Au aboriginal with rock art discoverpage culture history header
aus aboriginal art
Au new south wales ngaran fire discoverpage culture history header
Au western australia ongkalkada fishing discoverpage detailed culture history header
Au aboriginal with rock art discoverpage culture history header
aus aboriginal art
Au new south wales ngaran fire discoverpage culture history header
Au western australia ongkalkada fishing discoverpage detailed culture history header
De oudste levende cultuur ter wereld

Aboriginal en Torres Strait Islander cultuur in Australië

Wist u dat de westerse geschiedenis van Australië nog helemaal niet zo oud is? Namelijk slechts 250 jaar. Het land werd wel al veel eerder bewoond en dat door het oudste volk ter wereld. De Aboriginal en Torres Strait Islander People wonen al zeker zo’n 60.000 jaar in Australië en zien zichzelf dan ook als de beschermers van het land. Tijd dus om u meer te vertellen over de geschiedenis van de Aboriginal en Torres Strait Islander People en waar u vandaag de dag kennis kunt maken met deze cultuur.

Leer meer over de rituelen en tradities van de Aboriginal cultuur

Waar de westerse wereld meer oog heeft voor het materialistische en wetenschappelijke, zien de Aboriginal en Torres Strait Islander People het leven vanuit een spiritueel oogpunt. Zo hangt alles volgens de Aboriginal en Torres Strait Islander People met elkaar samen. Van het landschap en de dieren tot het weer, het eten en het gedrag van de mens. Deze samenhang is ook terug te zien in de eigen vlag van de Aboriginal en Torres Strait Islander People. Het zwarte vlak symboliseert het volk van hun, het rode vlak is de aarde en het gele rondje is de zon.

De basis voor de Aboriginal cultuur is de natuur. Zij zien het dan ook als een belangrijke taak om hier goed voor te zorgen. Ook de ‘Droomtijd’ is belangrijk binnen de rituelen van de Aboriginal en Torres Strait Islander People. De Droomtijd staat voor de periode waarin de aarde en de mensheid zijn ontstaan. De Aboriginal en Torres Strait Islander People geloven dat zij tijdens het slapen teruggaan naar de oorsprong van de schepping, maar ook dat de ziel van iemand die overleden is terug gaat naar de Droomtijd.

Een Aboriginal in de natuur in Australië
Leer over de genezende kracht van planten
Aboriginal rock art | Australia cultural holiday
Zie eeuwenoude rock art

De verhalen van de Droomtijd worden onder andere uitgedrukt door middel van muziek en rotsschilderingen. Voor het maken van muziek is de didgeridoo het bekendste muziekinstrument. Dit is een lange buis gemaakt van het hout van eucalyptusbomen. De rotsschilderingen vindt u voornamelijk in Arnhemland, waar sommige kunstwerken wel 45.000 jaar oud zijn.

Een andere belangrijke traditie binnen de Aboriginal cultuur is de walkabout, waarbij de Aboriginal en Torres Strait Islander People het land op een willekeurig moment verlaat. Weken, maanden of zelfs jaren gaan zij op reis om in de voetsporen van hun voorouders te treden. Tegenwoordig typeert de walkabout het nomadische leven van de oorspronkelijke Aboriginal cultuur, maar duizenden jaren geleden was dit de manier om goederen te ruilen binnen de verschillende stammen.

Didgeridoo experience | Australia cultural holiday
© TravelEssence

De geschiedenis van de Aboriginal en Torres Strait Islander People in het kort

In de 18e eeuw leefden er tussen de 500 en 700 Aboriginal stammen in Australië. Deze stammen leefden in familieverband en hadden tussen de twintig en veertig stamleden. De mannen binnen deze stammen waren de jagers. Vanuit de woestijn, de bergen of de bossen gingen zij op pad met een boemerang of speer om te jagen op kangoeroes, eenden, papegaaien, slangen en hagedissen. De vrouwen en kinderen namen de taak van verzamelen op zich.

Terwijl westerlingen al veel eerder Australië bezochten, duurde het tot 1788 voordat de kolonisatie van Australië begon. Lets waar de Aboriginal en Torres Strait Islander People natuurlijk tegen protesteerden. Als gevolg daarvan werd deze eeuwenoude cultuur verdreven, gedood en besmet met ziektes die de Europeanen met zich meebrachten.

De Aboriginal en Torres Strait Islander Peopledie dit overleefden werden rond 1840 in reservaten geplaatst en het werd verboden om de eigen taal en gebruiken door te geven aan hun kinderen. In 1951 werd het nog erger: de Aboriginal en Torres Strait Islander People moesten zich volledig aanpassen aan het leven van de westerlingen. Dit bracht nieuwe tijden van protesten met zich mee, wat ervoor zorgde dat de Aboriginal en Torres Strait Islander People een aantal grondgebieden terug kregen. Toch vechten zij vandaag de dag nog steeds voor hun rechten.

Wordt omringd door rood zand
Uluru national park | Australia nature
Krijg een rondleiding van een lokale gids

De huidige situatie van Aboriginal en Torres Strait Islander People in Australië

Op dit moment zijn er zo’n 300.000 Aboriginal en Torres Strait Islander People in Australië, wat 1,5 procent van de gehele bevolking is. Deze Aboriginals leven veelal in armoede en verspreid door het land. De meeste stammen wonen in de natuurgebieden in het noorden van Australië, maar er zijn ook stammen naar de steden van Australië getrokken. In elke stad is dan ook wel een cultureel centrum of museum van de Aboriginals te vinden.

In 2017 zijn duizenden sporen van Aboriginal en Torres Strait Islander People gevonden in een grot in het noorden van Australië, wat de vraag met zich meebrengt of de Aboriginals niet al 5.000 jaar eerder in Australië woonden.

Aboriginal fishing | Australia cultural holiday
Vis met een local
Aboriginal kids | Australia cultural holiday
Ga op in de ontspannen sfeer
Een oude boom in het Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland

Toerisme kan goed zijn voor het milieu.

U kunt, samen met ons, een positief verschil maken.

Duurzaamheid in actie

Ontdek meer over Australië

Uniek en persoonlijk

Accommodaties in Australië

Met TravelEssence krijgt u een vakantiereis waarbij zelfs uw accommodatie een ervaring op zich is. Of u nu op zoek… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.