Places - Daintree
aus kakadu national park crocodile
aus mossman green tree frog
Au seals kangaroo island personal detailed page partner best travel time
Natuur op zijn best

Nationale parken van Australië

Australië spant de kroon met het aantal nationale parken. Het land heeft namelijk meer dan 500 nationale parken, die samen goed zijn voor miljoenen hectares. Deze parken hebben ieder een eigen karakter en illustreren de diversiteit aan landschappen in Australië.

Australische nationale parken bezoeken

Door de verscheidenheid aan natuur is er voor ieder wat wils. Diepe ravijnen, bijzondere rotsformaties, regenwoud, koraalriffen en langgestrekte stranden, met niet te vergeten bijzonder wildlife. Naast mooie natuur bieden een aantal nationale parken ook unieke cultuurschatten in de vorm van Aboriginal rotstekeningen.

U kunt de Australische nationale parken op verschillende manieren verkennen. Zo zijn er in veel parken wandelroutes uitgezet, waarmee u op eigen gelegenheid de flora en fauna van het gebied kunt ontdekken. Daarnaast kunt u mee op een aantal georganiseerde rondwandelingen, boot- en kajaktochten of op avontuur gaan met een jeep of 4WD. Een gids vertelt u meer over het park. Lees hieronder meer over een aantal nationale parken.

Onze 6 favoriete nationale parken van Australië

#1 Blue Mountains

Op het eind van de 18e eeuw vormden de Blue Mountains, ten westen van Sydney, onderdeel van de bergketen Great Dividing Range, voor de Europese kolonisten nog een onoverkomelijke barrière, maar in 1813 werd het gebied door de ontdekkingsreizigers Blaxland, Lawson en Wentworth verkend, waardoor men toegang kreeg tot deze majestueuze wildernis en de vruchtbare vlakten erachter. In de daaropvolgende jaren werden wegen en spoorwegen aangelegd en rond 1870 waren de Blue Mountains al een populair vakantiegebied voor de inwoners van Sydney en omgeving. In 1959 volgde de stichting van het Blue Mountains National Park.

"De Blue Mountains heeft zo'n prachtige gemeenschap van mensen en het ligt midden in een Nationaal Park dat op de Werelderfgoedlijst staat."

Lokale hosts, Monique en Jason
Three Sisters | Australia holiday

#2 Fraser Island

De kust in het zuiden van de deelstaat Queensland is een van de populairste vakantiebestemmingen van Australië. Hier ligt Fraser Island. Het is 140 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed en staat te boek als het grootste eiland van de Australische oostkust en het grootste zandeiland ter wereld.

Bij de Aboriginals, die er al minstens 5000 jaar hebben gewoond, heette het eiland K’geri (paradijs), een niet onterechte naam zoals u zult ervaren als u er een bezoek brengt. Fraser Island werd en wordt nog steeds gevormd door zand dat afkomstig is van rivieren in New South Wales en dat door de stroming naar het eiland wordt aangevoerd. Het eiland dankt zijn naam aan het echtpaar James en Elizabeth Fraser die in 1836 de ramp met het schip Stirling Castle overleefden en hier terechtkwamen.

Het eiland heeft een tropisch klimaat, dichte mangrove- en eucalyptusbossen, heuvels, duinen en regenwoud. Het is de enige plek ter wereld waar op hoogtes van meer dan 200 meter boven zeeniveau regenwouden voorkomen. Er zijn kristalheldere zoetwatermeren, zoals Lake Bowrrady en Lake McKenzie, uitgestrekte stranden, zoals de Seventy Five Mile Beach in het oosten en hotels in diverse categorieën en campings. Sinds 1992 prijkt Fraser Island op de Werelderfgoedlijst.

Beach Fraser Island | Australia holiday
Fraser Island trees | Australia nature

#3 Kakadu National Park

In het Kakadu National Park hoeft u zich beslist niet te vervelen. U kunt er vogels observeren, vissen, wandelen onder leiding van een Aboriginal-gids, een boottocht maken op de South Alligator River of op een van de billabongs, zoals de Yellow Water bij Cooinda, het park per vliegtuig of helikopter vanuit de lucht verkennen (vooral in het natte seizoen aan te bevelen als de watervallen op hun mooist zijn), een bezoek brengen aan de Ranger Uraniummijn en aan indrukwekkende watervallen, zoals de Jim Jim Falls en Twin Falls.

Deze spectaculaire watervallen, midden in het regenwoud, zijn enkel per 4WD en doorgaans alleen in het droge seizoen bereikbaar. Om bij de Twin Falls te komen dient u eerst zwemmend een kreek over te steken of gebruik te maken van de Twin Falls Boat Shuttle. Aan de voet van de waterval kunt u heerlijk zwemmen, net als trouwens bij de Jim Jim Falls, en als u de moed hebt om naar de top te klimmen, wacht u daar een onvergetelijk uitzicht.

Kakadu National Park | Australia holiday

Het Kakadu National Park, dat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst prijkt, ligt op 256 kilometer ten oosten van de stad Darwin. U bereikt het park via de Stuart Highway en de Arnhem Highway. Het park is het hele jaar geopend en kent 2 seizoenen, nat (november-april) en droog (mei-oktober). Er zijn twee bezoekerscentra, Bowali en Warradjan, waar u alles te weten kunt komen over de dieren, de cultuur van de Aboriginals en de geologie van Kakadu. De beste tijd voor een bezoek is de periode mei-september. Zorg in elk geval dat u bent uitgerust met een insectenwerend middel, zonnebrandcrème, een hoed met brede rand en een muskietennet.

