Bijzondere reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland
Melbourne Dag Iii 024

Taal & Geld

Taal

De officiële taal van Australië is Engels, maar het accent is heel anders dan het Brits of het Amerikaans. Australiërs korten veel af en gebruiken soms ook woorden die in het Brits of Amerikaans niet bekend zijn. De Aboriginals spreken de taal van hun eigen stam en soms die van andere stammen. De Aboriginals in de steden en dorpen spreken wel voornamelijk Engels.

Valuta in Australië

De Australische munteenheid is de Australische dollar, aangeduid als AUD of AU$. Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken, in hotels en op vliegvelden. U kunt overal in Australië gebruik maken van uw pinpas en creditcard. Travellercheques worden vrijwel niet meer geaccepteerd en het meenemen van contact geld raden we niet aan, omdat u dan altijd duurder uit bent. Australië kent een btw-heffing van 10% op goederen en diensten, de zogenaamde GST (Goods and Services Tax). Toeristen kunnen bij vertrek terugbetaling vragen van GST en WET (Wine Equalisation Tax) voor goederen die ze in Australië hebben gekocht en mee naar huis willen nemen. In Australië liggen de prijzen op ongeveer op het hetzelfde als in ons land. 

Visum en Paspoorten

Voor een reis naar Australië heeft u een paspoort nodig dat nog geldig is op het moment van vertrek uit Australië. Daarnaast heeft u een visum nodig. Het gaat dan om het gratis E Visitor 651 visum dat gelinkt wordt aan uw paspoortnummer. Dit visum kunt u zelf aanvragen via de website van de Australische regering (www.border.gov.au). Voordat u het visum kunt aanvragen moet u een IMMI-account aanmaken op deze website. Het visum is een jaar geldig nadat het verstrekt wordt en u ontvangt direct een bevestiging per email. Dit visum is geldig voor een verblijf van maximaal drie maanden.

Wanneer u een tussenstop maakt in een ander land kan het zijn dat er andere regels gelden. Wanneer u bijvoorbeeld ook naar Nieuw-Zeeland gaat, moet u paspoort nog geldig zijn tot drie maanden na vertrek. Wanneer u een tussenstop maakt in Hong Kong moet uw paspoort nog minimaal een maand geldig zijn na vertrek. Via Singapore of Dubai moet uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Regels m.b.t. de invoer van goederen

In Australië gelden strenge regels ten aanzien van de bescherming van het milieu. Deze regels zijn bedoeld om het land te behoeden voor ongedierte en schadelijke ziekten. Etenswaren, dierlijke producten, enz. dient u bij aankomst aan te geven; bij overtreding kunt u rekenen op een boete of zelfs een celstraf. Kaas kunt u invoeren, mits verpakt en duidelijk aangegeven als afkomstig uit de EU. Verpakte etenswaren als chocolade, jam of chips zijn toegestaan. Fruit en groente echter niet, evenmin als rauw vlees of dierlijke producten.

Ook dient u aangifte te doen van alle dierlijke producten als huiden (zelfs van leren schoenen), houten kunstvoorwerpen, schelpen en voorwerpen die gebruikt worden op boerderijen of bij het kamperen. De in- en uitvoer van drugs is ten strengste verboden en overtreders kunnen rekenen op strenge straffen. Ook verboden is de in- en uitvoer van nagemaakte merkartikelen, pornografie, (vuur)wapens en ammunitie. Er is geen limiet voor het in- of uitvoeren van geld, maar bedragen van AU$ 10.000,- of hoger in Australische of buitenlandse valuta dient u aan te geven. Voor de in- en uitvoer van koraal, orchideeën, kaviaar, ivoor, jachttrofeeën, kunstwerken, postzegels, munten, archeologische objecten en mineralen heeft u speciale toestemming nodig. Wij raden u aan bij enige twijfel aangifte te doen. Zie voor alle informatie over de regels: http://www.customs.gov.au.

Veiligheid

Australië is in het algemeen een veilig land. Zoals overal ter wereld dient u met name in de grote steden alert te zijn op tasjesdieven en dergelijke. Zwemmen en surfen kunt u het beste op bewaakte stranden tussen de gele en rode vlaggen, die aangeven dat het veilig is. In de kustwateren, rivieren en meren in Noord-Australië moet u oppassen voor krokodillen en kwallen. In de droge gebieden in de Outback moet u bedacht zijn op slangen en schorpioenen. Zorg dat u over een goede reis- en ziektekostenverzekering beschikt en neem voor de zekerheid uw polis mee op reis.

Elektriciteit

De netspanning is in Australie 240/50 Hz. Stopcontacten zijn driepolig, dus voor de aansluiting van haardrogers, scheerapparaten en andere elektronische apparaten heeft u een adapter of een wereldstekker nodig.

Onze klanten beoordelen ons met een
9.4 10
Maak gebruik van onze lokale kennis
Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken
Of schrijf u in voor onze
e-mail nieuwsbrief
Onze klanten beoordelen ons met een
9.4 10
Maak gebruik van onze lokale kennis
Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken
Of schrijf u in voor onze
e-mail nieuwsbrief