Nicole nz tongariro national park
Ute Simon New Zealand Tongariro Nationalpark
Nz tongariro crossing barton matthews6 discoverpage detail national parks
Ontdek wat de natuur te bieden heeft

Tongariro National Park

Het Tongariro National Park op het Noordereiland, 7600 vierkante kilometer groot, omvat drie actieve vulkanen: Mount Tongariro (1968 meter), Mount Ngauruhoe (2291 meter) en Mount Ruapehu (de hoogste met 2797 meter). Van die drie is Mount Ngauruhoe het actiefst; in de periode 1954/55 waren er opeenvolgende uitbarstingen in een periode van 9 maanden. De meest recente eruptie vond plaats in februari 1975. En ook nu nog worden er regelmatig spectaculaire wolken rook en as uitgestoten. De top van Mount Ruapehu is permanent met sneeuw bedekt. Deze berg heeft 2 kraters; in één ervan bevindt zich een kratermeer en er zijn enkele kleine gletsjers. Hier vond de laatste uitbarsting plaats in april 1975. Mount Tongariro heeft een aantal kleine kraters waaronder het schitterende kratermeer Emerald Lakes en op de hellingen in het noorden bevinden zich de Ketetahi Hot Springs, een reeks borrelende warmwaterbronnen en kolkende modderpoelen.

Beschermde status

Het berggebied is voor de Maori heilig en het toneel van verscheidene oeroude legendes. In 1887 heeft het Maori-opperhoofd Tukino Te Heuheu IV het berggebied geschonken aan de regering van Nieuw-Zeeland op voorwaarde dat het een beschermde status zou krijgen. Het werd het eerste nationale park van het land, na Yellowstone in de USA het grootste nationale park ter wereld en ook het eerste park dat een plaats kreeg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wandel langs het kratermeer
© TravelEssence
Hike the Tongariro Alpine Crossing
Tijdens uw hike geniet u van een schitterend uitzicht

Bezienswaardigheden in het park

Het landschap rondom de vulkanen bestaat uit bos, struikgewas en kale, woeste vlakte. In het westen, waar meer regen valt, is de bodem vruchtbaarder; hier vindt u uitgestrekte bossen doorsneden door beken en riviertjes; er leven hier veel verschillende vogelsoorten waaronder de zeldzame blauwe bergeend. Aan de drogere oostkant ziet het land er woestijnachtig uit met veel kiezels en lage begroeiing van geharde alpiene planten. Het hoofdkwartier van het park is gevestigd in de buurt van het luxe hotel Chateau Tongariro. Hier krijgt u alle nodige informatie over de 3 vulkanen, over wandelingen, klim- en trektochten en over de mogelijkheid om onderweg in hutten te overnachten. In de zomermaanden is wandelen en klimmen dé favoriete sport. Als u het bij een betrekkelijk gemakkelijke dagwandeling wilt houden, dan is de Tongariro Crossing iets voor u. Dit is een route van 17 kilometer van Mangatepopo naar Ketetahi door een zeer fraai en gevarieerd landschap. Vanwege de onvoorspelbaarheid van dit vulkanische gebied is het beslist nodig dat u zich meldt als u plannen hebt om op de hogere hellingen te gaan wandelen of klimmen. In de winter vormen de hellingen van Mount Ruapehu het voornaamste skigebied van het Noordereiland met stoeltjes- en skiliften en diverse pistes waaronder die van Whakapapa als de oudste. Een waar paradijs voor skiërs en snowboarders. Behalve wandelen kunt u in dit gebied, mits u avontuurlijk bent aangelegd, wildwatervaren op de Tongariro- en de Rangitikei-rivier.

Het Tongariro National Park bevindt zich in het centrale deel van het Noordereiland ten zuidwesten van de plaats Rotorua en Lake Taupo. Het gebied wordt door een aantal autowegen omsloten en is gemakkelijk bereikbaar.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.