Nz u pass fiordland national park barton matthews 9 solo header
Bart nieuw zeeland fiordland national park
Nz fiordland national park dolphins barton matthews discoverpage detail nationalparks
Nz u pass fiordland national park barton matthews 9 solo header
Bart nieuw zeeland fiordland national park
Nz fiordland national park dolphins barton matthews discoverpage detail nationalparks
Ontdek dit schitterende natuurparadijs

Fiordland National Park

Fiordland National Park is 1,2 miljoen hectare aan ongeëvenaard natuurschoon. Het nationale park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn speciale geologie, unieke flora en fauna en immense en vaak ondoordringbare bos. Ga kajakken in Doubtful Sound en geniet van de natuur en wildernis, of volg de wereldberoemde Milford Track door alpiene landschappen en dichte bossen.

Wat kunt u doen in Fiordland National Park?

Spot zeehonden in Fiordland National Park
Hike the Routeburn Track over 3 days with a local guide
Geniet van fantastische uitzichten tijdens uw hike door de bergen

Handige weetjes

Over Fiordland National Park

Fiordland National Park ligt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is het grootste nationale park van het land. Het is ook onderdeel van Werelderfgoedgebied Te Wāhipounamu. Volgens de legendes van de Maori is Fiordland gevormd door de halfgod Tuterakiwhanoa. Hij zou het ruige landschap hebben gesneden uit vormeloze rotsen. Fiordland staat ook wel bekend als Ate Whenua of Shadowland en is een mysterieuze plek. Deze mysterieuze sfeer komt door de structuur van het landschap, waar licht en donker samenspelen tussen de valleien en bergtoppen.

100 miljoen jaar in de maak

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden begonnen de gletsjers in Fiordland een nieuw landschap te vormen terwijl ze zich een weg naar zee baanden. Deze natuurlijke veranderingen in het landschap hebben de fjorden gecreëerd die we nu kunnen bewonderen.

Man fotografeert Milford Sound in het Fiorland National Park
Houd uw camera in de aanslag in dit fotogenieke landschap
Boot vaart op de fjorden voor de bergen in Fiordland National Park
Ga op pad in het Fiordland National Park en ontdek de natuur
© Matt Crawford

Waarom u de fjorden in Nieuw-Zeeland zou moeten bezoeken

Zowel Nieuw-Zeeland als Noorwegen staan bekend om hun spectaculaire fjorden. Beide landen bieden echter een hele andere ervaring. In Noorwegen zijn de lengte en breedte van de fjorden adembenemend, terwijl het in Nieuw-Zeeland voelt alsof u een hele andere wereld bent binnengestapt wanneer u de fjorden bezoekt. Nieuw-Zeeland is geografisch gezien lange tijd geïsoleerd geweest, waardoor de flora en fauna hier uniek zijn.

Hoogtepunten

In Fiordland National Park kunt u enkele van Nieuw-Zeelands beste wandelingen maken. De uitzichten tijdens bijvoorbeeld de Milford, Kepler en Routeburn Tracks zijn waanzinnig. Tijdens elke hike in Fiordland National Park geniet u van spectaculaire landschappen terwijl u door regenwouden en langs watervallen wandelt. De twee fjorden Milford Sound en Doubtful Sound mogen ook niet worden overgeslagen.

Mist hangt tussen de bergen in Fiordland National Park
Ervaar de mysterieuze en mystieke sfeer van Fiordland
© Tourism Holdings
Persoon kijkt naar de fjord onder zich in het Fiordland National Park
Laat u verwonderen door de overweldigende natuur

Activiteiten

Wandelen en hiken

Fiordland is een populair nationaal park onder wandelaars. Wist u dat u drie van de Great Walks van Nieuw-Zeeland kunt wandelen in Fiordland National Park? De Milford Track, de Kepler Track en de Routeburn Track zijn allemaal te volgen in dit nationale park. Fiordland National Park heeft in totaal een wandelnetwerk van meer dan 500 km aan paden.

Huttentochten in Fiordland National Park

Als u in het nationaal park een meerdaagse wandeling of huttentocht wilt maken, dan heeft u een bepaald conditieniveau nodig. Er is een netwerk van meer dan zestig hutten waar u ‘s nachts kunt verblijven wanneer u meerdere dagen de natuur in wilt trekken, zoals de Clinton Hut en de Mintaro Hut. U kunt ook uw eigen tent meenemen en vlak bij de hutten kamperen.

