Places - Daintree
aus kakadu national park crocodile
aus mossman green tree frog
Au seals kangaroo island personal detailed page partner best travel time
Places - Daintree
aus kakadu national park crocodile
aus mossman green tree frog
Au seals kangaroo island personal detailed page partner best travel time
De natuur op zijn mooist

Top 10 meest bijzondere nationale parken van Australië

Australië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Laat u betoveren door ongerepte natuur van Australië. Australië heeft meer dan 500 nationale parken, die samen goed zijn voor miljoenen hectares. Deze parken, met ieder een eigen karakter, illustreren de diversiteit aan landschappen in Australië.

Ontdek de mooiste nationale parken van Australië

Door de verscheidenheid aan natuur is er voor ieder wat wils. Diepe ravijnen, bijzondere rotsformaties, regenwoud, koraalriffen en langgerekte stranden en niet te vergeten: bijzondere wildlife. Naast mooie natuur bieden een aantal nationale parken ook unieke cultuurschatten in de vorm van Aboriginal rotstekeningen.

U kunt de Australische nationale parken op verschillende manieren verkennen. Zo zijn er in veel parken wandelroutes uitgezet, waardoor u op eigen gelegenheid de flora en fauna van het gebied kunt ontdekken. Daarnaast kunt u aansluiten bij georganiseerde wandelingen, boot- en kayaktochten of op avontuur gaan met een jeep of 4WD. Van uw gids krijgt u dan uitgebreide informatie over het park en de unieke natuur. Benieuwd naar welke nationale parken er allemaal te bezoeken zijn? Wij hebben onze 10 favorieten voor u hieronder op een rijtje gezet.

Onze 10 favoriete nationale parken in Australië

#1 Lamington National Park

Laat u betoveren het regenwoud dat wordt omringt door bergen: Lamington National Park. Het park ligt in Zuidoost-Queensland, twee uur ten zuiden van Brisbane. Deze regio, die op op de Werelderfgoedlijst staat, heeft een geologie van meer dan 225 miljoen jaar oud en bestaat uit dichtbeboste bergen, woeste watervallen en meer dan 160 kilometer aan wandelpaden.

Bewonder eeuwenoude bomen, unieke vegetatie en verschillende diersoorten. Ontdek de magie van de O'Reilly’s Tree Top Walk, waar zich tevens de eerste hangbrug ter wereld bevindt. Vanaf deze brug kunt u de natuur vanaf een heel ander oogpunt observeren.

Bekijk bij de Araucaria Lookout de overgebleven bossen van Hoop Pine. Of ga naar Picnic Rock en doe de Elabana Falls Trail, waar u kunt ‘rockhoppen’ en stekelige blauwe rivierkreeftjes in het water spotten. Onderweg kunt u nog stoppen bij bekroonde wijngaarden, restaurantjes en lokale bakkerijen.

Lees meer over Lamington National Park
Ontdek de natuurlijke schoonheid van Lamington National Park
Een eeuwenoude boom in het Lamington National Park, Australië
Bewonder eeuwenoude bomen en unieke vegetatie

#2 Blue Mountains

Bent u al bekend met de Blue Mountains in Australië? Aan het einde van de 18e eeuw maakten de Blue Mountains, die ten westen van Sydney liggen, onderdeel uit van de Great Dividing Range. Deze bergketen was toen voor Europese kolonisten nog een onoverkomelijke barrière, maar in 1813 werd het gebied door de ontdekkingsreizigers Blaxland, Lawson en Wentworth verkend en zij creëerden een toegang tot deze majestueuze wildernis en de vruchtbare vlakten erachter. In de daaropvolgende jaren werden er wegen en spoorwegen aangelegd en rond 1870 waren de Blue Mountains al een populair vakantiegebied voor de inwoners van Sydney en omgeving. In 1959 werden de Blue Mountains een nationaal park.

"De Blue Mountains liggen midden in een Nationaal Park dat op de Werelderfgoedlijst staat en heeft een ontzettend sympathieke gemeenschap."

Lokale hosts, Monique en Jason
Three Sisters | Australia holiday
Bewonder de iconische Three Sisters
Zie Australische wildlife van dichtbij

#3 Fraser Island

Wandel over parelwitte stranden en zwem in kraakhelder water... Fraser Island is het paradijs op aarde. Fraser Island ligt in het zuiden van de deelstaat Queensland. Het eiland is 140 kilometer lang en de breedte varieert van 5 tot 25 kilometer. Het staat te boek als het grootste eiland van de Australische oostkust en het grootste zandeiland ter wereld.

