Blue Mountains Australie
Blue Mountains in Australie
Ontdek de Blue Mountains
Kangaroos in de Blue Mountains
De natuur op zijn mooist

Blue Mountains National Park

Op het eind van de 18e eeuw vormden de Blue Mountains, ten westen van Sydney, onderdeel van de bergketen Great Dividing Range, voor de Europese kolonisten nog een onoverkomelijke barrière, maar in 1813 werd het gebied door de ontdekkingsreizigers Blaxland, Lawson en Wentworth verkend, waardoor men toegang kreeg tot deze majestueuze wildernis en de vruchtbare vlakten erachter. In de daaropvolgende jaren werden wegen en spoorwegen aangelegd en rond 1870 waren de Blue Mountains al een populair vakantiegebied voor de inwoners van Sydney en omgeving. In 1959 volgde de stichting van het Blue Mountains National Park.

Three Sisters

De Blue Mountains danken hun naam aan de Blue Gum Trees, een eucalyptussoort die een hars afscheidt waardoor de lucht schemerachtig blauw wordt. U vindt hier bergen tot ca. 1100 meter hoog, diepe kloven en canyons, watervallen, regenwouden, grotten en veel planten- en diersoorten die uniek zijn voor Australië. De Great Western Highway verdeelt het park in een noordelijk en een zuidelijk deel. Het noorden is een ruig wildernisgebied. In het meer toegankelijke zuiden vindt u tal van wandelpaden door het schitterende landschap en naar de diverse attracties die het park rijk is. Eén daarvan is de Three Sisters, drie sterk geërodeerde rotsformaties die een belangrijke plaats innemen in de cultuur van de Aboriginals. Van de grotten zijn vooral de Jenolan Caves in het zuidwesten het bekendst. Ze werden in 1838 ontdekt en tellen 9 onderaardse, voor het publiek toegankelijke ruimten met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, bassins en rivieren, waaronder de Styx River.

Three Sisters | Australia holiday
Prachtig uitzicht op de bergen van de Blue Mountains
Kangaroos spotten in de Blue Mountains
Spot kangaroos in de Blue Mountains

Bezienswaardigheden in het park

In de Blue Mountains vindt u een aantal bergdorpjes en –stadjes, waar de sfeer van vroeger jaren voor een deel bewaard is gebleven. Zo is er het pittoreske plaatsje Leura met prachtige, oude huizen in art-decostijl. Dichtbij Blackheath bevindt zich het Heritage Centre, waar u alles te weten kunt komen over de geologie van het gebied, de Aboriginals, de geschiedenis van de Europese kolonisten en de lokale flora en fauna. Van hieruit kunt u allerlei wandelingen maken, variërend van gemakkelijk tot inspannend. Vanaf de Govett’s Leap Lookout hebt u een adembenemend uitzicht op de Grose Valley en de schitterende waterval Bridal Veil Falls. Voornaamste plaats en toeristisch centrum in het berggebied is het levendige Katoomba, met diverse soorten accommodaties, van luxe tot budget. In de buurt bevindt zich een informatiecentrum en er is een uitzichtpunt op Mount Solitary en de beroemde Three Sisters. Met de gondelbaan Scenic Skyway kunt u een tochtje boven de vallei maken. En dan is er nog de Scenic Railway, die in 1880 werd aangelegd om mijnwerkers en materialen naar de bodem van de vallei te vervoeren. Hij staat bekend als de steilste spoorweg ter wereld en een ritje is zonder meer opwindend. Wat u ook niet mag missen zijn de botanische tuinen van Mount Tomah, onderdeel van de Royal Botanic Gardens in Sydney. U vindt er tal van planten die typerend zijn voor het Zuidelijk Halfrond, met name die soorten die het aan de kust minder goed doen. De naam Tomah is een Aboriginalwoord voor varen. Vanuit de tuin hebt u een fantastisch uitzicht over Grose Valley.

De Blue Mountains, een van de spectaculairste wildernisgebieden van Australië, liggen op minder dan 80 kilometer ten westen van Sydney en zijn vandaaruit gemakkelijk bereikbaar over de weg en per trein. U kunt tijdens een dagexcursie kennismaken met de voornaamste attracties, maar beter is het om in de Blue Mountains te overnachten, zodat u een beter idee krijgt van dit bijzondere natuurgebied.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.