De keuken van Australië

Ga op reis en geniet van Australië's meest uitstekende eten en wijn. Proef lokale Australische producten, gastronomische smaken, wijn van wereldklasse, ambachtelijke bieren, cider en whisky's, zelfgekweekte groenten en tropisch fruit, de beste oesters ter wereld, en meer!

Geniet van fish and chips - Aussie-stijl, aan het strand of proef wijn in de wereldberoemde Barossa Valley. Ga brunchen in een café onder de schaduwrijke bomen in de zon van Saint Kilda of proef de beste zeevruchten van Australië. Wat u smaak ook is, Australië heeft iets voor u.

Aus hamilton island relax beach private dinner partner stays luxury
Australië zit vol met bijzondere en unieke eetervaringen
aus food cuisine local market
Absorbeer de Aussie-levensstijl tijdens uw vakantie naar Australië

Wat is de Australische keuken?

Wanneer u door Australië reist, zult u veel nieuwe en verleidelijke dingen opmerken om te proberen. Van inheemse ingrediënten en de Aussie-favorieten tot spannende fusions en Australische chef-koks die alleen koken met lokaal geteelde producten. We hebben een aantal van de meest populaire en een paar minder onbekende voor u op een rij gezet.

Inheemse ingrediënten

Wilt u echte en authentieke Australische smaken proberen? Er zijn enkele zeer speciale ingrediënten die uniek Australisch zijn. Voeg ze toe aan sommige van uw gerechten tijdens uw reis door Australië, voor een echte Aussie-infusie. Hier zijn er een paar om in de gaten te houden:

  • Bush tomatoes
  • Wattle seeds
  • Finger lime
  • Kakadu plum
  • Lemon myrtle
  • Quandong
  • Sea Parsley
  • Snowberries
  • Warrigal Greens
Eetbare planten volgens de Aboriginals in Queensland Australië
Bent u klaar om te genieten van de unieke smaken van het Australische landschap?
Een Aboriginal in de natuur in Australië
Leer meer over de Australische keuken met een inheemse gids

Traditioneel - Bush 'tucker'

Al meer dan 40.000 jaar gebruiken inheemse Australiërs het land om zichzelf te voorzien van voedsel. Zorg ervoor dat u tijdens uw reis naar Australië traditionele inheemse gerechten proeft. Aboriginals op een eiwitrijk dieet, bekend als 'bush tucker' of als 'bush food'. Ze gebruikten technieken zoals speervissen en jagen om voedsel te vinden.

Insecten zoals witchetty grubs (soort larven) waren populair. U kunt deze kleine griezelige beestjes ook zien in veel Aboriginal-schilderijen. Het was het belangrijkste voedsel voor insecten in de woestijn en het was een belangrijk ingrediënt in het dieet van de inheemse Australiër. Leer meer over bush tucker (eten) met onze deskundige en lokale gidsen in Australië. Ze kunnen niet wachten om u hun deel van de wereld te laten zien.

Aboriginal fishing | Australia cultural holiday
Leer speervissen met een van onze lokale inheemse gidsen

Lokaal geteeld

Wist u dat Australië een grote landbouwproducent en -exporteur is? Australische boeren zijn trots op hun producten van eigen bodem. Enkele van de belangrijkste gewassen die in Australië worden verbouwd, zijn:

  • Tarwe
  • Rijst
  • Suikerstok
  • Katoen
  • Grove korrels (gerst, haver en maïs)
  • Oliehoudende zaden (koolzaad, zonnebloemen, sojabonen en pinda's)
  • Peulvruchten (kikkererwten en lupine)
  • Fruit en groenten

Enkele van de geteelde vruchten zijn sappige verse tropische variëteiten zoals mango's, passievruchten, papaja's, lychee, drakenfruit en ananas. Er zijn veel nieuwe smaaksensaties te ontdekken.

Aus sugar cane fields
Suikerriet groeit 12 - 16 maanden voordat het wordt geoogst
Aus cotton field farming
Het eerste katoenzaad werd in 1788 naar Australië gebracht en in 1830 werd een kleine hoeveelheid geëxporteerd

Barbecue

Aussies houden van barbecueën! Het maakt een groot deel uit van hun levensstijl en wordt vaak 'barbie' genoemd. Er wordt hier vooral in de zomer genoten met een koud biertje in de hand. Er wordt vooral biefstuk, worstjes en lam gebruikt. Het vlees wordt meestal geserveerd met koude salades, saus, brood en verse zeevruchten.

Het is ook typisch om een barbecue te vinden buiten grote bouwmarkten waar ze worsten en uien op bakken. U eet de worst en ui in een stuk brood - dat is een ‘sausage sizzle’!

Wilt u een barbecue in Aussie-stijl meemaken? Australië heeft door het hele land ‘gratis’ barbecues. Ontspan in een schaduwrijk park en geniet van de Australische levensstijl. En let op inheemse dieren in het wild, waaronder een groot assortiment vogels. Zorg ervoor dat u ook de beste lokaal geproduceerde producten uit de regio gebruikt!