De Aboriginals, die er al minstens 5000 jaar wonen, noemen het eiland K’geri (paradijs). Wanneer u het eiland bezoekt, zult u wel merken dat deze benaming meer dan terecht is. Fraser Island bestaat voornamelijk uit zand dat afkomstig is uit rivieren in New South Wales en dat door de stroming wordt aangevoerd. Het eiland dankt zijn naam aan het echtpaar James en Elizabeth Fraser die in 1836 de ramp met het schip Stirling Castle overleefden en hier toen terecht kwamen.

Het eiland heeft een tropisch klimaat, dichte mangrove- en eucalyptusbossen, heuvels, duinen en regenwoud. Het is de enige plek ter wereld waar er regenwoud op meer dan 200 meter boven zeeniveau groeit. Verder zijn er kristalheldere zoetwatermeren, zoals Lake Bowrrady en Lake McKenzie, uitgestrekte stranden, zoals de Seventy Five Mile Beach en er zijn een aantal hotels en campings. Sinds 1992 staat Fraser Island op de Werelderfgoedlijst.

Hagelwitte strand en ongerepte natuur van Fraser Island
Ontdek Fraser Island met een 4WD
Hoge bomen in het regenwoud op Fraser Island
Ontdek op Fraser Island eeuwenoude boomsoorten als de Satinay en Brush Box

#4 Kakadu National Park

In het Kakadu National Park hoeft u zich geen moment te vervelen. U kunt er vogels observeren, vissen of wandelen onder leiding van een Aboriginal-gids. Als u het park liever vanaf het water bekijkt, kunt u een boottocht maken op de South Alligator River of een van de billabongs, zoals de Yellow Water bij Cooinda. Bent u in voor wat meer avontuur? Ga dan met een vliegtuig of een helikopter het park vanuit de lucht verkennen. Dit is vooral in het regenseizoen aan te bevelen, omdat de watervallen dan op hun mooist zijn. Ook de Ranger Uraniummijn is een bezoek waard, of een van de indrukwekkende watervallen, zoals de Jim Jim Falls of Twin Falls.

De prachtige watervallen, die zich midden in het regenwoud bevinden, zijn doorgaans alleen in het droge seizoen en met een 4WD bereikbaar. Om bij de Twin Falls te komen dient u eerst zwemmend een kreek over te steken of u kunt gebruik maken van de Twin Falls Boat Shuttle. Aan de voet van de waterval kunt u heerlijk zwemmen, net als bij de Jim Jim Falls trouwens. Als u het aandurft om naar de top te klimmen, dan wacht u daar een onvergetelijk uitzicht.

Eenderde van alle Australische vogelsoorten leeft in Kakadu National Park

Het Kakadu National Park, dat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst staat, ligt op 256 kilometer ten oosten van de stad Darwin. Het park is het hele jaar geopend en heeft twee seizoenen, een nat (november-april) en een droog (mei-oktober) seizoen. Er zijn twee bezoekerscentra, Bowali en Warradjan, waar u alles te weten komt over de dieren, de cultuur van de Aboriginals en de geologie van Kakadu. De beste tijd voor een bezoek aan het park is tussen mei en september. Zorg er in ieder geval voor dat u een insectenwerend middel, zonnebrandcrème, een hoed met brede rand en een muskietennet meeneemt.

National Parc | Australia landscape
Ontdek de uitgestrektheid van Australië
Kakadu National Park | Australia holiday
Word betoverd door Kakadu National Park

Onze lokale kennis maakt het verschil

Beleef Australië op een unieke manier

Wilt u meer weten over Australië? Neem dan deel aan een van onze informatieve (online)presentaties. In een uur tijd hoort u van een van onze reisspecialisten alles over Australië en over uw mogelijkheden.

#5 Cradle Mountain

Bent u een echte natuurliefhebber, en gek op wandelen? Dan is Cradle Mountain the place to be! Cradle Mountain en Lake St Clair National Park maken deel uit van het Tasmanian Wilderness World Heritage-gebied. Het is een van de bekendste natuurgebieden van Tasmanië en wordt gekenmerkt door zijn ruige landschap, oeroude regenwouden, alpenheide, ijzige beekjes, gletsjermeren en een overvloed aan wilde diersoorten.

