New Zealand wildlife
Geeloogpinguïn / hoiho zijn uniek voor Nieuw-Zeeland
© Barton Matthews

Verschillen tussen noord en zuid

Het gematigde zeeklimaat in Nieuw-Zeeland, zorgt voor weer verschillen tussen noord en zuid. Het Noordereiland ligt dichter bij de evenaar en is daardoor warmer dan het Zuidereiland. Een groot deel van de lokale bevolking woont dan ook in en rondom de steden Auckland en Wellington op het Noordereiland. Hier is het in verhouding een stuk dichter bevolkt, dan in de rest van het land. De wind komt vrijwel altijd uit het westen, waardoor het westen van het land ook ruiger, natter en groener is dan het oosten. In het oosten houden de Zuidelijke Alpen deze wind tegen.

“Ik ben opgegroeid in Nieuw-Zeeland, en ik merkte dat het weer in maart altijd stabiel is en dat het veel rustiger is.”

Brooke, Product manager
River valley | New Zealand holiday
Makarora is puur Nieuw-Zeeland en een absolute aanrader om te bezoeken!
© TravelEssence
Beautiful waterfalls | New Zealand nature
De lente is de beste tijd van het jaar om watervallen te bezoeken
© Barton Matthews

Wat is voor u de ideale reisperiode?

Nieuw-Zeeland is het gehele jaar door goed te bereizen. De beste reistijd is daarom afhankelijk van uw wensen: houdt u van warme temperaturen of heeft u liever wat koelere dagen? Onze ervaren reisexperts geven u passend advies op basis van uw wensen en behoeften. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan tijdens uw reis! Lees hieronder meer over de kenmerken van het klimaat per seizoen.

Maak kennis met Gerrie, een van onze ervaren reisspecialisten
© TravelEssence
Een trein rijdt dwars door de bergen in Nieuw-Zeeland
Ontdek Nieuw-Zeeland, buiten de gebaande paden om

Lente in Nieuw-Zeeland: van september tot en met november

De lente is een mooie periode om door Nieuw-Zeeland te reizen. Zie hoe de bloemen tot bloei komen en hoe jonge dieren geboren worden. Dit seizoen staat ook bekend als het watervalseizoen, waarbij het aantal watervallen zich vermenigvuldigt. Milford Sound en Doubtful Sound mogen in deze periode niet ontbreken in uw reisschema.

Is de lente uw beste reistijd? Dan is het verstandig om vroeg te boeken, want het is een populaire reisperiode.

De paarse wilde bloemen aan de Milford Road in Nieuw-Zeeland
Rijden over Milford Road is gewoon adembenemend mooi
© Hans Wijker

"Mijn favoriete tijd in Nieuw-Zeeland is buiten het seizoen. Met heerlijke temperaturen en minder toeristen in de buurt, is het ideaal."

Gerrie, reisadviseur

Zomer in Nieuw-Zeeland: van december tot en met februari

In de zomermaanden liggen de temperaturen in Nieuw-Zeeland tussen de 21 en 32 graden. De ideale periode om te zwemmen in de oceaan of een van de prachtige meren. De bekende rode bloemen van de Pohutukawa bomen staan in de zomer volle bloei en worden ook wel de kerstbomen van Nieuw-Zeeland genoemd.

Houd er rekening mee dat dit het hoogseizoen is. Naast de vele toeristen die het land graag in de zomer bezoeken, gaan ook veel locals in deze periode op vakantie.

Mocht u toch een voorkeur hebben voor de zomer, boek dan op tijd om verzekerd te zijn dat u op de mooiste plekken kunt verblijven en de meest onvergetelijke activiteiten kunt ondernemen.

Beaches in the Coromandel | New Zealand nature
Ervaar de typische Kiwi beach lifestyle in de Coromandel
Enjoy the beauty of the Catlins | New Zealand nature
Bezoek de Catlins - een ruige, ongerepte hoek van Nieuw-Zeeland
© Barton Matthews

Ervaar hoe onze lokale kennis het verschil maakt

Ontdek Nieuw-Zeeland op een unieke lokale manier

Wilt u meer informatie over de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland? Vul dan ons contactformulier in en een van onze reisspecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Herfst in Nieuw-Zeeland: van maart tot en met mei

Van maart tot en met mei is de herfstperiode in Nieuw-Zeeland, waar u kunt genieten van de prachtige herfstkleuren. Dit is qua weer de meest kalme periode van het jaar met temperaturen tussen de 7 graden en 21 graden. Deze temperaturen zijn perfect voor activiteiten als wandelen, fietsen en kajakken.

Vanaf midden april worden de avonden een stuk kouder en eind april zijn de hogere bergpassen vaak al bedekt met sneeuw. Vooral met het laatste dient u rekening te houden als u met een huurauto door Nieuw-Zeeland reist.

Amazing mountain view | New Zealand nature
Word verliefd op de warme en uitnodigende kleuren van de herfst
© Barton Matthews

"Nieuw-Zeeland is in de winter geweldig. Met veel gebieden met microklimaten, hebben veel locaties in de winter heerlijk weer."

Andrew, oprichter van TravelEssence en Nieuw-Zeelander

Winter in Nieuw-Zeeland: van juni tot en met augustus

In de wintermaanden zijn de bergen bedekt met sneeuw en valt er regelmatig regen. Deze periode is ideaal als u houdt van fietsen, wandelen en skiën.

Afhankelijk van het gebied waar u naartoe gaat, zult u een zachte of juist een strenge winter ervaren. In het noorden van Nieuw-Zeeland liggen de temperaturen een stuk hoger, namelijk tussen de 10 en 16 graden. Het wordt ook wel het ‘winterloze noorden’ genoemd. Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kan het tijdens de winter sneeuwen en vriezen. De regio’s Central Plateau, Canterbury en Central Otago zijn dan ook ideale skigebieden.

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.