Aboriginals in Australië

Geschiedenis en cultuur van de Aboriginals  | TravelEssence

Wist u dat de westerse geschiedenis van Australië nog helemaal niet zo oud is? Namelijk slechts 200 jaar. Het land werd wel al veel eerder bewoond en dat door het oudste volk ter wereld. De Aboriginals wonen al zeker zo’n 60.000 jaar in Australië en zien zichzelf dan ook als de beschermers van het land. Tijd dus om u meer te vertellen over de geschiedenis van de Aboriginals en waar u vandaag de dag kennis kunt maken met deze cultuur.

Rituelen en tradities van de Aboriginal cultuur

Waar de westerse wereld meer oog heeft voor het materialistische en wetenschappelijke, zien de Aboriginals het leven vanuit een spiritueel oogpunt. Zo hangt alles volgens de Aboriginals met elkaar samen. Van het landschap en de dieren tot het weer, het eten en het gedrag van de mens. Deze samenhang is ook terug te zien in de eigen vlag van de Aboriginals. Het zwarte vlak symboliseert het volk van de Aboriginals, het rode vlak is de aarde en het gele rondje is de zon.

De basis voor de Aboriginal cultuur is de natuur. Zij zien het dan ook als een belangrijke taak om hier goed voor te zorgen. Ook de ‘Droomtijd’ is belangrijk binnen de rituelen van de Aboriginals. De Droomtijd staat voor de periode waarin de aarde en de mensheid zijn ontstaan. De Aboriginals geloven dat zij tijdens het slapen teruggaan naar de oorsprong van de schepping, maar ook dat de ziel van iemand die overleden is terug gaat naar de Droomtijd. De verhalen van de Droomtijd worden onder andere uitgedrukt door middel van muziek en rotsschilderingen. Voor het maken van muziek is de didgeridoo het bekendste muziekinstrument. Dit is een lange buis gemaakt van het hout van eucalyptusbomen. De rotsschilderingen vindt u voornamelijk in Arnhemland, waar sommige kunstwerken wel 45.000 jaar oud zijn.

Rotsschildering van de Aborginal in Australië

Een andere belangrijke traditie binnen de Aboriginal cultuur is de walkabout, waarbij de Aboriginal het land op een willekeurig moment verlaat. Weken, maanden of zelfs jaren gaan zij op reis om in de voetsporen van hun voorouders te treden. Tegenwoordig typeert de walkabout het nomadische leven van de oorspronkelijke Aboriginal cultuur, maar duizenden jaren geleden was dit de manier om goederen te ruilen binnen de verschillende stammen.

De geschiedenis van de Aboriginals in het kort

In de 18e eeuw leefden er tussen de 500 en 700 Aboriginal stammen in Australië. Deze stammen leefden in familieverband en hadden tussen de twintig en veertig stamleden. De mannen binnen deze stammen waren de jagers. Vanuit de woestijn, de bergen of de bossen gingen zij op pad met een boemerang of speer om te jagen op kangoeroes, eenden, papegaaien, slangen en hagedissen. De vrouwen en kinderen namen de taak van verzamelen op zich.

Terwijl westerlingen al veel eerder Australië bezochten, duurde het tot 1788 voordat de kolonisatie van Australië begon. Iets waar de Aboriginals natuurlijk tegen protesteerden. Als gevolg daarvan werd deze eeuwenoude cultuur verdreven, gedood en besmet met ziektes die de Europeanen met zich meebrachten. De Aboriginals die dit overleefden werden rond 1840 in reservaten geplaatst en het werd verboden om de eigen taal en gebruiken door te geven aan hun kinderen. In 1951 werd het nog erger: de Aboriginals moesten zich volledig aanpassen aan het leven van de westerlingen. Dit bracht nieuwe tijden van protesten met zich mee, wat ervoor zorgde dat de Aboriginals een aantal grondgebieden terug kregen. Toch vechten zij vandaag de dag nog steeds voor hun rechten.

De huidige situatie van Aboriginals in Australië

Op dit moment zijn er zo’n 300.000 Aboriginals in Australië, wat 1,5 procent van de gehele bevolking is. Deze Aboriginals leven veelal in armoede en verspreid door het land. De meeste stammen wonen in de natuurgebieden in het noorden van Australië, maar er zijn ook stammen naar de steden van Australië getrokken. In elke stad is dan ook wel een cultureel centrum of museum van de Aboriginals te vinden.

In 2017 zijn duizenden sporen van Aboriginals gevonden in een grot in het noorden van Australië, wat de vraag met zich meebrengt of de Aboriginals niet al 5.000 jaar eerder in Australië woonden.