Kaikoura new road 2
Kaikoura new road 2

Verbindingsweg Picton naar Kaikoura 24/7 bereikbaar na aardbeving 2016

Vanaf vandaag is de nieuwe kustweg tussen Kaikoura, Picton en Christchurch heropend. Hiermee is de cruciale verbinding tussen de plaatsen dag en nacht bereikbaar. De kustweg werd op 14 november 2016 volledig verwoest door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. De plaats was sindsdien lastig te bereiken. Door letterlijk bergen te verzetten, konden arbeidskrachten de wegen en spoorlijnen van en naar Kaikoura volledig restaureren.

Onbegaanbare wegen na verwoestende aardbeving

Kaikoura is een kustplaats in Nieuw-Zeeland, gelegen tussen Christchurch en Picton. De plaats lag op ongeveer 100 kilometer van het epicentrum van de aardbeving bij Culverden. De beving vond plaats net na middernacht en was voelbaar op het hele Zuidereiland. In Kaikoura was de schade groot. Vanuit de lucht werd zichtbaar hoe onder andere State Highway 1 (SH1) was getroffen door aardverschuivingen. Hierdoor strandden achtenvijftig Nederlandse reizigers van reisorganisatie TravelEssence.

TravelEssence wachtte niet op de de Nieuw-Zeelandse marine: zij charterde een vliegtuigje om haar reizigers te evacueren zodat zij hun reis konden vervolgen. SH1 is een belangrijke verbindingsweg tussen Kaikoura en de steden Picton en Christchurch. Wie de ferry naar het Noordereiland wilde pakken of visa versa, moest sinds de aardbeving de Lewis Pass nemen en kreeg onderweg vaak te maken met vastlopend vrachtverkeer en een gering aanbod van accommodaties.

De herstelwerkzaamheden

Het vrijmaken van de Kaikoura kustweg was een ingewikkeld proces. De kustweg was weggevaagd door aardverschuivingen en lag bedolven onder rots en puin. De reparatiekosten bedroegen ongeveer een miljard euro.

Daarnaast moest men de veiligheid van de weg verhogen en tegelijkertijd de kustlijn van Kaikoura beschermen. Daarom stelde de Nieuw-Zeelandse overheid – in samenwerking met een aantal grote transportbedrijven en milieuorganisaties – een team samen dat al deze facetten in acht nam.

Onder de auspiciën van de North Canterbury Transport Infrastructure Recovery (NCTIR), werkten meer dan 1.700 arbeidskrachten dag en nacht om het gebied weer begaanbaar te maken. Helikopters vlogen af en aan met vracht en voorraden, bouwvakkers abseilden van rotswanden om puin los te trekken en graafmachines voerden non-stop rotsen af. Ondertussen werd er nadrukkelijk aandacht besteed aan flora en fauna. De arbeidskrachten brachten tijdens hun werkzaamheden nieuwsgierige pelsrobben veilig terug naar de zee en plantten zeldzame rotsbloemen die door de aardbeving met uitsterven bedreigd werden.

Wat betekent de heropening van de kustweg voor bewoners en reizigers?

Het eerste gedeelte van de SH1 werd - tot grote vreugde van de gemeenschap - op 15 december 2017 geopend. Ook Andrew Morten, oprichter van TravelEssence, was bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig. Hij vloog die dag mee met een lokale helikopterpiloot om Kaikoura van bovenaf vast te leggen op camera. Als Nieuw-Zeelander en reisfanaat draagt Andrew het gebied en haar inwoners een warm hart toe. Daarnaast is en blijft de kustweg van Kaikoura een van zijn favoriete autoroutes door Nieuw-Zeeland.

De NCTIR heeft sinds deze eerste overwinning hard doorgewerkt om de kustweg nog veiliger en veerkrachtiger te maken. Met als resultaat dat de weg nu vierentwintig uur per dag geopend is, in plaats van alleen overdag. Hiermee is de kans op drukte aanzienlijk verminderd.

Ook is de SH1 op op bepaalde locaties dichter bij de zee gebracht, waardoor het net lijkt alsof de weg opgaat in het water. Enkele bouwplaatsen blijven staan, aangezien er nog werkzaamheden plaatsvinden.

Over Kaikoura

Kaikoura is een populaire bestemming onder reizigers van TravelEssence. Zij bezoeken Kaikoura sinds jaar en dag om te genieten van de bijzondere natuur. Zo kan men hier het gehele jaar door allerlei soorten walvissen, zeehonden, dolfijnen en vogels spotten.

Bent u van plan om een bezoek te brengen aan Kaikoura? Dan kunt u ook in de voetsporen treden van Andrew en de plaats vanuit een helikopter bezichtigen. Uw piloot kan u ongetwijfeld meer vertellen over de impact van de aardbeving en laten zien waar het landschap is veranderd. Wij maken dit graag voor u mogelijk.

Hoewel in Nieuw-Zeeland vaker aardbevingen voorkomen, hoeft u het land niet te vermijden als vakantiebestemming. Zolang u alert blijft, de aanwijzigingen van de lokale autoriteiten opvolgt en contact houdt met uw reisorganisatie, is er geen reden tot paniek. De overheid is zich bewust van de aardbevingsgevoeligheid en altijd op een dergelijke scenario voorbereid.

© TravelEssence

Ontdek meer reisverhalen

Explore the Bay of Islands | New Zealand holiday

Ultieme vrijheid ervaren in Nieuw-Zeeland

Snorkel with whale sharks on Ningaloo Reef

5 highlights van West-Australië, à la TravelEssence

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.