Nicole nz tongariro national park
Nz tongariro crossing itinerary
newzealand-north-tongariro-emeraldpools
Newzealand north Chateau Tongariro Hotel1
Nicole nz tongariro national park
Nz tongariro crossing itinerary
newzealand-north-tongariro-emeraldpools
Newzealand north Chateau Tongariro Hotel1
Ontdek wat de natuur te bieden heeft

Tongariro National Park

Tongariro National Park op het Noordereiland is het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland. In het park bent u in het gezelschap van drie actieve vulkanen en maakt u prachtige wandelingen door iconische en machtige landschappen. Ontdek natuurlijke warmwaterbronnen, minerale meren en alpiene weiden. Tongariro is de perfecte bestemming in Nieuw-Zeeland voor families, koppels en avonturiers die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring in de natuur.

Wat kunt u doen in Tongariro National Park

Een man wandelt over de Tongariro Alpine Crossing en bekijkt het weidse uitzicht
Geniet van de waanzinnige uitzichten tijdens de Tongariro Alpine Crossing
Vrouw staat met haar handen in de lucht voor de groene meren op Mount Tongariro
De Emerald Lakes zijn spectaculair
© TravelEssence

Handige weetjes

Over het nationale park

Actieve vulkanen

Het Tongariro National Park ligt op het Noordereiland en is 7600 vierkante kilometer groot. De drie actieve vulkanen die u hier vindt, zijn Mount Tongariro (1968 meter), Mount Ngauruhoe (2291 meter) en Mount Raupehu (2797 meter).

Van deze drie vulkanen is Mount Ngauruhoe het meest actief. De meest recente uitbarsting was in februari 1975 en nog steeds zijn dagelijks spectaculaire wolken van rook en as te zien. De top van Mount Raupehu is permanent bedekt onder een laag sneeuw. De vulkaan heeft twee kraters, waarvan één een kratermeer is en er zijn een aantal kleine gletsjers.

Mount Ngauruhoe in het Tongariro National Park
Mount Ngauruhoe is de jongste en actiefste vulkaan
Mount Ruapehu onder een laag sneeuw
Mount Ruapehu is een winter wonderland onder een laag sneeuw
© Camilla Rutherford

Beschermde status

Het berggebied van Tongariro is heilig voor de Maori en is het decor van verschillende oude legendes. Maori opperhoofd Tukino Te Heuheu IV doneerde het gebied in 1887 aan de overheid, onder de voorwaarde dat het een beschermde status zou krijgen.

Ontdek een UNESCO Werelderfgoed gebied

Tongariro werd het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland en is het op één na grootste nationale park ter wereld, na Yellowstone in de Verenigde Staten. Tongariro National Park was ook het eerste nationale park dat werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park wordt op twee gebieden erkend als werelderfgoed, namelijk vanwege de culturele en spirituele betekenis voor de Maori en vanwege de unieke vulkanische kenmerken.

Een vrouw wandelt met camera over een pad in Tongariro National Park
Schiet de mooiste foto's in Tongariro National Park

Verken een wild sprookjesland

Het landschap rondom de vulkanen bestaat uit dorre en verlate vlaktes. In het westen valt meer regen, waardoor de grond er vruchtbaarder is. Hier vindt u grote bossen waardoor beken en rivieren stromen. U kunt er veel verschillende soorten vogels spotten, waaronder de zeldzame bergeend.

In het droge oosten is het landschap woestijnachtig, met veel kiezelstenen en winterharde alpiene planten. Vlakbij het luxe hotel Chateau Tongariro staat het bezoekerscentrum, waar u alle nodige informatie vindt over de vulkanen, klim- en wandeltochten en het overnachten in hutten.

Handige weetjes

Ontdek het landschap rondom de vulkanen
Geniet van het groene westen van het nationale park

Tongariro Alpine Crossing

Trotseer de Tongariro Alpine Crossing, bekend als een van de beste dagtochten ter wereld. Ontdek de prachtige landschappen terwijl u tussen Mount Tongariro en Mount Ngauruhoe door wandelt. Op een heldere dag kunt u misschien zelfs Mount Taranaki aan de westkust zien liggen.

Moeilijk maar magnifiek

De Tongariro Alpine Crossing is een moeilijke wandeling met een hele steile klim, maar dit is de uitzichten helemaal waard. Vanwege de afstand en het lastige terrein heeft u een goede conditie nodig. Ook is het belangrijk om wandelschoenen te dragen en om van tevoren zorgvuldig het weer te controleren. Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden en zorg voor voldoende water en eten. Het is niet mogelijk om aan beide uiteinden van de wandeling te parkeren. Het beste vervoermiddel is per shuttle.

