Nz air safari tekapo family best travel time
Handig om te weten

Praktische informatie over Nieuw-Zeeland

Gods Own Country’, dat is het 275.000 vierkante kilometer grote Nieuw-Zeeland volgens de lokale bevolking. Met deze bijnaam laat de bevolking de waardering voor de schoonheid van het land zien. Deze schoonheid is op zowel het Noordereiland als het Zuidereiland terug te zien met unieke natuurverschijnselen. Om deze schoonheid te ontdekken en alles uit uw rondreis te halen, delen wij wat praktische informatie over Nieuw-Zeeland met u.

Nieuw-Zeeland, het land met een eigen continent

Wist u dat onze aardbol maar liefst acht continenten rijk is? Zealandia is het achtste continent en bestaat uit drie eilanden: het Noordereiland, het Zuidereiland en Nieuw-Caledonië. Het Noordereiland en Zuidereiland zijn de twee Nieuw-Zeelandse eilanden. De afstand tussen het subtropische noorden en het ruige zuiden is ruim 2.000 kilometer en samen hebben zij een kustlijn van bijna 15.000 kilometer. Deze kustlijn is te danken aan de kleine eilanden, baaien, inhammen en schiereilanden.

Nieuw-Zeeland ligt op een breuklijn tussen twee tektonische platen, namelijk tussen de Australische Plaat en de Pacifische Plaat. Dit zijn de twee grootste tektonische platen op Aarde. Een tektonische plaat is een stuk aardkorst die op een zeer traag tempo enkele centimeters per jaar verschuift. Door deze verschuiving en de ligging van Nieuw-Zeeland op de breuklijn hebben zich in de loop van de tijd grote veranderingen in het landschap voorgedaan. Op de plek waar de twee platen samenkomen bevindt zich de ‘ruggengraat’ van het Zuidereiland: de indrukwekkende Zuidelijke Alpen.

Meer praktische informatie over Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland is dan wel bijna 37.000 vierkante kilometer kleiner dan het Zuidereiland, maar telt wel de meeste inwoners. Zelfs drie miljoen van de 4,4 miljoen inwoners wonen op het Noordereiland, mede doordat hier de steden Wellington en Auckland liggen. Daarentegen bestaat het Zuidereiland voor tweederde uit bergen met Mount Cook als hoogste berg. Op onderstaande pagina’s leest u nog meer praktische informatie over Nieuw-Zeeland.

Visum en paspoort voor Nieuw-Zeeland

Om te voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan bij aankomst in Nieuw-Zeeland, vertellen wij u meer over het visum voor Nieuw-Zeeland. Maar ook over de geldigheid van uw paspoort en andere reisdocumenten die u niet mag vergeten. Zo kunt u bij aankomst direct genieten van al het moois dat Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Heb ik een visum nodig voor Nieuw-Zeeland?

Ja, vanaf 1 oktober 2019 heeft u een visum nodig voor Nieuw-Zeeland.
De regering van Nieuw-Zeeland heeft een nieuwe reisvereiste ingevoerd voor Europese bezoekers. Dit wordt de NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) genoemd. Wij raden u aan deze via de website van de Nieuw-Zeelandse overheid aan te vragen. De kosten bedragen NZD $12,- per persoon. Goedkeuring kan tot 72 uur duren, dus vraag de NZeTA ruim voor uw vertrek aan.

Europese reizigers moeten ook een International Visitor Conservation and Tourism fee (IVL) betalen. Deze tax is bedoeld om de inheemse natuur en infrastructuur van Nieuw-Zeeland op peil te houden. De kosten hiervan bedragen NZD $35,- per persoon. Deze som betaalt u tijdens het aanvragen van het NZeTA.

Klik hier voor een stappenplan om het visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen.

Voor welke stopover heb ik een visum nodig?

De vluchten vanuit Nederland en België gaan niet direct naar Nieuw-Zeeland. Gelukkig maar, want dan kunt u halverwege even uw benen strekken. Maar heeft u voor zo’n tussenstop of een langere stopover een visum nodig? Dat vertellen wij u voor de meest voorkomende bestemmingen:

 • Hong Kong: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
 • Singapore: geen visum nodig, maar uw paspoort dient wel minimaal zes maanden geldig te zijn;
 • Australië: ja, voor een overstap van meer dan 72 uur heeft u een gratis eVisitor 651 visum nodig;
 • Dubai: geen visum nodig. Uw paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn;
 • Amerika: ja, u heeft een ESTA-nummer nodig aangezien het Nederlandse paspoort onder het Visa Waiver Program valt. Wij raden u aan het visum ruim voor vertrek aan te vragen;
 • Kuala Lumpur: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
 • Seoul: geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen;
 • Tokyo: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen.

Hoe lang moet uw paspoort geldig zijn?

