L387 Aoraki Mount Cook National Park Canterbury Rob Suisted
Nz sunset aoraki barton matthews16 discoverpage detail nationalparks
Hooker Valley Mount Cook National Park Canterbury Miles Holden
Nz hiking mount cook national park partner active
L387 Aoraki Mount Cook National Park Canterbury Rob Suisted
Nz sunset aoraki barton matthews16 discoverpage detail nationalparks
Hooker Valley Mount Cook National Park Canterbury Miles Holden
Nz hiking mount cook national park partner active
Ontdek al het moois wat de natuur te bieden heeft

Aoraki/Mount Cook National Park

Ontdek Aoraki/Mount Cook National Park, een van de meest spectaculaire natuurgebieden van Nieuw-Zeeland. Hier vindt u de hoogste bergen, grootste gletsjers, permanente sneeuw, kristalheldere meren en een nachtelijke hemel die met sterren is bezaaid. Start de Hooker Valley Track wanneer de zon opkomt voor prachtige uitzichten of ga sterrenkijken in het eerste Dark Sky Reserve van het zuidelijk halfrond. Voor meer avontuur vliegt u met een helikopter naar de top van een berg om vervolgens naar beneden te skiën.

Wat kunt u doen in Aoraki/Mount Cook National Park?

Lake Pukaki met de bergen van Mount Cook National Park op de achtergrond
Geniet van het diverse landschap
© Dmitri Kotelevski
Weerspiegelend meer met bergen in Mount Cook National Park
Wandel naar de spiegelende meren in Mount Cook National Park
© Barton Matthews

Handige weetjes

Welkom in Aoraki/Mount Cook National Park

Aoraki/Mount Cook National Park ligt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, op ongeveer twee uur rijden van het dorp bij Lake Tekapo. De Maori noemen de berg Mount Cook ‘Aoraki’, wat ‘wolken prikker’ betekent. Mount Cook is ook het hart van het nationale park, en met zijn 3724 meter is het de hoogste berg op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Ontdek de natuur

Het park is 722 vierkante kilometer groot en u vindt er maar liefst 23 bergtoppen boven de 3000 meter. Ook is het nationale park de thuisbasis van acht van de twaalf grootste gletsjers van Nieuw-Zeeland, waaronder de grootste: Tasman Glacier. Deze gletsjers bedekken 40% van de oppervlakte van Mount Cook National Park. Een derde van de totale omgeving bestaat uit permanente sneeuw en ijs. Het park is ook onderdeel van Te Waipounamu - South Westland World Heritage Area in erkenning van de uitzonderlijke natuur.

Snowy mountains | New Zealand holiday
Sneeuwliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Aoraki/Mount Cook National Park
© Barton Matthews
Luchtfoto van Mount Cook bedekt met sneeuw
De Maori noemen Mt Cook Aoraki, de 'wolken prikker'
© Jimmy Nelson

De beklimming van Mount Cook

De eerste bergbeklimmers die Mount Cook wisten te trotseren, deden dat in 1894. De beklimming van deze hoge berg duurt lang en is fysiek en technisch uitdagend. U moet een bepaald niveau en een goede conditie hebben om de beklimming te kunnen voltooien. Sir Edmund Hillary trainde op Mount Cook voordat hij naar de top van de Mount Everest klom. Mount Cook beklimmen blijft de ultieme uitdaging, maar er zijn nog meer bergtoppen die populair zijn onder lokale, ervaren bergbeklimmers. Tasman, Malte Brun, Elie de Beaumont, Sefton en La Perouse zijn allemaal een leuke uitdaging met prachtige uitzichten als beloning.

Handige weetjes

Mount Cook beklimmen is een grote uitdaging
Trotseer een van de 19 bergtoppen boven de 3000 meter
© Miles Holden

Activiteiten

Flora en fauna

Aoraki/Mount Cook National Park ligt op grote hoogte, waardoor er geen bos groeit. De omstandigheden zijn er wel perfect voor honderden soorten alpiene planten. Deze planten staan meestal van november tot en met februari in bloei. Reizigers van over de hele wereld komen naar het nationale park om de Mount Cook Buttercup te zien. Dit is de grootste boterbloem ter wereld. Loopt u de Hooker Valley Track? Net na de tweede brug kunt u ze tegenkomen.

