aus mona museum hobart
Aus australian maritime museum
aus nourlangie rock kakadu rock art aboriginal
aus mona museum hobart
Aus australian maritime museum
aus nourlangie rock kakadu rock art aboriginal
Ontdek de vele musea in Australië

Musea in Australië

Het is misschien niet zo bekend, maar Australië heeft een groot aantal zeer interessante musea. U vindt ze vooral in steden als Sydney en Melbourne, maar ook in de federale hoofdstad Canberra en in Alice Springs, midden in het Rode Hart van het land. Sydney heeft het grootste aantal musea met als onderwerpen de geschiedenis van het land, de cultuur van zowel de Aboriginals als de Europeanen, oude en moderne kunst, techniek en scheepvaart. U kunt er op uw gemak de collecties of delen ervan bekijken of u aansluiten bij een rondleiding. Omdat in veel gevallen objecten, installaties en dergelijke interactief zijn, wordt daarmee het plezier van het kijken nog eens extra verhoogd.

Melbourne wordt wel de culturele hoofdstad van Australië genoemd. Het Melbourne Museum en het Arts Centre doen die naam zeker eer aan. Maar Melbourne is ook een sportstad en dus mag u het National Sports Museum in het indrukwekkende complex van de Melbourne Cricket Ground, het belangrijkste sportstadion van Australië, niet missen.

Een heel bijzonder museum is het Telegraph Station, even buiten Alice Springs, een historisch telegraafstation van de Overland Telegraph Line, dat diende om berichten door te sturen tussen Adelaide en Darwin. Het ziet er nog precies zo uit als vroeger en is echt een brok nostalgie.

9 van de beste musea in Australië

#1 Alice Springs Telegraph Station Historical Reserve

Een van de bezienswaardigheden in Alice Springs, in het Red Centre van Australië, is het historische telegraafstation, dat u vindt op 4 kilometer ten noorden van de plaats. Het is een van de best bewaarde telegraafstations van de Overland Telegraph Line, die in 1872 in gebruik werd genomen voor het versturen van berichten tussen Adelaide en Darwin.

De originele, stenen gebouwen zijn gerestaureerd en uitgerust met meubilair en gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 20e eeuw. Het station dat 60 jaar in gebruik is geweest, is ook de plek waar de stad Alice Springs is ontstaan. De naam komt van een bron in de buurt. Nadat het station buiten gebruik was gesteld, heeft het lange tijd dienst gedaan als school voor Aboriginal-kinderen. U kunt het historische telegraafstation, dat naast de Stuart Highway ligt met als decor de bergen van de MacDonnell Ranges, per gewone auto bereiken, maar u kunt ook gebruikmaken van de Alice Springs Wanderer Bus. De omgeving van het station is prima geschikt om te picknicken, te wandelen en om dieren in het wild te observeren.

postkantoor in Alice Springs

#2 Arts Centre Melbourne

Het Arts Centre Melbourne in St.Kilda Street herkent u al van verre aan de typische spits boven op het gebouw. Het is een van de opvallendste gebouwen in de stad en tevens Australië's grootste en drukste centrum van de uitvoerende kunsten, met duizenden voorstellingen en miljoenen bezoekers per jaar. Het Arts Centre fungeert als gastheer en partner van alle nationale muziek-, opera-, theater- en dansgezelschappen. Tot het reusachtige complex behoren de intieme Fairfax Studio, het imposante Playhouse en het Nationaal Theater, de Hamer Hall en het openluchttheater Sydney Myer Music Bowl. Verder zijn er restaurants, bars, winkels en op zondag een markt waar u allerlei kunstvoorwerpen, reproducties en dergelijke kunt aanschaffen.

Het Arts Centre omvat ook de Performing Arts Collection, Australië's grootste en belangrijkste collectie op het gebied van de kunsten met meer dan 500.000 items. Delen van deze collectie worden regelmatig over heel Australië en wereldwijd tentoongesteld.

Het gebouw waarin de Arts Centre Melbourne gevestigd is
© Vidisha sanghvi

#3 Australian Museum, Sydney

Al meer dan 180 jaar lang speelt het Australian Museum in Sydney een leidende rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en educatie. Dit oudste museum van Australië is gesticht in 1827 en gehuisvest in een door architect Mortimer Lewis ontworpen en in de loop van de tijd uitgebreid gebouw, op de hoek van College Street en William Street in het centrum van Sydney.