Voor een reis door Nieuw-Zeeland heeft u een paspoort nodig dat tot minimaal drie maanden na vertrek uit Nieuw-Zeeland geldig is. Wij raden u aan om altijd met een paspoort te reizen met een ruime geldigheidsduur, mocht uw reis onverhoopt langer duren. Denk hierbij aan ziekte, natuurrampen, geannuleerde vluchten etc. Ook wanneer u kiest voor een langere stop-over in bijvoorbeeld Azië, moet uw paspoort lang genoeg geldig zijn voor uw reis naar huis.

Reist u met kinderen? Dan hebben ook zij een eigen reisdocument nodig, want sinds 2012 is een beschrijving in het paspoort van de ouder niet meer geldig. Naast een geldig paspoort dient u voor het huren van een auto ook uw Nederlandse rijbewijs en een internationaal rijbewijs mee te nemen.

© Ethan wilkinson
Business class flight | Australia holiday

Taal en geld in Nieuw-Zeeland

Voorbereid op reis gaan zorgt voor een ontspannen begin van uw rondreis door Nieuw-Zeeland. Bij de start van uw reis wilt u zich niet druk hoeven maken over hoe u moet betalen in Nieuw-Zeeland, wat de valuta is en welke taal u eigenlijk moet spreken. Wij vertellen u daarom wat u moet weten over de taal en het geld in Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeelandse munteenheid

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Deze munteenheid herkent u aan het bekende dollar teken $ of NZ$ om het te kunnen onderscheiden van de andere soorten dollars. De eenheden van de munten en biljetten zijn gelijk aan die van ons en ook in Nieuw-Zeeland wordt er afgerond op tien cent:

 • Munten: 10 cent, 20 cent, 50 cent, $1 en $2
 • Briefgeld: $5, $10, $20, $50 en $100

Alle producten en diensten hebben een tax (GST) van 15%. U kunt deze tax helaas niet terugvragen.

Betalen in Nieuw-Zeeland

Heeft de betaalautomaat een logo met Maestro en/of Cirrus? Dan kunt u hier gewoon met uw bankpas pinnen. Met een Nederlandse bankpas kunt u maximaal €500,00 per dag opnemen. Op veel plekken, zoals in winkels en restaurants, kunt u ook direct met uw pinpas betalen. U bent goedkoper uit wanneer u met uw bankpas betaalt, want voor het betalen met een creditcard betaalt u een hogere toeslag. Creditcards, zoals MasterCard, Visa en American Express, worden wel bijna overal geaccepteerd. De banken in Nieuw-Zeeland zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 16:30 uur. Betaalautomaten (ATM’s) vindt u vaak bij banken, maar ook in winkelstraten en winkelcentra.

Let op: zet het betaalprofiel van uw bankpas voor uw reis door Nieuw-Zeeland op wereldwijd. Dit zetten banken standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dit zelf via uw bank te activeren.

Geld wisselen

Bij banken en wisselkantoren in Nieuw-Zeeland kunt u gemakkelijk geld wisselen. Deze vindt u op de internationale vliegvelden en in de meeste stadscentra. Hotels wisselen ook geld, maar doen dit vaak wel tegen een minder gunstige koers. Er is geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat u mee mag nemen naar of van Nieuw-Zeeland. Maar wilt u meer dan 10.000 NZ$, of de waarde daarvan in andere valuta, meenemen? Dan dient u dat aan te geven bij de Nieuw-Zeelandse douane en een Border Cash Report in te vullen.

Fooi geven

Wanneer u uit eten gaat is het belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om fooi te geven. Uiteraard wordt het wel gewaardeerd als u voor goed eten en vriendelijk personeel ongeveer 10% fooi betaalt. Op de rekeningen in restaurants, bars en hotels staat geen service charge.

De talen van Nieuw-Zeeland: Engels en Maori

Een woordje van de lokale taal spreken is in Nieuw-Zeeland gelukkig niet zo moeilijk. Wij Nederlanders spreken bijna allemaal wel een woordje Engels. Ondanks dat 23% van de bevolking Maori spreekt, kunt u ook met hen in het Engels communiceren. De Maori spreken namelijk vaak twee talen: hun eigen Maori taal en Engels. Uiteraard vinden zij het wel leuk als u hen verrast met een woordje Maori, daarom geven wij u een kort lesje:

Maori is een taal die lijkt op Indonesische dialecten en de Polynesische talen. Het alfabet heeft slechts vijftien letters, bevat geen s-klanken en kent moeilijke uitspraken. Wat dacht u bijvoorbeeld van de langste plaatsnaam ter wereld: Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu. Gelukkig zijn de onderstaande uitspraken minder moeilijk:

 • Kia ora - Hallo
 • Kia ora tātou - Hallo allemaal
 • Nau mai, haere mai - Welkom
 • Kei te pēhea koe? - Hoe gaat het?
 • Kei te pai - Goed
 • Ka kite anō - Tot ziens
New Zealand dollars | New Zealand holiday

Auto huren in Nieuw-Zeeland

Huur een auto in Nieuw-Zeeland en rijd dwars door de Zuidelijke Alpen en haar bergketens over de Arthurs Pass. Langs de glasheldere meren, bossen en met sneeuw bedekte bergen van de Milford Sound Highway. Over slingerende wegen met uitzicht op de kust of sla een zijweg in om meer te zien van het lokale leven van de Nieuw-Zeelanders. Tijdens een autorondreis door Nieuw-Zeeland rijdt u de mooiste routes door de vele ansichtkaarten die de natuur rijk is. Voor zo’n autorondreis heeft u natuurlijk een huurauto nodig en daarom vertellen wij u meer over het huren van een auto in Nieuw-Zeeland.