Een schitterende wandeling

The Tongariro Crossing is een wandelroute van 19,4 kilometer van Mangatepopo naar Ketetahi, dwars door een spectaculair en divers landschap. Laat u verwonderen door de blauwe meren, kraters en vulkanische landschappen tijdens deze acht uur durende wandeling. U legt onderweg 1196 hoogtemeters af. Bent u minder ervaren, dan kunt u de route ook met een gids wandelen.

Ik ben helemaal weg van het gebied rond Tongariro National Park vanwege al zijn natuurlijke schoonheid en wandelmogelijkheden. Als uw conditie het toelaat, mag u de Tongariro Crossing niet missen - het is absoluut adembenemend!

Nicole, reisexpert
Twee vrouwen zitten op een rots met uitzicht op de vulkaan op de Tongariro Alpine Crossing
Tijdens de Tongariro Alpine Crossing wordt u beloond met spectaculaire uitzichten
© TravelEssence
Groep mensen wandelt achter elkaar op de Tongariro Alpine Crossing
De prachtige omgeving maakt de inspanning meer dan goed

Mount Tongariro

Tongariro betekent ‘weggevoerd vuur’ of ‘getroffen door de koude zuiderwind’. Het landschap van Mount Tongariro heeft zich door verschillende uitbarstingen de afgelopen 300.000 jaar ontwikkeld tot een steile vulkaan van 1978 meter hoog. U kunt op Mount Tongariro twaalf vulkanische kegels onderscheiden. De meest recente uitbarsting was in 2012, toen vulkanisch gesteente maar liefst twee kilometer de lucht in werd geslingerd vanuit de Te Maari Crater.

Wanneer u de top van de vulkaan bereikt, wordt u getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de andere vulkanen, de Red Crater (deze voelt nog steeds warm aan), Blue Lake, Emerald Pools en de omgeving rond de South Crater.

De Blue Lake op Mount Tongariro
Blue Lake is een schitterend kenmerk van Mount Tongariro
© Destination Lake Taupo
Persoon kijkt uit over een groen meer op Mount Tongariro in Nieuw-Zeeland
Laat u verwonderen door de onwerkelijke kleur van de Emerald Pools
© Camilla Rutherford

Mount Ruapehu

Mount Ruapehu is de grootste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft twee van de grootste en meest ontwikkelde skigebieden van het land, Whakapapa en Turoa. Skiërs en snowboarders kunnen hier hun hart ophalen. Geniet van het witte wonderland terwijl u over de pistes naar beneden glijdt. Gedurende het grootste deel van het jaar kunt u met de stoeltjeslift naar de top van de vulkaan, vanwaar u adembenemende uitzichten over het Noordereiland heeft.

Wandelen in de zomer

Bent u in de zomer in het Tongariro National Park? Ook dan is er op en rond Mount Ruapehu van alles te beleven. In de zomer zijn er minder toeristen op de vulkaan, dus heeft u de mogelijkheid om optimaal te genieten van de omgeving. Wandelaars ontdekken hier zelfstandig of met een gids de schoonheid van het landschap. Sommige wandelingen zijn zeer goede alternatieven voor de spectaculaire Tongariro Alpine Crossing.

De Whakapapa Skyline Walk

Wat dacht u van de Whakapapa Skyline Walk? Na een ritje van 1,8 km in de Sky Waka gondel stapt u uit op 2020 meter boven zeeniveau. Vanaf hier maakt u een schitterende wandeling van twee uur naar de bergkam van Mount Ruapehu. Vervolgens heeft u op 2300 meter boven zeeniveau adembenemende uitzichten over het vulkanische gebied.

Twee skiërs in het Whakapana skigebied op Mount Ruapehu
Ervaar de geweldige skigebieden van Mount Ruapehu
Man wandelt op de flank van Mount Ruapehu
Ontdek de schoonheid van Mount Ruapehu tijdens een wandeling

Mount Ruapehu Crater Climb

Het heilige Crater Lake van Whakapapa is een van de drie kratermeren in de wereld die zijn omringd door ijs en sneeuw. Ervaren wandelaars kunnen zelfstandig dit spectaculaire meer bereiken, maar onder begeleiding is ook mogelijk. De volledige route is tien kilometer lang en duurt ongeveer zeven uur. Maakt u gebruik van de Sky Waka gondola? Dan is de route zeven kilometer en bent u vijf uur onderweg. Niet elke dag krijgt u de kans om een actieve vulkaan te beklimmen en het stomende kratermeer te bewonderen, dus is deze route zeker de moeite waard voor wandelliefhebbers.