Twee wandelaars op de Routeburn Track in Fiorland National Park
Wandel door de prachtige natuur tijdens de Routeburn Track
© Trips and Tramps | Miles Holden
Drie wandelaars kijken naar het uitzicht op de Routeburn Track
Geniet van de adembenemende uitzichten tijdens uw hike
© Stewart Nimmo

Milford Track

Milford Track (53,5 km) is een van de meeste beroemde trektochten van Nieuw-Zeeland. De wandeling begint met een boottocht over Lake Te Anau en leidt over een bergpas, hangbruggen en vlonders. Onderweg komt u langs meren, torenhoge bergtoppen en prachtige valleien. Een van de beste ervaringen is het gevoel van de mist van de Sutherland Falls (de hoogste waterval van Nieuw-Zeeland) op uw gezicht. Als u niet veel tijd heeft, kunt u ervoor kiezen om een begeleide tour van een halve dag te doen. U vaart dan met een boot naar het einde van de Milford Track en wandelt een deel van de route.

Laat u niet afschrikken door slecht weer. De Milford Track is net zo geweldig op een zonnige dag als op een regenachtige dag. Regen maakt de Milford Track misschien nog wel wat magischer. De watervallen zijn dan op hun best.

Ervaar ‘de beste wandeling van de wereld’

In 1880 werd de Milford Track bestempeld tot ‘de beste wandeling van de wereld’, omdat u onderweg alle kenmerken van Fiordland National Park tegenkomt. Van gletsjers, fjorden en bergen, tot bossen, watervallen en wilde dieren. De beste periode om de Milford Track te wandelen is van eind oktober tot en met april. Gedurende deze maanden kunt u gebruik maken van het meeste aantal uren daglicht en heeft u de verste uitzichten. Van mei tot en met het einde van oktober kan het koud en nat zijn, met ijs en sneeuw.

Twee mensen zitten op een rots op de Milford Track
Neem de uitzichten van de Milford Track in u op
Twee mensen steken een hangbrug over op de Milford Track
Volg het pad van de 'beste wandeling van de wereld'

Ruige huttentochten

De Dusky Track en de George Sound Track zijn de meest uitdagende en ruige wandelingen in Fiordland. Wandelt u de Dusky Track, dan bent u zo’n acht dagen onderweg en legt u 84 kilometer af. U wandelt van Lake Hauroko naar Lake Manapouri, door drie enorme valleien en over twee bergketens. Ook de Hollyford Track (56 km) is een aanrader voor wie dieper het nationale park in wilt, weg van de mensenmassa. Deze route is de ultieme route van de bergen naar de zee en zorgt voor een complete ervaring van al het moois dat Fiordland National Park te bieden heeft. U begint in de Darran Mountains en wandelt langs de Hollyford River naar Martins Bay. Onderweg kunt u pelsrobben en pinguïns tegenkomen.

Tip: Maak ruim op tijd een reservering voor de hutten, want ze zitten snel vol.

Dagwandelingen

Maakt u liever een kortere wandeling zonder overnachting? Dan zijn er genoeg dagwandelingen in het nationale park om uit te kiezen. Wandel bijvoorbeeld de Key Summit, Gertrude Saddle of de Luxmore Summit en geniet onderweg van het spectaculaire landschap en de schitterende uitzichten. Houd even pauze bij het mooie Lake Marian en dip uw teen in het water om af te koelen. Neem uw zwemkleding mee als u dapper genoeg bent voor een duik in het koude water. Geniet van een picknick aan de waterrand en ervaar de ansichtkaart-waardige omgeving.

Rivier stroomt tussen de bergen in Hollyford Valley in Fiordland
Wandel langs de Hollyford River
De bergen weerspiegelen in Lake Marian
Geniet van het prachtige uitzicht bij Lake Marian

Maak een cruise door de fjorden

U kunt Fiordland National Park niet verlaten zonder een cruise te hebben gemaakt door de fjorden. Dit is dé manier om de grootsheid van de omgeving te ervaren. Ontspan terwijl u zich laat meevoeren over de kalme wateren en laat u betoveren door de torenhogen pieken.