Doe het rustig aan tijdens uw autorondreis door Nieuw-Zeeland

U heeft vakantie, dus geniet en ervaar op een rustig reistempo de schoonheid van het land. Wij adviseren u om rustig aan te doen met een reistempo van twee tot vier nachten per locatie en reisafstanden van twee tot vier uur rijden. Op deze manier ziet u mooie contrasten, heeft u tijd om de gebieden te ontdekken en zullen ook uw reisdagen plezierig zijn. Onderweg heeft u dan nog eens tijd om lekker te picknicken bij een waterval, een wandeling te maken door een nationaal park of op uw gemak foto’s te maken van al het moois dat u tegenkomt.

Wist u dat u het rustige reistempo en de mooiste routes veel minder ervaart als u een camperreis door Nieuw-Zeeland maakt?

Doe het andersom

Doe het niet alleen rustig aan, maar doe het ook andersom. Begin op het Zuidereiland en reis naar het Noordereiland. U begint dan in het meest rustige deel van het land en in amper vijf minuten van de luchthaven rijdt u de prachtige landschappen in. Naarmate u verder naar het noorden reist ontmoet u meer mensen en is de overgang naar Nederland minder extreem. En ook niet geheel onbelangrijk: een auto huren in Nieuw-Zeeland is goedkoper als u van het zuiden naar het noorden reist.

Huurauto in Nieuw-Zeeland

Wij werken al lange tijd samen met verschillende autoverhuurbedrijven, waardoor wij kunnen zeggen dat de huurauto’s in Nieuw-Zeeland comfortabel en van goede kwaliteit zijn. Ze zijn voorzien van voldoende bagagecapaciteit, airconditioning en een cd-speler of aansluiting voor uw mobiele telefoon of tablet. De reisspecialisten van TravelEssence zullen samen met u kijken wat het beste type huurauto voor uw reis door Nieuw-Zeeland is. Dit hangt af van uw wensen en reisgezelschap.

Goed om te weten voor een auto huren in Nieuw-Zeeland

Het is goed om te weten dat de huurauto’s in Nieuw-Zeeland niet standaard zijn voorzien van navigatie. Deze dient u apart te huren bij de verhuurmaatschappij. Onze tip is om de app Maps.me of Google Maps te downloaden op uw mobiele telefoon of tablet. Met deze apps kunt u kaarten downloaden die u offline kunt gebruiken, zodat u in Nieuw-Zeeland niet onnodig internet verbruikt.

Voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland heeft u, naast uw Nederlandse rijbewijs, ook een internationaal rijbewijs nodig. Daarover en meer leest u in ons blog over verkeersregels in Nieuw-Zeeland. Daarnaast heeft u een creditcard nodig op naam van de bestuurder en raden wij u aan de algemene voorwaarden van de verhuurmaatschappij goed door te nemen. Hierin staan uitzonderingen op de wegen waar u mag rijden. Op sommige wegen mag u niet rijden en bent u dan dus ook niet verzekerd. Hierbij kunt u denken aan off road wegen.

Travel at a relaxed pace and find the hidden gems of the West Coast Route
Watch out for penguins on the Otago Peninsula!

Ferry in Nieuw-Zeeland

Meerdere keren per dag varen veerboten tussen het Noorder- en Zuidereiland. De snelle ferry doet er ongeveer 2,5 uur over, de gewone ferry 3 uur.

Wie met een camper reist, dient deze op de ferry mee te nemen. In de zomermaanden moet u dit van tevoren boeken, maar wij kunnen het ook voor u regelen. Bij de meeste autoverhuurbedrijven moet u de auto op het ene eiland achter laten en kunt u op het andere eiland een nieuwe auto in gebruik nemen. Soms kunt u ook de auto mee op de boot nemen, u betaalt dan meer, maar het is wel zo gemakkelijk.

Interislander between the North and Sound Island | New Zealand holiday
Stunning views over Wellington | New Zealand holiday

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Zeggen we Nieuw-Zeeland, dan zeggen we ongerepte natuur, mooie autoroutes, Maori cultuur en gastvrije locals. Maar… lees meer

Van alle musea in Nieuw-Zeeland staat Te Papa Tongarewa met stip bovenaan. Het staat in de hoofdstad Wellington en… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.