Bezoek een vulkaan in Nieuw-Zeeland

Daar waar Nederland bekend staat om de uitgestrekte weilanden met koeien, heeft Nieuw-Zeeland prachtig heuvelachtige landschap en… veel vulkanen. Het land telt maar liefst achttien slapende en actieve vulkanen, waarvan de meeste op of in de buurt van het Noordereiland liggen. Maar hoe komt zo’n relatief klein land als Nieuw-Zeeland aan zoveel vulkanen? Kunt u deze vulkanen van dichtbij bewonderen en moet u ergens rekening mee houden als u ernaar toe reist?

Nieuw-Zeeland behoort tot de ‘Pacific Ring of Fire’ (Ring van Vuur), een ringvormig gebied rondom de Stille Oceaan waar tektonische platen onder elkaar schuiven. Hier komen regelmatig vulkaanuitbarstingen, zware aardbevingen en tsunami’s voor. Een van deze plaatgrenzen ligt ten oosten van het Noordereiland; hier glijdt de Pacifische plaat onder de Indisch-Australische plaat.

De ring begint bij Nieuw-Zeeland en loopt via een aantal eilandgroepen naar Indonesië, Japan, Alaska en de westkust van Canada, de Verenigde Staten en Midden- en Zuid-Amerika. 75% van alle vulkanen wereldwijd komen voor in de Ring of Fire. Dit zijn in totaal 452 vulkanen, waarvan er 128 actief zijn en 65 als gevaarlijk worden bestempeld.

Kaartje vulkanen NZ

Taupo Volcanic Zone

Het Noordereiland vormt de thuisbasis voor vrijwel alle vulkanen van Nieuw-Zeeland. De meeste komen voor in de Taupo Volcanic Zone, het start- of eindpunt van Ring of Fire. Het V-vormige gebied strekt zich uit tussen White Island en Mount Ruapehu en is vernoemd naar het grote kratermeer Lake Taupo. Lake Taupo werd ongeveer 22.600 jaar geleden gevormd bij een gigantische vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Taupo. Deze eruptie was zo krachtig en verwoestend, dat het tot de meest explosieve uitbarstingen op aarde behoort. Vanuit Lake Taupo Lodge heeft u onafgebroken uitzicht op dit kratermeer.

De meest bekende vulkaan van Nieuw-Zeeland is White Island (Whakaari), in de regio Bay of Plenty. White Island ligt in zee, aan de vlakke noordkant van het Noordereiland en 321 meter boven de zeespiegel. Het eiland staat bekend om het maanachtige landschap en is te bereiken per boot of helikopter.

Scenic flight | New Zealand holiday

De vulkanen van Tongariro National Park

De drie meest actieve vulkanen zijn te vinden aan de zuidkant van Lake Taupo, in Tongariro National Park. Het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland wordt gekenmerkt door het unieke landschap met opgedroogde lavastromen en besneeuwde vulkaantoppen. Ook vindt u er azuurblauwe meren, waaronder de met water gevulde kraters Blue Lake en Emerald Lakes.

Mount Tongariro is het meest actief van alle drie. De vulkaan is 1968 meter hoog en barstte ruim 260.000 jaar geleden voor het eerst uit. Sinds 1839 vonden er meer dan zeventig ‘kleine’ uitbarstingen plaats, met de meest recente van Te Maari Crater op 21 november 2012. Sinds de uitbarsting is er voortdurend stoom waarneembaar uit de scheuren en spleten aan de oostkant van de krater.

De keten heeft minstens twaalf toppen, waaronder Mount Ngauruhoe. Ngauruhoe wordt vaak gezien als een losstaande berg, maar is feitelijk een bergtop met een krater van Tongariro. De vulkaantop is een echte toeristische trekpleister; het staat beter bekend als Mount Doom uit de trilogie Lord of the Rings.

Een man wandelt over de Tongariro Alpine Crossing en bekijkt het weidse uitzicht

Vulkanen bezoeken in Nieuw-Zeeland

Als u in Nieuw-Zeeland bent, grijp dan de kans om zo’n machtige vulkaan van dichtbij te bewonderen. Kies bijvoorbeeld uit een van de vele wandelingen rondom de vulkanen.

Wandeltochten door Tongariro National Park

Het hoofdkwartier van het park ligt vlak bij het luxe hotel Chateau Tongariro. Vanaf dit punt kunt u starten met diverse wandelingen en klim- en trektochten. Ook is het mogelijk om onderweg in hutten te overnachten. De wandelingen variëren van licht tot zwaar. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan de Tongariro Crossing, een vrij pittige wandeling langs ‘Mount Doom’, lavavelden en bergmeren.

Met een verblijf in Tongariro Suites bij The Rocks, bevindt u zich in Tongariro National Park. Vanaf deze accommodatie kunt u de vulkanen verkennen, kanoën over Whanganui River en mountainbiken over Old Coach Roach Cycle Trail.

Mount Taranaki beklimmen

Mount Taranaki – ook wel Mount Egmont genoemd – ligt ten westen op het Noordereiland. De berg wordt omringd door landbouwgrond, is twee en een halve kilometer hoog en de tweede hoogste berg van het Noordereiland. Het heeft een zeer symmetrische, kegelvormige vorm. U kunt er vrij pittige wandelingen maken, die absoluut de moeite waard zijn als u houdt van een uitdaging!

De vulkanische activiteiten van Rotorua

Vulkanische activiteiten aanschouwen? Dat kan! Breng dan een bezoek aan het vulkaangebied Rotorua. Op de meest vreemde plekken komt er stoom uit de grond en u wordt verwelkomd door de typische zwavellucht. Ondanks de aanwezige geur, is Rotorua een van de meest toeristische trekpleisters in Nieuw-Zeeland. Na een bezoek aan de stad, voelt u zich veel frisser: de regio staat bekend om de borrelende modderpoelen, hydrothermische meren en warmwaterbronnen.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. U kunt er tot rust komen in modderpoelen, geisers water zien spuiten en de unieke kleuren van de zwavelzwembaden bewonderen.

Voorzorgsmaatregelen treffen?

De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn inmiddels gewend geraakt aan eventuele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Zij worden op tijd in gewaarschuwd bij aardbeving- en vulkaanactiviteiten door de inzet van geavanceerde waarschuwingssystemen. U kunt heel eenvoudig nagaan of er enige vulkaanactiviteit is geconstateerd via GeoNet. Per Nieuw-Zeelandse vulkaan geeft de website aan welk risico deze vormt. Ook kunt u de meeste vulkanen live zien via geplaatste webcams.

Ontdek meer reisverhalen

Man op reis Horseshoe bay8

Man op reis in Australië: Horseshoe Bay

Aus altitude one40 pool onno 5 1

Man op reis in Australië: op grote hoogte

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.