Het landschap van Fiordland moet u echt met uw eigen ogen zien om te geloven dat het zo mooi is. Tijdens een cruise in Milford Sound of Doubtful Sound voelt het bijna alsof u naar een andere wereld bent getransporteerd. Een onvergetelijke en mystieke ervaring.

Rondvluchten

Vlieg over Fiordland National Park en ontdek vanuit de lucht de ongerepte omgeving van de veertien fjorden. Vluchten vertrekken vanaf Te Anau of Milford Sound en bieden een vogelperspectief over de magnifieke watervallen, meren en bossen.

Een cruiseboot vaart door Milford Sound in Fiordland National Park
Een cruise is dé manier om de fjorden van Fiordland National Park te ontdekken
© Tourism New Zealand
Een helikopter vliegt boven Milford Sound
Stap in een helikopter en bewonder de natuur van boven
© Glacier Southern Lakes Helicopters

Kajakken tussen de fjorden

Als we u één ding willen aanraden, dan is het kajakken op het fjord tijdens zonsopkomst. Laat u betoveren door de roze en paarse tinten die de lucht kleuren, terwijl de toppen van de fjorden weerspiegelen in het water. De fjorden ontdekken terwijl u in een zeekajak peddelt is een geweldige ervaring. Voel de druppels van de watervallen die langs de bergen naar beneden storten en ontmoet onderweg wilde dieren als pinguïns, zeehonden en dolfijnen. Fiordland National Park heeft zelfs zijn eigen inheemse pinguinsoort, de Fiordland Crested Penguins. Deze pinguïns herkent u aan hun brede gele wenkbrauw en kunt u spotten van juli tot en met november.

Ontdek het park op de fiets

Als echte Nederlander kan een fietstocht natuurlijk niet ontbreken tijdens uw reis. Op de Lake2Lake Cycle Trail kunt u vanaf het zadel genieten van het bijzondere landschap. U trapt ontspannen langs Lake Te Anau en de Waiau River naar Lake Manapouri. U kunt de route heen en terug fietsen of met de boot terug varen naar het beginpunt. Fietsen en e-bikes zijn te huren in Te Anau.

Drie kano's op het water in Fiordland National Park
Peddel tussen de bergen door en voel de grootsheid van de fjorden
Aan de waterkant van Lake Te Anau
Stap op de fiets en rijd langs Lake Te Anau

Ervaringen weg van het gebaande pad

Als u van avontuur houdt en graag van het gebaande pad gaat, dan is een tocht op een jetboot de perfecte activiteit. Stap aan boord en vaar over de kristalheldere Waiau River naar het adembenemende Lake Manapouri. Komt de Waiau River u bekend voor? Dat kan! De rivier is te zien als de Anduin River, die dwars door Middle Earth stroomt, in de Lord of the Rings films. Ervaar de spanning terwijl u over deze krachtige rivier vaart. Onderweg stopt u op een aantal stille plekken om te genieten van de geweldige omgeving. Tijdens dit avontuur komt u ook meer te weten over de fascinerende geschiedenis en de bizarre logistiek wat betreft het filmen van de LOTR films op de rivier.

Ontdek een fascinerende onderwaterwereld

Duiken zoals u dat in Milford Sound kunt, kan nergens anders ter wereld. Terwijl u afdaalt in het donkere water, komt u koraal en vissensoorten tegen die normaal alleen in de diepte van de oceaan leven. Dit komt doordat de fjorden bestaan uit twee lagen water, een zoete bovenlaag en een zoute onderlaag. Licht kan hierdoor moeilijk doordringen tot de bodem, waardoor diepzeesoorten kunnen leven in de relatief ondiepe wateren. Het zwarte koraal dat hier groeit kan wel zes meter hoog worden! Blijft u liever op het droge? In het Piopiotahi/Milford Sound Underwater Observatory and Discovery Centre krijgt u op tien meter onder zeeniveau een uniek kijkje in de onderwaterwereld van Milford Sound.