Uitzicht over de Mount Cook in de lente, met sneeuw op de bergtoppen
Ga op zoek naar de Mount Cook Buttercup
Mount Cook Buttercup
Het park staat vol alpiene planten

Bent u een fervent vogelaar?

Vergeet niet om uw verrekijker mee te nemen naar Mount Cook National Park om de veertig vogelsoorten te spotten. U kunt zomaar na een dag vogelen de maoriwaaierstaart of de Nieuw-Zeelandse boeboekuil van uw lijstje vinken. De maoriwaaierstaart, of pīwakawaka, wilt u echter liever ontlopen, want volgens de Maori mythologie brengt deze vogel nieuws over de dood. De ondeugende kea, bekend als de ‘clown van de bergen’, zal u vast aan het lachen maken. Houd ook uw oren gespitst voor de Nieuw-Zeelandse pieper, een zangvogel.

Laat u vermaken door de kea

De kea is een bedreigde vogelsoort, maar meestal kunt u er wel een paar spotten bij Kea Point. Deze bergpapegaai houdt ervan om een show te geven en staat bekend om zijn grappen. Uw lachen inhouden is lastiger dan u denkt wanneer u deze grappenmaker tegenkomt. De kleine rotswinterkoning is de enige alpiene vogel die in het nationale park leeft. Deze soort brengt de winter door in rotspoelen.

Pīwakawaka of maoriwaaierstaart op een takje in Mount Cook National Park
Komt u de pīwakawaka tegen?
Kea vogel in Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland
De bedreigde kea komt graag een show geven
© Pablo Heimplatz

Wandelen en bergbeklimmen

Het startpunt om de omgeving te verkennen is Mount Cook Village. Neem plaats op het terras van het Hermitage Hotel, een van de meest bekende hotels in Nieuw-Zeeland, en geniet van de overweldigende uitzichten. Of breng tijd door in het nabij gelegen bezoekerscentrum, waar u informatie kunt vinden over geologie, flora en fauna, het weer en de omgeving.

Ontdek het diverse landschap

Bergbeklimmers zijn van mening dat dit de beste regio in Australazië is om te klimmen, maar u kunt het diverse landschap ook op andere manieren ontdekken. Verschillende zelfstandige of begeleide wandelingen, van makkelijk tot moeilijk, starten vanuit Mount Cook Village. Tijdens deze hikes heeft u alle tijd om te genieten van de spectaculaire omgeving. Een van de beste wandelingen is door de Hooker Valley, over twee hangbruggen naar de Hooker Glacier. U bent dan zo’n vier à vijf uur onderweg.

Begin uw avontuur in Mount Cook Village
© Miles Holden

Hooker Valley Track

De Hooker Valley Track is een van de meest populaire wandelingen in het park. De route is 10 km lang en leidt langs de Hooker River en gletsjers. Vanaf de eerste van de drie hangbruggen heeft u een prachtig uitzicht op Mueller Lake en kunt u de lawines op Mount Sefton horen. Nadat u de Hooker River bent overgestoken, wandelt u verder over morenenruggen en bulten. U sluit de heenweg van de wandeling af met een geweldig uitzicht over het met ijsbergen bespikkelde Hooker Lake. Op een heldere dag kijkt u hier uit op de majestueuze Aoraki/Mt Cook en de Zuidelijke Alpen/Kā Tiritiri o te Moana. Wanneer u terug wandelt naar het beginpunt, volgt u dezelfde route. Zo heeft u nog eens de kans om van het schitterende landschap te genieten, maar nu met een ander perspectief.

