Nz maori girl jimmy nelson discoverpage detail culture history
Nz maria waipoua forest discoverpage detailed culture history
Nz maori tattoos discoverpage detail culture history
Nz maori girl jimmy nelson discoverpage detail culture history
Nz maria waipoua forest discoverpage detailed culture history
Nz maori tattoos discoverpage detail culture history
Maak kennis met de bewoners

Maori in Nieuw-Zeeland

Slechts 14% van de Nieuw-Zeelandse bevolking is Maori en zij verwelkomen u graag met hun Manaakitanga, oftewel hun gastvrijheid. U komt de Maori cultuur voornamelijk tegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, wat alleen al te merken is aan de wat moeilijk uit te spreken plaatsnamen, zoals Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu. Met deze plaatsnaam hebben zij de eerste plek van de langste plaatsnamen ter wereld weten te bemachtigen. Maar deze eeuwenoude cultuur kent ook een rijke geschiedenis en bijzondere rituelen en tradities.

Geschiedenis van de Maori in Nieuw-Zeeland

Vanuit de Hawaiki eilanden in Polynesië maakte de Maori duizend jaar geleden een lange reis over de Grote Oceaan. Ze kwamen na lang varen aan in Aotearoa, de naam die zij toen aan het huidige Nieuw-Zeeland gaven. De betekenis hiervan is ‘het land van de lange witte wolk’ en was gekozen doordat de Maori bij aankomst dachten dat Nieuw-Zeeland een grote witte wolk in de verte was. Het duurde vervolgens nog eens zo’n 350 jaar voordat zij ook daadwerkelijk de oversteek van Hawaiki naar Nieuw-Zeeland maakten.

Traditional Maori canoe | New Zealand holiday

De reden van de verhuizing waren de stammenoorlogen, overbevolking en ziektes op de Hawaiki-eilanden. In Nieuw-Zeeland vestigden de Maori stammen zich in zogenaamde Pa’s met in het midden van deze dorpen een Marae, een gemeenschapshuis gemaakt van hout. De stammen werden vernoemd naar hun voorvader, zoals de stam Ngapuhi werd vernoemd naar de voorvader Puhi. Dit is dan ook gelijk de grootste stam in Nieuw-Zeeland met maar liefst 100.000 leden.

Aan het einde van de 18e eeuw veranderde er veel voor de Maori door de komst van de Europeanen. Nieuw-Zeeland werd namelijk gekoloniseerd, er werden grote stukken land afgepakt en hun cultuur werd ondergewaardeerd. De cultuur van de Maori werd lange tijd niet erkend, maar tegenwoordig is er gelukkig juist veel respect voor. Zij hebben hun Maoritanga (manier van leven) weer terug en laten met trots de culturele aspecten zien. Hierbij kunt u denken aan de tatoeages, maar ook de verhalen van mythes en legendes.

Ga op pad met Wikitoria en ontdek de thermale baden van Rotorua | New Zealand holiday
Maori culture | New Zealand holiday
© TravelEssence

Rituelen en tradities van de Maori

De Maori staan bekend als een kunstzinnig volk. Dat is ook niet gek, want de Maori kenden lange tijd geen schrift. Om verhalen en geschiedenis door te vertellen werd daarom gebruik gemaak van kunst. Hierbij kunt u denken aan dans, zang, tatoeages en architectuur.

Connectie met de natuur

Binnen de cultuur is er een belangrijke connectie met de natuur. Zij zien veel dingen in de natuur als hun voorouders. Zo heeft in 2014 Te Urewera National Park dezelfde rechten als de mens gekregen. In 2017 kreeg ook de Whanganui River, na ruim 150 jaar van onderhandeling, deze rechten.

Maori culture | New Zealand holiday

Haka

De traditionele Maori dans wordt Haka genoemd. Het is een woest dansritueel, waarmee ze de goden naar beneden willen trekken en de vijand proberen te verjagen. De Haka wordt door de mannelijke Maori in Nieuw-Zeeland, Samoa en Fiji gedanst. De vrouwen hebben hun eigen dans, genaamd Poi.

Mauri ki te Mauri

Mauri staat voor levenskracht en is volgens de Maori overal in de natuur te vinden. Mauri ki te Mauri, wat levenskracht tot levenskracht betekent, verdient iets meer uitleg. Volgens de Maori maakt het niet uit of u nu een persoon of een boom groet, er is altijd een speciale uitwisseling van levenskracht. Waar de westerse wetenschap dit ‘simpelweg’ als een wisselwerking tussen mens en natuur ziet, ligt dat anders binnen de Maori cultuur. Volgens hen geldt Mauri-ora: het speciale gevoel dat we allemaal, op de een of andere manier, met elkaar verbonden zijn. Als we het over Mauri hebben, dan mogen we Hongi niet vergeten. Bij Hongi drukken de Maori de neuzen tegen elkaar aan om de levenskrachten met elkaar te verbinden.

Learn about the Maori culture | New Zealand holiday
© Jimmy Nelson
Haka performance at Waitangi | New Zealand holiday
© TravelEssence

Tips om kennis te maken met deze eeuwenoude cultuur

In de steden als Wellington, Auckland en Rotorua vindt u verschillende musea waar u de kunst van de Maori kunst bewonderen. Bij deze kunst kunt u denken aan houtsculpturen en stenen beelden. Een van de bekendste en beste musea voor de Maori cultuur is Te Papa Tongarewa in Wellington. U kunt tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland ook een dag op pad met de Maori. Wilt u voor uw reis door Nieuw-Zeeland al kennismaken met deze eeuwenoude cultuur? Dan raden wij de volgende boeken aan:

Learn more about Maori culture | New Zealand holiday
Exclusive experiences with local Maori guides | New Zealand holiday
Een oude boom in het Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland

Toerisme kan goed zijn voor het milieu.

U kunt, samen met ons, een positief verschil maken.

Duurzaamheid in actie

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Met TravelEssence krijgt u een vakantiereis waarbij zelfs uw accommodatie een ervaring op zich is. Of u nu op zoek… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.