In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een internationaal bekende instelling met meer dan 18 miljoen objecten, verdeeld over natuurwetenschappelijke en culturele collecties. De culturele collectie omvat belangrijk etnologisch en archeologisch materiaal met betrekking tot de cultuur van de Aboriginals, maar er is ook aandacht voor Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse culturen. Tot de activiteiten op natuurwetenschappelijk gebied behoort de bestudering van de unieke flora en fauna van Australië en het gebied van de Stille Oceaan.

Een belangrijke rol daarbij speelt de bestudering van de ecologie van het koraalrif, waarvoor op Lizard Island een speciaal onderzoeksstation in gebruik is genomen. Het Australian Museum, dat ook over een uitgebreide bibliotheek en archief beschikt, is alle dagen van de week geopend; de toegang bedraagt AUD 12,-- per persoon.

#4 Hyde Park Barracks Museum

Het Hyde Park Barracks Museum, op de kruising Queens Square/Macquarie Street is in 1819 gebouwd als onderkomen voor mannelijke dwangarbeiders. Het indrukwekkende, bakstenen gebouw werd ontworpen door architect Francis Greenway, zelf een dwangarbeider. Vanaf 1848 verbleven er ook vrouwen en kreeg het gebouw de naam Hyde Park Asylum.

In 1887 veranderde de naam nogmaals, nu in Chancery Square, toen er ambtenaren in werden ondergebracht. Nu is Hyde Park Barracks een museum dat op een boeiende en interactieve manier de geschiedenis vertelt van de duizenden mannen en vrouwen die er gedurende een periode van 190 jaar geleefd hebben.

Door middel van schilderijen en tekeningen, objecten en kunstvoorwerpen wordt die geschiedenis tot leven gebracht. Hyde Park Barracks is een van de belangrijkste gebouwen uit de koloniale periode van de Australische geschiedenis. U maakt er kennis met de dwangarbeiders van weleer en hun geschiedenis.

Het museum is onderdeel van de Historic Houses Trust, een samenwerkingsverband van 12 van de belangrijkste historische huizen en musea in de staat New South Wales. Het is alle dagen van de week geopend; de entree bedraagt AUD 10,-- per persoon.

#5 Melbourne Museum

Het Melbourne Museum belicht de geschiedenis, de cultuur en het milieu van de staat Victoria. De collecties zijn ondergebracht in een viertal afdelingen: planten en dieren, stenen en fossielen, geschiedenis en technologie en inheemse cultuur.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren een compleet skelet van een walvis, levend regenwoud in de Forest Gallery, de Milarri Garden met inheemse planten en uitleg over het gebruik voor medicinale doeleinden, een grot met Aboriginal-schilderingen en levende dieren, een IMAX-theater en het Bunjilaka Aboriginal Cultural Centre, waar bezoekers zich aan de hand van kunst- en gebruiksvoorwerpen, verhalen en voorstellingen kunnen laten informeren over de Koorie, een Aboriginal-volk uit het zuidoosten van Victoria.

U vindt dit interessante museum in Nicholson Street/Carlton Gardens, tegenover de Royal Exhibition Building. Het museum is dagelijks geopend; de entree bedraagt AUD 10,-- per persoon.

Het Melbourne Museum van de buitenkant gefotografeerd

#6 Museum of Sydney

Het Museum of Sydney, op de hoek van Bridge Street en Philip Street, staat op historische grond. Hier bevond zich sinds 1788 de residentie van de gouverneur van de kolonie, Arthur Philip. Funderingen van het oude gebouw zijn nog te zien en de installatie Edge of the Trees markeert de plek waar voor het eerst contact werd gelegd tussen de Britse kolonisten en het Aboriginal-Gadigal-volk. Het museum belicht de geschiedenis van de stad vanaf het eerste begin en de ontwikkeling gedurende de 200 jaar daarna. De collectie omvat tal van voorwerpen die onder het bewind van 9 gouverneurs deel van de inventaris uitmaakten of hun persoonlijk eigendom waren. U vindt er een grote hoeveelheid koloniale meubels, portretten en memorabilia van de hand van vooraanstaande lokale kunstenaars en handwerkslieden.