Michelle tsang l0aeua ECCNA unsplash
Geniet van verse lokale producten van de barbie
© Unsplash | Michelle Tsang
aus kangaroo island seafood BBQ lunch cuisine
'Fry a shrimp on the barbie' is een bekend gezegde in Australië, maar dat is iets wat ze eigenlijk niet doen

Australische favorieten

Aussies zijn trots op hun eten en op hun Australische producten. Hier zijn een paar:

  • Vegemite
  • Tim tams
  • Pavlova
  • Lamingtons
  • Fish & chips
  • Meat pies
  • Barramundi
  • Chicken parmigiana
  • Damper
  • Anzac biscuits
  • Macadamia nuts
  • Salt and pepper calamari
Fish and chips | New Zealand holiday
Eet fish & chips, Aussie-stijl - aan het strand
Aus pavlova food cuisine
Pavlova is een klassiek Aussie-dessert

Uiteten

Bent u klaar om op culinair avontuur te gaan in Australië? Met zoveel spannende fusions, bekroonde gerechten, unieke locaties en degustatie-ervaringen om uit te kiezen, zult u moeite hebben om te beslissen waar u heen wilt.

Wanneer u in Australië uit eten gaat, kan het zijn dat u ‘BYO’ op de etalage van restaurants ziet staan. Dit betekent "Bring Your Own". Dit principe is gemaakt voor restaurants die geen vergunning hebben om alcohol te schenken.

Aussies eten graag buiten de deur en de dresscode is - afhankelijk van het restaurant - vaak informeel. Over het algemeen is het geven van fooien niet standaard, maar het wordt zeker op prijs gesteld. Als u een fooi wilt geven, is het gebruikelijk om 10% van de rekening te fooien.

Auz sounds of silence dinner 3 partner easy going
Geniet van unieke restaurants in unieke omgevingen
© TravelEssence
Een culinair voorgerecht met gerookte zalm en salade in Nieuw-Zeeland
Welke restaurants gaat u bezoeken in Australië?

Zeevruchten

Bent u dol op zeevruchten? Australië zal uw smaakpapillen zeker prikkelen. Een groot deel van de Aussie-cultuur draait om zeevruchten. De zeevruchten van Australië omvatten vers gevangen kreeft, tonijn, oesters, sardines, zalm, garnalen en meer. Met Kerstmis houden Australiërs van verse garnalen. Nou ja, eigenlijk op elk moment van het jaar! Er zijn tal van restaurants die gespecialiseerd zijn in visgerechten.

Een bord met verse oesters in Tasmanië
Houdt u van verse oesters?
© Adam Gibson

Bent u een vleesliefhebber?

Australiërs genieten van een verscheidenheid aan vlees en exporteren rundvlees naar meer dan 100 landen over de hele wereld. Behalve rundvlees zijn er ook tal van andere vreemde en heerlijke vleeswaren om te proberen. Wilt u een krokodillenburger proberen? Staat emoe op het menu? Of misschien een kangoeroe steak?

aus outback cuisine
Ga op safari tot diep in Australië en geniet van een echte barbecue
Een chef-kok giet jus over een culinair hoofdgerecht met lamsrack
Geniet van Aussie-vlees van pure kwaliteit in de beste restaurants van Australië

Veganistisch & vegetarisch

Bent u veganist of vegetarisch? Geen zorgen, Australië heeft genoeg mogelijkheden! Meer dan 2,5 miljoen Australiërs zijn zelfs vegetariër. Met een frisse en moderne kijk op eten, kunt u bij de meeste eetgelegenheden meestal op zijn minst een vegetarische / veganistische optie of vervanging vinden.

Anna pelzer I Gf IGP5 ONV0 unsplash
Er zijn tal van veganistische en vegetarische gerechten om te proberen in Australië
© Anna Pelzer

Koffie

Australië heeft een fantastische koffiecultuur. Niet alleen in de gerechten zijn Australiërs innovatief, maar ook in de koffiewereld. In elke stad op bijna elke straathoek kunt u genieten van een kwaliteitsvolle kop koffie. Wat dacht u van een Australische flat white andere koffiespecialiteiten?

aus coffee local cafe
Ervaar de levendige koffiecultuur van Melbourne en bestel een 'flat white'
Een cappuccino met een kunstwerkje in de koffie
Bewonder de 'koffiekunst' die overal in Australië te vinden is

Wijn

Australië heeft meer dan 60 wijnregio's om te verkennen. De meerderheid is te vinden in Victoria en New South Wales. Enkele bekende regio's zijn de Hunter Valley, Barossa Valley, Margaret River en Yarra Valley.

Australië is de vijfde grootste exporteur van wijn ter wereld. Het land verbouwt met succes een reeks druiven, maar Shiraz is misschien wel de meest bekende. Welke is uw favoriet?

Aus queensland granite belt winery wine cycle credit Tourism and Events Queensland
Een absolute must-do: ga op wijntour langs de bekende wijngaarden
© Tourism and Events Queensland

Ontdek meer over Australië

Met de hand geselecteerd, uniek en persoonlijk

Accommodaties in Australië

Aboriginal with rock art Fam Plukker

Man op reis in Australië: Katherine

Onze reisexperts staan u graag te woord!

Wilt u meer weten over een rondreis door Australië?

Neem gerust op met een van onze reisexperts. Zij hebben de beste lokale tips en adviezen.