National Parc | Australia landscape
Kakadu National Park | Australia holiday

Onze lokale kennis maakt het verschil

Beleef Australië op een unieke lokale manier

Wilt u meer weten over Australië? Neem gerust deel aan een van onze informatieve (online)presentaties van een uur, georganiseerd door onze reisspecialisten.

#4 Uluru/ Kata Tjuta

De reusachtige zandstenen monoliet Uluru, die oprijst boven een onafzienbaar, met rode aarde bedekt en volkomen vlak woestijnlandschap, is een van Australiës bekendste bezienswaardigheden, een hoogtepunt dat absoluut niet mag ontbreken in uw Australië-programma. Uluru, waarvan wordt aangenomen dat hij minstens 600 miljoen jaar oud is, is 348 meter hoog, 9,4 kilometer in omtrek en een van de grootste vrijstaande rotspartijen ter wereld.

In feite is maar een klein deel van de rots zichtbaar: verreweg het grootste deel ligt diep in de aarde verscholen. U hebt ongetwijfeld wel eens een afbeelding van Uluru gezien, maar als u oog in oog met deze reus komt te staan, raakt u gegarandeerd diep onder de indruk.

"Een 3- of 4-daagse kampeersafari in het Rode Centrum is het meest unieke dat ik heb meegemaakt in Australië."

Sylvia, reisadviseur

Kata Tjuta (The Olgas)

Dit is een complex van 36 koepelvormige rotsen, van elkaar gescheiden door ravijnen en kloven, op ca. 27 kilometer ten westen van Uluru. De naam betekent “veel hoofden” in de taal van de Aboriginals. Men veronderstelt dat Kata Tjuta ooit uit één enkele monoliet heeft bestaan, die veel groter was dan Uluru. Erosie door wind en regenwater heeft gezorgd voor de huidige vorm. De hoogste rotskoepel is Mount Olga, met 546 meter bijna 198 meter hoger dan Uluru.

Stunning Red Center | Australia nature holiday
Uluru-Kata Tjuta National Park | Australia holiday

#5 Purnululu National Park

Het Purnululu National Park, ook bekend als de Bungle Bungles, ligt op een plateau in het ruige wildernisgebied van The Kimberley, geologisch gezien een van de oudste gebieden op aarde, en is pas in 1983 “ontdekt”, een bewijs te meer dat er in Australië nog altijd gebieden zijn die niet of nauwelijks in kaart zijn gebracht. Men schat de ouderdom van het gebied op 350 miljoen jaar en het staat wel vast dat de lokale Aboriginals, het Kidja- en het Djaru-volk, al in een ver verleden op de hoogte zijn geweest van het bestaan van dit unieke natuurfenomeen.

De naam Purnululu, dat zandsteen betekent, is dan ook van hen afkomstig. Overal in het park zijn rotstekeningen en begraafplaatsen van de Aboriginals te vinden. Het park werd in 1987 gesticht en kreeg in 2003 een plaats op de Werelderfgoedlijst. Het Purnululu National Park is ca. 5000 vierkante kilometer groot en bekend om zijn zandstenen, oranje en zwart gestreepte rotsformaties en duizenden lage, op bijenkorven lijkende rotskoepels, overdekt met silicaat en korstmos, die uit het landschap oprijzen.

Vooral het deel in het zuiden van het park, de Bungle Bungle Range, is het bekendst. De oranje, grijze en zwarte strepen op de rotsen zijn het resultaat van afwisselende sedimentlagen, elk met een ander kleigehalte. Tussen de rotskoepels bevinden zich kloven, grotten en door palmbomen omzoomde meertjes.

#6 Narawntapu op Tasmanië

'De Serengeti van Tasmanië', of te wel Narawntapu National Park is een van de rijkste gebieden van Tasmanië. En dan hebben we het over de natuur en het bijzondere dierenleven. Waar u in de echte Serengeti leeuwen, olifanten en giraffen tegenkomt, komt u in de Tasmaanse variant kangoeroes, wallabies, wombats en de legendarische Tasmaanse duivel tegen.

Allerlei vogelsoorten bevolken daarnaast nog eens de baaien, eilanden, moerassen, duinen, lagunes, heidevelden en eucalyptusbossen van Narawntapu National Park. Dit nationale park op Tasmanië telt ruim 4.000 hectare. Het bevindt zich ten oosten van de stad Devonport en aan de noordkust van het onontdekte Australische eiland.

Voorheen heette het park Asbestos Range National Park. Dit vanwege asbest dat hier werd gedolven. In feite is dat nooit binnen de grenzen van het park gebeurd, dus werd het tijd voor een naamsverandering. Narawntapu staat sindsdien als eerbetoon aan de Aboriginals die hier lang geleden hebben gewoond.

Ontdek meer over Australië

Met de hand geselecteerd, uniek en persoonlijk

Accommodaties in Australië

Wanneer u met TravelEssence naar Australië reist, verblijft u in accommodaties die al een beleving op zich zijn.… lees meer

Een bruisend stadscentrum leert u het beste kennen wanneer de locals u tijdens een fietstocht hun favoriete… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.