Buidelratten, pademelons, wallaby's en wombats zijn hier allemaal in het wild te zien. Als u geluk heeft, ziet u misschien zelfs de zeldzame Tasmaanse Duivel. Als u meer over deze fascinerende wezens wilt leren, bezoek dan Devils@Cradle, een centrum dat zich inzet voor het behoud van deze bijzondere dieren. Het startpunt van de wereldberoemde Overland Track, een sensationele zesdaagse trekking, ligt ook bij Cradle Mountain.

"Cradle Mountain in Tasmanië is een geweldig gebied om te wandelen, ongeacht uw conditie. Het heeft voor ieder wat wils."

Judi, Reisadviseur
Stunning views Cradle Mountain | Australia holiday
Overwin Cradle Mountain
Magic Cradle Mountain | Australia holiday
Tasmanië heeft 19 nationale parken

#6 Uluru / Kata Tjuta

Dit moeten wel een van grootste spektakels van de natuur zijn: Ayers Rock (Uluru) en The Olga’s. De enorme rots ligt in de Red Centre, 470 kilometer ten westen van Alice Springs. Uluru is voor de Pitjantjatjara Anangu (de inheemse bevolking van het gebied) heilig en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De reusachtige zandstenen monoliet Uluru, is een van Australië's bekendste bezienswaardigheden. Dit hoogtepunt mag dan ook absoluut niet ontbreken aan uw rondreis door Australië. Aangenomen de rots is 348 meter hoog, 9,4 kilometer in omtrek en een van de grootste vrijstaande rotspartijen ter wereld. Decennialang heeft het Anangu-volk toeristen gevraagd Uluru niet te beklimmen omdat het een belangrijke en heilige plaats voor hen is. Sinds oktober 2019 is het beklimmen van Uluru verboden.

In feite is maar een klein deel van de rots zichtbaar: verreweg het grootste deel ligt diep in de aarde verscholen. U hebt ongetwijfeld wel eens een afbeelding van Uluru gezien, maar als u oog in oog met deze reus komt te staan, raakt u gegarandeerd diep onder de indruk.

Een Aboriginal man voor Uluru / Ayers Rock in Australië
Wandel met een lokale Aboriginal gids langs Uluru
© TravelEssence

"Een kampeersafari in de Red Centre is het meest unieke wat ik in Australië heb meegemaakt."

Sylvia, Reisadviseur

Kata Tjuta (The Olga's)

Deze gigantische rotsen wilt u absoluut gezien hebben! Ongeveer 40 kilometer ten westen van Uluru liggen 36 koepelvormige rotsen die van elkaar worden gescheiden door ravijnen en kloven: Kata Tjuta, ook wel The Olga's genoemd. De naam betekent “veel hoofden” in de taal van de Aboriginals. Men veronderstelt dat Kata Tjuta ooit uit één enkele monoliet heeft bestaan, die veel groter was dan Uluru. Erosie door wind en regenwater heeft ervoor gezorgd voor de huidige vorm. De hoogste rotskoepel is heet Mount Olga en is met zijn 546 meter bijna 198 meter hoger dan Uluru.

Lees meer over Uluru-Kata Tjuta National Park
De rode rotsen van Kata Tjuta Australië
Verbaas u over de vele kleuren van de Outback
© TravelEssence
Uluru-Kata Tjuta National Park | Australia holiday
Ga eens van de gebaande wegen en ontdek de Outback

#7 Purnululu National Park

Het Purnululu National Park, ook wel bekend als de Bungle Bungles, ligt op een plateau in de ruige natuur van The Kimberley. Geologisch gezien is het een van de oudste gebieden op aarde en is pas in 1983 “ontdekt”. Nog een bewijs dat er in Australië nog altijd gebieden zijn die niet of nauwelijks in kaart zijn gebracht. Men schat dat het gebied al zo’n 350 miljoen jaar oud is. De lokale Aboriginals, het Kidja- en het Djaru-volk, waren in een ver verleden al op de hoogte van het bestaan van dit unieke natuurfenomeen.

De naam Purnululu, dat zandsteen betekent, is dan ook afkomstig van de Aboriginals. Overal in het park zijn rotstekeningen en begraafplaatsen van de Aboriginals te vinden. In 1987 werd het gebied een nationaal park en kreeg in 2003 een plaats op de Werelderfgoedlijst. Het Purnululu National Park is ca. 5000 vierkante kilometer groot en bekend om zijn oranje en zwart gestreepte zandstenen rotsformaties en duizenden lage, op bijenkorven lijkende rotskoepels. Deze worden overdekt met silicaat en korstmos, die uit het landschap oprijzen.

