Nz scenic drives queenstown haynes lake1
Nz scenic drives queenstown haynes lake1

Dit zijn de belangrijkste verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland

Wilt u Australië en Nieuw-Zeeland echt ontdekken? Huur dan een auto en rijd de mooiste routes. Terwijl u door de uitgestrekte vlaktes van het ene uitzicht naar het andere rijdt, af en toe even moet stoppen voor een voorbij springende kangoeroe of kudde schapen, krijgt u soms het gevoel helemaal alleen op de wereld te zijn. Wat zou het dan zonde zijn als u tijdens het autorijden een aanrijding of boete krijgt, omdat u niet op de hoogte bent van de verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarom zetten wij deze voor u op een rij.

Verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland

Autorijden in Australië en Nieuw-Zeeland is niet moeilijk als u van te voren de verkeersregels doorneemt. Hieronder vindt u de belangrijkste verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland die anders zijn dan in Nederland.

Internationaal rijbewijs

Om te beginnen heeft u, naast uw Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs nodig om in Australië en Nieuw-Zeeland te mogen autorijden. Deze kunt u in een van de ANWB-winkels kopen.

Links rijden

In Australië en Nieuw-Zeeland moet u links rijden. Waar u in Nederland links inhaalt, doet u dat in Australië en Nieuw-Zeeland rechts. Op wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting en met een maximumsnelheid niet hoger dan 80 kilometer per uur is het ook toegestaan om links in te halen. Links rijden betekent dus ook links de rotonde op rijden!

Voorrang verlenen

‘Give way to right’. Net als in Nederland heeft rechts voorrang in Australië en Nieuw-Zeeland. Op een T-kruising heeft niet alleen rechts, maar ook links voorrang als het voertuig op de doorgaande weg rijdt. Voor alle kruispunten in Nieuw-Zeeland geldt, slaat u af naar links of rechts dan moet u voorrang verlenen aan alle bestuurders die rechtdoor gaan. Daarbij maakt het niet uit of de bestuurder van links of rechts komt.

Een koppel geniet van de zonsondergang op een verlaten strand in Australië

Voorkom boetes

U bent het vast niet van plan, maar rijden onder invloed van alcohol en drugs is ten strengste verboden. Vooral in Australië is dit een probleem en de regering probeert dit drastisch te veranderen door vele controles en hoge boetes. Dan nog drie andere verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland om een boete te voorkomen:

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

Openbaar vervoer

Trams, treinen en bussen in Australië en Nieuw-Zeeland brengen natuurlijk ook verkeersregels met zich mee. Zo moet u een tram voorrang verlenen en mag u trams alleen links inhalen als er geen passagiers instappen of uitstappen. Een bus hoeft u alleen voorrang te geven al deze wegrijdt bij een halte en een vierkant bord heeft met daarop een groene bus, rode auto en de tekst ‘give way’. Vooral voor de treinen in Nieuw-Zeeland is het belangrijk om het volgende in uw achterhoofd te houden. Slechts de helft van de 1.500 spoorwegovergangen in Nieuw-Zeeland heeft automatische waarschuwingslichten. Wanneer deze rode lichten gaan knipperen stop u natuurlijk om pas weer verder te rijden als de lichten niet meer knipperen. Andere spoorwegovergangen hebben alleen een ‘Railway Crossing’ verkeersbord. Als u zo’n verkeersbord ziet, stopt u en kijkt u goed of er geen trein aankomt voordat u doorrijdt.

Speciale verkeersregels voor Nieuw-Zeeland

Tijdens het autorijden in Nieuw-Zeeland zult u merken dat de wegen een stuk smaller zijn en meer bochten hebben dan in Nederland. Hierdoor zijn de reistijden tussen de locaties vaak langer dan de kaart doet vermoeden. Buiten de steden zijn de wegen in Nieuw-Zeeland meestal tweerichtingsverkeer met één rijstrook per richting. De maximumsnelheid op deze wegen is binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom 100 kilometer per uur.

Is er aan uw kant van de weg een gele lijn getrokken? Dan mag u hier volgens de verkeersregels in Nieuw-Zeeland niet inhalen. Een andere verkeersregel in Nieuw-Zeeland is een klein rekensommetje. U moet namelijk de helft van uw snelheid omzetten in meters en die afstand op uw voorligger houden. Dus rijdt u 100 kilometer per uur, dan moet u 50 meter afstand houden.

Scenic drive Mount Cook Road | New Zealand holiday
Stunning views on Arthur's Pass | New Zealand nature
© TravelEssence

Speciale verkeersregels voor Australië

Road trains en dieren die u bij schemer kunnen verrassen behoren tot het dagelijkse autorijden in Australië. Road trains zijn vrachtwagens met meerdere gekoppelde aanhangers, vaak een stuk of vier. Deze vrachtwagens mogen tot 100 kilometer per uur rijden en door het gewicht is het voor hen moeilijk snel te stoppen of uit te wijken. Een ongeschreven verkeersregel in Australië is dan ook: komt u een road train tegen, rijd dan zoveel mogelijk naar links en verminder uw snelheid. Wacht vervolgens tot de opwaaiende stof, die de road train veroorzaakt, gaat liggen om met goed zicht weer verder te kunnen rijden.

Een 4WD op het strand bij Noosa Australië

Vermijd het rijden bij schemer en in het donker. Dieren zoals kangoeroes, schapen en koeien gaan dan op zoek naar voedsel en steken zonder te kijken de weg over. Komt u dieren onderweg tegen? Verminder dan uw snelheid, dim de lichten en wacht rustig totdat ze weer weg zijn. Over snelheid gesproken: de maximumsnelheid in Australië is 50 of 60 kilometer per uur in de bebouwde kom en 100 of 130 kilometer per uur buiten de bebouwde kom.

Autorijden in de Outback in Australië

Rijden in de Outback ligt iets anders dan in de rest van Australië. Wij geven u graag een aantal noodzakelijke tips. Kies allereerst voor de juiste huurauto in Australië, zoals een 4WD. Onze reisspecialisten adviseren u hier graag over. Door de afstanden moet u ook rekening houden met het volgende:

Join a small group and follow the roads less travelled

Ontdek meer reisverhalen

The Kimberley Tourism Western Australia

Opnieuw naar Australië of Nieuw-Zeeland

Nz mt cook glacier guiding

Actie en avontuur op het Zuidereiland

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.