Jet boot vaart over de Waiau River
Voel de adrenaline stromen aan boord van een jetboot
© Miles Holden
Duiker zwemt langs koraal
Ontdek de onderwaterwereld van Fiordland National Park

Ontmoet de bijzondere vogels van Fiordland

Het hart van vogelaars zal sneller gaan kloppen wanneer ze de inheemse bossen van Fiordland National Park in wandelen. Hier leven namelijk een aantal zeldzame en bedreigde vogelsoorten. Een van de must-see vogels in Fiordland is de takahē. Deze vogel kan niet meer vliegen en er werd lange tijd gedacht dat hij uitgestorven was, tot dat de soort herontdekt werd in de bergen van Fiordland in 1948. Heeft u de takahē niet in het wild kunnen vinden? In het Te Anau Bird Sanctuary kunt u deze vogels in het Takahē Recovery Programme ontmoeten. De kākāpō is de zeldzaamste en zwaarste niet-vliegende papegaai die tot de jaren 80 van de vorige eeuw in Fiordland leefde. De kiwi is ook te vinden in Fiordland National Park. Op de Kepler Track en de Milford Track zijn ze vaak te horen, net als op de eilanden in Lake Te Anau en Lake Manapouri.

Vogel takahē loopt in het Sanctuary
De takahē is een bijzondere, must-see vogel
Kiwi vogel naast een ei
Ontmoet het nationale symbool van Nieuw-Zeeland: de kiwi

De fjorden

In Nieuw-Zeeland vindt u veertien fjorden, allemaal gelegen in Fiordland National Park. De twee bekendste fjorden zijn Milford Sound en Doubtful Sound. Andere fjorden zijn bijvoorbeeld Dusky Sound en Breaksea Sound. Deze twee ongerepte fjorden zijn verborgen pareltjes die niet te bezoeken zijn in een enkele dag. Stap aan boord van een meerdaagse cruise om deze afgelegen natuurschatten te ontdekken.

New zealand gb7ea36797 1920

Meer weten over Fiordland National Park en de rest van Nieuw-Zeeland?

Neem deel aan een van onze vrijblijvende, informatieve presentaties. Binnen een uur vertelt een van onze reisexperts u over de verschillende mogelijkheden. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Meld u aan

Milford Sound

Rudyard Kipling noemde de zestien kilometer lange Milford Sound het achtste wereldwonder. Milford Sound is een magische plek en staat bekend om de torenhoge Mitre Peak, en om de Stirling en Bowen watervallen die aan de zijkant naar beneden vallen. We raden aan om er te overnachten, zodat u het gevoel hebt dat u de plek helemaal voor uzelf heeft. U bent dan helemaal afgezonderd in een van wildste plekken van het Zuidereiland, wat een ongelofelijke ervaring is.

De Milford Road

Een onderschat onderdeel van de Milford Sound is de weg er naartoe. State Highway 94, ook wel de Milford Road genoemd, is een van de hoogste en meest schilderachtige snelwegen van Nieuw-Zeeland. Onderweg rijdt u door beukenbossen en valleien en langs hoge bergen en spiegelende meren. Houd een rustig tempo aan op deze weg tussen Te Anau en Milford Sound. Stop onderweg om de schitterende uitzichten in u op te nemen en prachtige foto’s te schieten. Deze fantastische route van 119 km is zeker een item op uw bucketlist dat u wilt afvinken.

Tip: er zijn geen winkels of wifi in de omgeving van Milford Sound. Er zit wel een café bij Milford Sound Lodge.

Waterval in de bergen van Milford Sound
Bewonder de Sterling Falls vanaf het water van Milford Sound
Auto rijdt over de Milford Road langs de bergen
De weg naar Milford Sound toe is haast net zo mooi

Doubtful Sound

Zou er een film worden gemaakt over Doubtful Sound, dan zou ‘Sound of Silence’ de titelsong zijn. Dit is namelijk de bijnaam van dit fjord, die komt van de Maori naam Patea, wat ‘the place of silence’ betekent. Doubtful Sound is 421 meter diep en 40 kilometer lang, wat het de diepste en op één na langste fjord maakt van alle fjorden op het Zuidereiland. Het fjord is niet te bereiken met de auto. U moet eerst naar het Manapouri bezoekerscentrum rijden, dan aan boord van een boot stappen die Lake Manapouri oversteekt naar West Arm, en dan met de bus over de Wilmot Pass naar Deep Cove rijden. De weg naar Doubtful Sound toe is al een ervaring op zich, dus vergeet vooral niet te genieten!

Watervallen

Bij Doubtful Sound kunt u een aantal spectaculaire watervallen bewonderen. De Brown Falls waterval is 619 meter hoog en bij Deep Cove valt de Helena Falls waterval 220 meter naar beneden.