Het deel in het zuiden van het park, de Bungle Bungle Range, is het bekendste. De oranje, grijze en zwarte strepen op de rotsen zijn het resultaat van afwisselende sedimentlagen, elk met een ander kleigehalte. Tussen de rotskoepels bevinden zich kloven, grotten en door palmbomen omzoomde meertjes.

Verken de ruige natuur van The Kimberley
Ervaar de puurheid van de natuur in het Noorden

#8 Narawntapu op Tasmanië

'De Serengeti van Tasmanië', of te wel Narawntapu National Park is een van de rijkste gebieden van Tasmanië, op het gebied van flora en fauna welteverstaan! Waar u in de echte Serengeti leeuwen, olifanten en giraffen tegenkomt, ziet u hier kangoeroes, wallabies, wombats en de legendarische Tasmaanse duivel.

De baaien, eilanden, moerassen, duinen, lagunes, heidevelden en eucalyptusbossen van Narawntapu National Park worden bevolkt door allerlei vogelsoorten. Het nationale park telt ruim 4.000 hectare en bevindt zich ten oosten van de stad Devonport, aan de noordkust van Tasmanië.

Voorheen heette het park Asbestos Range National Park, vanwege de asbest dat hier werd gedolven. In feite gebeurde dit niet binnen de grenzen van het park, dus werd het tijd voor een naamsverandering. Narawntapu is gekozen als eerbetoon aan de Aboriginals die hier lang geleden leefden.

#9 Stirling Range National Park

Laat u betoveren door deze natuurlijke oase, eeuwenoude landschap en 'hotspot' voor biodiversiteit: Stirling Range National Park. Gelegen in de zuidelijke regio van West-Australië, 337 kilometer ten zuidoosten van Perth. Het nationale park ligt maar liefst 1000 meter boven zeeniveau.

De hoogste berg in de regio is Bluff Knoll. Het is de enige plek in West-Australië die ooit sneeuw heeft gezien! De regio is rijk aan Aboriginal-erfgoed. De inheemse naam voor de regio is Koi Kyenunu-ruff, wat 'mist die rond de bergen rolt' betekent.

Met meer dan 1000 verschillende soorten, staat de Stirling Range bekend om de kleurrijke wilde bloemen die in de lente in bloei staan. Sommige daarvan komen nergens anders voor. Het is echt een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers, met zijn overvloed aan unieke plant- en diersoorten. U spot hier bijvoorbeeld papegaaien, emu's, kangoeroes en wallaby's.

Range | Australia holiday
Ga "off the grid" en ontdek het Stirling Range National Park
Bewonder unieke wilde bloemsoorten

#10 De Grampians

De Grampians is een nationaal park dat op 260 kilometer ten zuidwesten van Melbourne ligt. In dit park vindt u een mix van oude cultuur, bossen met eucalyptusbomen en meer dan 200 soorten vogels. Er heerst een rustgevende sfeer die u te voet of met de fiets kunt verkennen. Tijdens de iconische Pinnacle Walk wordt u beloond met uitzicht op een spectaculair landschap.

Bezoek de MacKenzie Falls, van maar liefst 25 meter hoog en 25 meter breed. Zie hoe de kangoeroes door het gras huppelen, of bewonder inheemse rotsschilderingen. Stop onderweg ook zeker bij een eigenzinnig stadje zoals Halls Gap voor een heerlijke kop koffie, of bezoek The Old Bakery in Dunkeld voor vers gebakken lekkernijen.

Wilt u meer weten over de nationale parken van Australië? We vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Breathtaking lookout point | Australia adventure holiday
Ontdek de mooiste plekken in De Grampians
© TravelEssence
Waterfall Grampians | Australia nature
Laat u betoveren door prachtige watervallen

Ontdek meer over Australië

Uniek en persoonlijk

Accommodaties in Australië

Met TravelEssence krijgt u een vakantiereis waarbij zelfs uw accommodatie een ervaring op zich is. Of u nu op zoek… lees meer

's werelds oudste regenwoud

Daintree National Park

Bent u een natuurliefhebber? Bezoek dan de Daintree Rainforest, een van de meest unieke nationale parken in… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.