Bijzondere reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland Weer

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland klimaat

Nieuw-Zeeland ligt dichter bij de evenaar dan Nederland en het is daardoor veel warmer dan hier. U kunt de ligging van Nieuw-Zeeland vergelijken met Zuid Europa en Noord Afrika. Echter doordat het land in de Stille Oceaan ligt en er altijd een aangename zeebries waait, wordt het nooit zo warm als in bijvoorbeeld Marokko, Spanje of Zuid-Frankrijk, behalve in de beschermde gebieden ten oosten van de Zuidelijke Alpen. Ondanks zijn ligging is Nieuw-Zeeland de op een na zuidelijkste landmassa op de aarde.

In het noorden is het warmer dan het zuiden. De meeste mensen wonen dan ook op het Noordereiland in de steden Auckland en Wellington. Deze delen van Nieuw-Zeeland zijn het drukst, maar als u zich bedenkt dat het land ruim 7 maal groter is dan Nederland, met een bevolking van slechts 4 miljoen mensen, dan is druk een betrekkelijk begrip.

Er is niet alleen een verschil tussen het noorden en zuiden maar ook tussen oost en west. De wind komt uit het westen en bepaalt het weer grotendeels. Maar omdat het land zo smal is waait de wind soms ook hoog over zonder te stoppen of  het weer te veranderen. De wind wordt meestal tegengehouden door de Zuidelijke Alpen op het Zuidereiland, een gebied groter dan de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen bij elkaar. Door de wind uit het westen is het ook ruiger, natter en groener dan het oostelijke gedeelte.

Wat zijn de beste reistijden?

Waar we bij ons in de maanden augustus en september de laatste mooie dagen hebben van het jaar, begint in Nieuw-Zeeland het voorjaar net.

Het Noordereiland heeft dan al een paar warme dagen en het zuiden ontwaakt langzaam uit zijn winterslaap (overdag 14-18 graden). Er zijn volop bloemen en bloeiende bomen en struiken. Bossen en weiden zien er frisgroen uit en het land is op z’n mooist.

In oktober en november verwarmt de zon ook het zuiden (16-22 graden), terwijl het in het noorden al heerlijk aangenaam is (18-24 graden). Er is nog kans op een enkele storm, maar ook op mooie zonnige dagen. Een kwestie van geluk hebben, maar Nieuw-Zeeland is nu op zijn groenst. 

De zomer begint officieel in december (20-28 graden). De Nieuw-Zeelanders vieren zelf vakantie tussen kerstmis en midden januari. Het is dan erg druk en de prijzen voor accommodaties schieten omhoog. Wanneer u niet bij familie verblijft raden wij u aan deze periode te mijden.

Van half januari tot eind februari is het mid zomer (22-30 graden), een prima tijd om onze eigen winter te ontvluchten. Het is dan nog hoogseizoen, maar al veel rustiger dan in de periode waarin heel Nieuw-Zeeland vakantie viert.

In de maanden maart (20-26 graden), april en mei (16-24 graden) zakt de temperatuur langzaam, maar het kan overdag nog aangenaam warm worden. Het is geen hoogseizoen meer, dus het is veel rustiger. Deze periode is ideaal als u niet uit bent op grote warmte en/of op reis wilt met een kampeerwagen. U hebt grote delen van het land voor uzelf en de prijzen kunnen ook lager zijn.

Van eind mei tot eind juli is het winter in Nieuw-Zeeland (8-18 graden langs de kust en -10 tot 10 graden in de bergen). In deze periode kun je gaan skiën in de berggebieden. Op de wintersportplaatsen na, is het erg rustig overal. Ondanks de lagere temperaturen is dit geen slechte tijd om naar Nieuw-Zeeland te gaan. In de buurt van de kust schommelt de temperatuur tussen 8 en 18 graden Celsius, in de bergen is het aanzienlijk kouder. Warmte van de open haard, stevige maaltijden, aangename bedden en veel rust en stilte, als u hiervan houdt dan is deze periode ook zeker aan te raden.

Onze klanten beoordelen ons met een
9.4 10
Maak gebruik van onze lokale kennis
Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken
Of schrijf u in voor onze
e-mail nieuwsbrief