Mangawhero Falls Walk

Een gemakkelijke en korte wandeling in het park is de Mangawhero Falls Walk. Deze route ligt aan de voet van Mount Ruapehu. Tijdens de wandeling heeft u een prachtig uitzicht op een waterval dicht bij de weg. In de winter vormen zich spectaculaire ijspegels rond de watervallen. De plek van de waterval is ook de Forbidden Pool of Gollums Pool in de Lord of the Rings film The Two Towers.

Crater Lake op Mount Ruapehu
Crater Lake is speciaal en heilig
Mangawhero Falls in het Tongariro National Park
Bewonder de spectaculaire Mangawhero Falls

Mount Ngauruhoe

Mount Ngauruhoe is eigenlijk een kegel van Mount Tongariro en is de jongste en meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland. De vulkaan werd ongeveer 2500 jaar geleden gevormd en de eerst geregistreerde uitbarsting was in 1839. Volgens artefacten van de Maori was de eerste uitbarsting echter al lang voor de Europese kolonisatie. Na 1839 is Mount Ngauruhoe nog 70 keer uitgebarsten, maar ondertussen slaapt de vulkaan sinds 1975.

Verhalen en legendes

Mount Nguaruhoe werd wereldberoemd toen de vulkaan werd gebruikt als Mount Doom in de Lord of the Rings filmtrilogie. Ook heeft de vulkaan een belangrijke rol in de verhalen en legendes van de Maori. Het verhaal gaat dat priester Ngatoroirangi vulkanische activiteiten naar Nieuw-Zeeland heeft gehaald tijdens zijn beklimming van Mount Ngauruhoe. Toen hij onderweg werd overvallen door een sneeuwstorm, stuurden zijn zussen vuur om hem te redden van bevriezing. Dit wordt gezien als een zegen, niet als een vloek.

Mount Ngauruhoe en de omgeving
Mount Ngauruhoe is Mount Doom in de Lord of the Rings

De beklimming van de vulkaan

De Mount Ngauruhoe beklimmen is een inspannende activiteit. De hoogtemeters nemen snel toe en het terrein is ruig. Wees voorbereid op een stijging van meer dan 200 meter in minder dan twee kilometer. Dit deel van de route heeft niet voor niets de toepasselijke naam van Devil’s Staircase. Naast de lastige route, is de klim naar de top ook cultuur gevoelig. Mount Ngauruhoe is heilig voor de Maori, dus zijn de markeringen op de route verwijderd. Het Department of Conservation en de lokale Maori hopen hiermee bezoekers te ontmoedigen om naar de top te klimmen.

Maak een huttentocht om de krater heen

Mount Ngauruhoe kunt u in al zijn glorie ervaren tijdens het meerdaagse Tongariro Northern Circuit. Deze huttentocht duurt 4 dagen en u slaapt in afgelegen hutten met spectaculaire uitzichten. Onderweg voelt het alsof u alleen op de wereld bent, ‘s avonds ontmoet u andere wandelaars in een van de drie hutten. De hutten hebben alle basisfaciliteiten en moeten van tevoren geboekt worden. Het seizoen loopt van november tot eind april. Tijdens de huttentocht komt u langs schilderachtige valleien, vulkanische uitzichten, oude lavastromen en helderblauwe kratermeren.

De top van Mount Ngauruhoe voor de Maori
Maak een huttentocht en verblijf op afgelegen plekken
Man zit op een rots voor een vulkaan in Tongariro National Park

Meer weten over Tongariro National Park en de rest van Nieuw-Zeeland?

Neem deel aan een van onze vrijblijvende, informatieve presentaties. Binnen een uur vertelt een van onze reisexperts u over de verschillende mogelijkheden. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Meld u aan

Activiteiten

In het park zijn in de zomermaanden wandelen en klimmen populaire activiteiten. In de winter kunt u de pistes van Mount Ruapehu trotseren. Tongariro National Park biedt een verscheidenheid aan activiteiten, van avontuurlijke sporten tot rustige wandelingen door de natuur. Het landschap is er schitterend en de geschiedenis zeer interessant.