Het museum maakt deel uit van de Historic Houses Trust, ook bekend als Sydney Living Museums, een samenwerkingsverband van 12 van de belangrijkste historische huizen en musea in de staat New South Wales, waaronder Government House, Justice & Police Museum, The Mint en Vaucluse House. Het Museum of Sydney is alle dagen van de week geopend; de toegang bedraagt AUD 10,- per persoon.

#7 Museum of Contemporary Art, Sydney

Welkom in het Museum of Contemporary Art (MCA) in Sydney. Sinds eind maart 2012 is dit belangrijke museum voor moderne kunst, na grondige restauratie en een omvangrijke uitbreiding, weer open voor het publiek. Het staat in George Street in The Rocks, het oudste deel van Sydney en geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de Australische moderne kunst in de laatste 20 jaar.

Het museum bezit een permanente collectie van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, films en video-installaties, inclusief werk van Aboriginal-kunstenaars en van kunstenaars van de eilanden in Torres Strait tussen de noordelijkste punt van Queensland en Nieuw-Guinea. Bekende Australische kunstenaars als Fiona Hall, Aleks Danko, Simon Yates en Robert Owen zijn vertegenwoordigd.

Voor de permanente collectie is een hele verdieping gereserveerd, waar de werken in wisselende exposities getoond worden. Daarnaast organiseert het museum regelmatig eenmalige tentoonstellingen. Voor wie op zoek is naar meer informatie is er een uitgebreide bibliotheek en een archief. Het MCA is 7 dagen per week geopend en de toegang is gratis. Ook zijn er dagelijks gratis rondleidingen.

#8 National Museum of Australia, Canberra

Het National Museum of Australia werd geopend in 1980 en is gevestigd in de hoofdstad Canberra. Het huidige gebouw aan Lawson Crescent, aan de rand van het Burley Griffin-meer, stamt uit 2001 en is een schepping van de architecten Ashton Raggatt McDougall en Robert Peck von Hartel. Het heeft een speelse vorm waardoor het al van verre opvalt, een postmoderne constructie die de diversiteit van het museum illustreert.

De tentoonstellingen, collecties en researchprogramma’s richten zich op 3 thema’s: de geschiedenis en cultuur van de Aboriginals en de inwoners van de Torres Strait Islands, de geschiedenis van Australië sinds 1788 en de verhouding tussen de inwoners en hun land. De collecties zijn gegroepeerd naar onderwerp, waaronder landbouw, kunsten, kleding, milieu, goudwinning, industrie en wetenschap, technologie en sport. Alle afdelingen liggen in een halve cirkel rond de Garden of Australian Dreams, een op de vloer uitgezette, gekleurde landkaart van een deel van Midden-Australië, waarbij elke voetstap gelijk staat aan een afstand van 100 kilometer in het terrein.

Het museum beschikt over een winkel, uitgebreide archieven en een bibliotheek. Het is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk.

#9 National Sports Museum, Melbourne

Het nationale sportmuseum van Australië is een begrip in dit sportgekke land. U vindt het in Melbourne in het complex van de Melbourne Cricket Ground (MCG). Een bezienswaardigheid die u niet mag missen als u Melbourne bezoekt en sportliefhebber bent. Het museum biedt permanente en tijdelijke tentoonstellingen over alle mogelijke takken van sport met de nadruk op cricket en Australisch voetbal. Het is een boeiende mix van informatie op het gebied van sport, cultureel erfgoed en modern audiovisueel en interactief vermaak.

De Melbourne Cricket Ground is het belangrijkste sportstadion van Australië. Het dateert van 1853 en prijkt sinds 2005 op de National Heritage List. Het is dagelijks voor het publiek geopend en u kunt deelnemen aan een ca. 75 minuten durende rondleiding, althans op dagen dat er geen belangrijke wedstrijd plaatsvindt. De entree voor het museum, waarbij de rondleiding is inbegrepen, bedraagt AUD 30,-- per persoon.

Ontdek meer over Australië

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.