Zandvliegen

Volgens een lokale mythe liet Hine-nui-te-po (de godin van de onderwereld) miljoenen zandvliegen los om de mensen van de fjorden weg te jagen. Ze vond de fjorden namelijk zo mooi dat ze wilde voorkomen dat mensen ze zouden aantasten.

Tip: neem een insectenwerend middel mee, want de fjorden zijn berucht om de vele zandvliegen.

Luchtfoto van Doubtful Sound
Doubtful Sound is een indrukwekkend fjord in Fiordland National Park
Waterval langs de berg in Doubtful Sound
De watervallen zijn er spectaculair!

Beste reistijd

Het weer in Fiordland National Park kan onvoorspelbaar zijn. In één dag kunt u alle seizoen meemaken. Het weer verandert snel, dus is het altijd aan te raden om lagen kleding te dragen en warme (regen)jassen mee te nemen. Het regent 200 dagen per jaar in Fiordland National Park, dus is de kans aanwezig dat u (een beetje) nat zult worden. Het beste moment om het nationale park te bezoeken is vlak nadat het veel heeft geregend, wanneer de watervallen met volle kracht langs de bergen naar beneden stromen en een prachtig beeld creëren.

Wolken boven Fiordland National Park
De regen valt haast niet te ontlopen in Fiordland National Park
Watervallen storten in de fjorden in Fiordland National Park
De buien zorgen voor klaterende watervallen

Bereikbaarheid

Fiordland National Park ligt in het zuidwesten op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Als uitvalsbasis voor het verkennen van het nationale park zijn de dorpen Te Anau en Manapouri geschikt, omdat er verschillende manieren zijn om vanuit daar Fiordland te bereiken. Zo kunt u hier starten met uw rondvlucht, cruise of boottocht. Te Anau is vanuit Queenstown te bereiken in twee uur.

Volg de Southern Scenic Route

Fiordland National Park is onderdeel van de Southern Scenic Route. Deze 610 kilometer lange route verbindt Dunedin met Invercargill en Queenstown en kronkelt onderweg langs de meest schilderachtige bezienswaardigheden van het zuiden. Het grootste gedeelte van de route ligt langs de kust, waardoor u veel mogelijkheden heeft om de wilde en afgelegen stranden van het zuidwesten te verkennen. Deze roadtrip is zo spectaculair dat u hem niet snel zult vergeten.

Tip: De Milford Road is de enige weg van Te Anau naar Milford Sound.

Vliegtuigje op het water bij Te Anau
Verken Fiordland National Park vanuit Te Anau
Weg langs het water in Nieuw-Zeeland
Geniet onderweg van de Southern Scenic Route

Verblijven

Bent u van plan Fiordland National Park te bezoeken tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland? Maak uw verblijf in Fiordland en omgeving dan extra speciaal en overnacht in een unieke, door ons geselecteerde accommodatie. Op basis van uw wensen en behoeften, zal uw reisspecialist een accommodatie vinden die helemaal bij u past.

Huisje met uitzicht op het water van Fiordland National Park
Geniet van het uitzicht vanuit uw accommodatie
Slaapkamer met uitzicht op het water in Fiordland National Park
Kom tot rust tijdens uw comfortabele verblijf

Ontdek meer

Waarom TravelEssence?

  • Perfect georganiseerde reizen, helemaal op maat gemaakt

  • Zorgvuldig geselecteerde, kleinschalige accommodaties

  • Verblijf bij vriendelijke lokale hosts

  • Reizen in een ontspannen tempo

  • Authentieke activiteiten

  • 30 jaar ervaring in reizen naar Nieuw-Zeeland

Bespreek uw droomreis met een reisspecialist

Om uw reis volledig op uw wensen af te kunnen afstemmen, nemen we ruim de tijd om u beter te leren kennen. Zo stellen we uw reis samen naar uw ideale reistempo, uw interesses en alles wat u van een droomreis verwacht. Gecombineerd met onze lokale kennis, leidt dit tot een tot in detail uitgestippelde reisroute.

U kunt uw reis uiteraard aanpassen waar nodig, tot u 100% tevreden bent. Wij zorgen dat elk detail van uw reis goed is georganiseerd, zodat u alleen maar hoeft te ontspannen en genieten. Neem contact met ons op en begin direct met het samenstellen van uw droomreis!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Geef uw voorkeur aan en ontvang de beste reistips over Australië en Nieuw-Zeeland

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.