De verschillende activiteiten zijn onder andere:

  • Wandelen en hiken

  • Fietsen en mountainbiken

  • Skiën en snowboarden

  • Kajakken, raften en vliegvissen

Man wandelt door het vulkanische landschap van Tongariro National Park
Maak een hike in het nationale park
Mountainbiken in het bos langs de Tongariro River Trail
Stap op de mountainbike en fiets langs de Tongariro River Trail

Ohakune Old Coach Road

De Ohakune Old Coach Road is een route die de geschiedenis van het spoor en de prachtige natuur combineert. Wandel of mountainbike over een unieke geplaveide weg, enorme stalen viaducten, overblijfselen van een brug en door een tunnel. Onderweg komt u door inheemse bossen en heeft u mooie uitzichten over de omgeving. De route vanaf het Ohakune Railway Station naar Horopito is 15 kilometer.

Avonturen op het water

Op de Tongariro rivier gaat uw adrenaline stromen tijdens het wildwaterraften. Onderweg geniet u van het sensationele landschap en de wilde dieren. U kunt ook meerdaagse tochten maken of raften en vissen combineren.

Taranaki Falls Track

Een van de beste korte wandelingen van het Tongariro National Park is de Taranaki Falls Track. Deze gemakkelijke rondwandeling van zes kilometer zit vol natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder de 20 meter hoge Taranaki Falls.

Een oud pad op de Ohakune Old Coach Road in Tongariro National Park
Volg de oude paden op de Ohakune Old Coach Road
Een brug over een beekje op de route van de Tarranaki Falls Track
De Taranaki Falls Track leidt door een prachtig landschap

Bereikbaarheid

Tongariro National Park ligt centraal op het Noordereiland, ten zuidwesten van Rotorua en Lake Taupo. Het nationale park is gemakkelijk te bereiken dankzij de vele wegen die met het gebied zijn verbonden. Whakapapa Village is het belangrijkste toegangspunt tot het park. Dit dorp ligt in het westen van het park, aan de State Highway 48.

Vanuit Auckland of Wellington is het ongeveer vier à vijf uur rijden, en de dichtstbijzijnde dorpen zijn Taumarunui, National Park Village, Ohakune en Turangi. Whakapapa ligt midden in het park.

Weg richting een vulkaan in het Tongariro National Park
Wanneer u het Tongariro National Park in rijdt, wordt u getrakteerd op mooie vergezichten

Verblijven

Bent u van plan Tongariro National Park te bezoeken tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland? Maak uw verblijf in Tongariro en omgeving dan extra speciaal en overnacht in een unieke, door ons geselecteerde accommodatie. Op basis van uw wensen en behoeften, zal uw reisspecialist een accommodatie vinden die helemaal bij u past.

Chateau Tongariro Hotel voor een vulkaan
Kom tot rust in het Chateau Tongariro Hotel, gelegen in een prachtige omgeving
Wijnglazen op tafel met op de achtergrond de vulkaan
Geniet van mooie uitzichten vanuit uw accommodatie

Ontdek meer

Header volcano blog

Bezoek een vulkaan in Nieuw-Zeeland

Explore Mount Cook with a local expert guide

6x reis alvast mee met deze Nieuw-Zeelandse films en programma's!

Waarom TravelEssence?

  • Perfect georganiseerde reizen, helemaal op maat gemaakt

  • Zorgvuldig geselecteerde, kleinschalige accommodaties

  • Verblijf bij vriendelijke lokale hosts

  • Reizen in een ontspannen tempo

  • Authentieke activiteiten

  • 30 jaar ervaring in reizen naar Nieuw-Zeeland

Bespreek uw droomreis met een reisspecialist

Om uw reis volledig op uw wensen af te kunnen afstemmen, nemen we ruim de tijd om u beter te leren kennen. Zo stellen we uw reis samen naar uw ideale reistempo, uw interesses en alles wat u van een droomreis verwacht. Gecombineerd met onze lokale kennis, leidt dit tot een tot in detail uitgestippelde reisroute.

U kunt uw reis uiteraard aanpassen waar nodig, tot u 100% tevreden bent. Wij zorgen dat elk detail van uw reis goed is georganiseerd, zodat u alleen maar hoeft te ontspannen en genieten. Neem contact met ons op en begin direct met het samenstellen van uw droomreis!

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.