Wandelen met het gezin

Ook met kinderen is het nationale park te voet te verkennen. Er zijn verschillende korte wandelingen die voor jong en oud een leuk avontuur zijn. Tijdens de Governors Bush Walk (1,5 km) kunnen kinderen in alle vrijheid rondrennen door de natuur, terwijl de ouders genieten van een prachtige wandeling door een beukenbos. Volg de Kea Point Walk (2,8 km) voor prachtige uitzichten op Mueller Glacier, Mt Cook en de Main Divide.

Het landschap van de Hooker Valley Track in Aoraki/Mount Cook National Park Nieuw-Zeeland
Steek de hangbruggen over op de Hooker Valley Track
© Tourism New Zealand
Twee wandelaars op een pad op de Kea Point Walk in Mount Cook National Park
De Kea Point Walk is een korte maar mooie wandeling

Rondvluchten en skiën

Er zijn nog meer mogelijkheden om Mt Cook en zijn gletsjers van dichtbij te bewonderen, zonder dat u de berg hoeft te beklimmen. Een helikoptervlucht, met wellicht een landing op een gletsjer, is een stuk comfortabeler en tegelijkertijd avontuurlijk en indrukwekkend. Naast dat een heli-hike voor iedereen een spectaculaire ervaring is, is het extra geschikt voor gezinnen vanwege het vlakkere terrein en de rust onderweg. Vanaf half juli tot half oktober kunt u skiën op de Tasman Glacier. De piste bereikt u per vliegtuig of helikopter en is tien tot vijftien kilometer lang. Het hart van gevorderde skiërs gaat sneller kloppen bij het zien van de Murchison, Darwin en Bonney gletsjers.

Uitzicht vanuit een vliegtuig op de besneeuwde toppen van Mount Cook National Park
Bewonder Mount Cook National Park vanuit de lucht
Een luchtfoto van de Tasman Glacier in Mount Cook National Park
Ga skiën op de grootste gletsjer van Nieuw-Zeeland: de Tasman Glacier

Sterrenkijken

Een nacht onder de sterren doorbrengen krijgt een hele nieuwe betekenis in Mount Cook National Park. Het park is onderdeel van het Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, een 4300 vierkante kilometer grote regio. Deze regio wordt beschermd tegen kunstmatige lichtvervuiling en was het eerste Dark Sky Reserve van het zuidelijk halfrond. Het doel van het Dark Sky Reserve is om vanuit het Mount John Observatory de ruimte in te kunnen kijken zonder lichtvervuiling.

Nachtelijke sterrenhemel boven Mount Cook National Park
De sterrenhemel boven Aoraki/Mount Cook is overweldigend mooi
Lake Pukaki met de bergen van Mount Cook National Park op de achtergrond

Meer weten over Aoraki/Mount Cook National Park en de rest van Nieuw-Zeeland?

Neem deel aan een van onze vrijblijvende, informatieve presentaties. Binnen een uur vertelt een van onze reisexperts u over de verschillende mogelijkheden. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Meld u aan

Bereikbaarheid

Mount Cook Village en het berggebied van Aoraki/Mount Cook National Park zijn te bereiken via Highway 80. Deze snelweg loopt grotendeels langs Lake Pukaki, en is een schilderachtige weg door een adembenemend mooie omgeving, met zicht op de bergen in de verte. Kijk niet vreemd op als u onderweg terecht komt in een ‘Mount Cook file’ van merino schapen. De 5000 schapen van Glentanner Station worden regelmatig over de snelweg naar een nieuwe wei gebracht. U kunt gewoon doorrijden of vanuit uw auto een foto maken.

Vanuit Queenstown bereikt u in ongeveer 3,5 uur Mount Cook National Park. Deze route wordt bestempeld als een van de beste routes in Nieuw-Zeeland. Onderweg komt u langs prachtige landschappen en door interessante plaatsen.

Weg richting Mount Cook in Nieuw-Zeeland
Volg de prachtige Highway 80
Weg langs Lake Pukaki met Mount Cook op de achtergrond
Geniet van de rit langs Lake Pukaki

Wanaka

Hoewel de route op zichzelf staand al een geweldige ervaring is, is het nog leuker om van de rit een hele dag uit te maken. Neem de tijd en stop onderweg in Wanaka, een klein en eigenzinnig plaatsje dat wordt omringd door de Zuidelijke Alpen. Bezoek de Wanaka Lavender Farm of ga naar de eenzame wilgenboom in Lake Wanaka die op Instagram beroemd is onder de hashtag #thatwanakatree.

Een vreemde bezienswaardigheid

Een van de tips die we met u willen delen is de Cardrona Bra Fence. Maak op de route naar Mount Cook National Park een pitstop voor een kijkje bij misschien wel de vreemdste toeristische bezienswaardigheid van Nieuw-Zeeland. Op een hek langs een pittoreske weg hangen duizenden bh’s in alle soorten en maten. Bij het hek, omgedoopt tot ‘Bradrona’, kunt u zelf een bh en/of donatie voor de New Zealand Breast Cancer Foundation achterlaten.

Beroemde boom in Lake Wanaka in Nieuw-Zeeland
Maak uw eigen foto bij #thatwanakatree
© Miles Holden
Cardrona Bra Fence met vele bh's aan een hek in Nieuw-Zeeland
Neem een kijkje bij Cardrona Bra Fence, een opvallende bezienswaardigheid

Beste reistijd

De beste periode om Aoraki/Mount Cook National Park te bezoeken is de lente of de zomer, van eind september tot april. De omstandigheden zijn dan perfect voor wandelen of bergbeklimmen. Van december tot maart wordt het landschap magisch: de wilde bloemen staan dan in bloei en de natuur is nog mooier dan anders. De weides zijn bedekt met lelies, gentianen, edelweiss en madeliefjes.

Veld vol bloemen met een meer en de bergen van Mount Cook National Park
In de lente is de natuur in Aoraki/Mount Cook National Park extra mooi
Bloemetjes voor Lake Pukakii en Mount Cook National Park
Bewonder de vele bloemen in het nationale park

Verblijven

Bent u van plan Aoraki/Mount Cook National Park te bezoeken tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland? Maak uw verblijf in Mount Cook National Park en omgeving dan extra speciaal en overnacht in een unieke, door ons geselecteerde accommodatie. Op basis van uw wensen en behoeften, zal uw reisspecialist een accommodatie vinden die helemaal bij u past.

Woonkamer in een accommodatie in Nieuw-Zeeland
Ontspan na een dag vol avonturen in Mount Cook National Park
© Lakestone Lodge
Amazing views from your accommodation | New Zealand holiday
Geniet van het prachtige uitzicht vanuit uw accommodatie

Ontdek meer

Ga van de gebaande paden in Nieuw-Zeeland

4-weekse reis van Queenstown naar Christchurch

In vier weken tijd verkent u het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dit doet u via een minder bekende route, ver weg… lees meer

Deze luxe lodge ligt aan de oever van Lake Tekapo op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In deze oase van rust… lees meer

Een trein rijdt dwars door de bergen in Nieuw-Zeeland

35 extra unieke verblijfplaatsen in Nieuw Zeeland

Waarom TravelEssence?

  • Perfect georganiseerde reizen, helemaal op maat gemaakt

  • Zorgvuldig geselecteerde, kleinschalige accommodaties

  • Verblijf bij vriendelijke lokale hosts

  • Reizen in een ontspannen tempo

  • Authentieke activiteiten

  • 30 jaar ervaring in reizen naar Nieuw-Zeeland

Bespreek uw droomreis met een reisspecialist

Om uw reis volledig op uw wensen af te kunnen afstemmen, nemen we ruim de tijd om u beter te leren kennen. Zo stellen we uw reis samen naar uw ideale reistempo, uw interesses en alles wat u van een droomreis verwacht. Gecombineerd met onze lokale kennis, leidt dit tot een tot in detail uitgestippelde reisroute.

U kunt uw reis uiteraard aanpassen waar nodig, tot u 100% tevreden bent. Wij zorgen dat elk detail van uw reis goed is georganiseerd, zodat u alleen maar hoeft te ontspannen en genieten. Neem contact met ons op en begin direct met het samenstellen van uw droomreis!

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.