map book camera
map book camera

4x boeken over Australië en Nieuw-Zeeland om uw reis voor te bereiden

Lezen heeft de kracht om u naar een andere wereld te brengen. Maar het is ook een fijne manier om u voor te bereiden op uw reis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Boeken over deze landen kunnen u wat inzicht bieden in de cultuur, het landschap, de lokale bevolking en geschiedenis van het land. De volgende lijst bevat vier boeken die u zeker zullen helpen bij de voorbereiding op een reis Down Under.

Eleanor Catton - Al Wat Schittert

Niet alleen het feit dat de Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton in 2013 de prestigieuze Man Booker Prize won voor haar boek Al Wat Schittert (in het Engels “The Luminaries”) was groot nieuws in Nieuw-Zeeland. Ook dat zij destijds de jongste auteur ooit was die de prijs in de wacht sleepte was bijzonder.

Het verhaal

Al Wat Schittert speelt zich af in het Nieuw-Zeeland van 1866. Walter Moody is, net als veel mannen in die tijd, afgereisd naar het kustplaatsje Hokitika om zijn geluk in het goudzoeken te beproeven. Wanneer hij het Crown Hotel binnenstapt, verstoort hij nietsvermoedend een geheime bijeenkomst van twaalf mannen. Ze nemen hem in vertrouwen en vertellen hem over een reeks mysterieuze voorvallen in het plaatsje. U heeft het vast kunnen raden, Moody raakt tegen wil en dank verstrikt in deze mysteries.

De roman is geschreven in de stijl van negentiende eeuwse Victoriaanse auteurs zoals Charles Dickens, wat uitgebreide personagebeschrijvingen en een langzaam opbouwende vertelstructuur betekent. Al Wat Schittert is niet uw standaard thriller, die u in een dag uitleest. Maar een boek waarbij het verhaal zich – in ruim 800 pagina’s – langzaam ontvouwt en u zeker aan het denken zet.

Tim Winton - Over De Rand Van De Wereld

Om gevoel te krijgen voor de natuur van Australië dan moet u zeker een boek van Tim Winton lezen.

Het verhaal

Het landschap van Western Australia wordt met verve beschreven door Winton. Tijdens het lezen van Over De Rand Van De Wereld (in het Engels “Dirt Music”) ademt u bijna de zilte lucht in, hoort u de krijsende meeuwen en het ruisen van de zee en voelt u de desolaatheid en ruigheid van het fictieve plaatsje White Point. Bovendien komen de personages tot leven door het taalgebruik, wat besprenkeld is met Australische slang.

Verwacht bij Over De Rand Van De Wereld geen typisch liefdesverhaal. Dit is een verhaal dat gaat over twee ‘outsiders’ in een kleine gemeenschap die troost bij elkaar vinden.

Keri Hulme - Kerewin

Nog een winnaar van de Man Booker Prize, dit keer in 1985. Kerewin (in het Engels “The Bone People”) wordt geprezen om de poëtische schrijfstijl en de mix van de Westerse en Maori cultuur.

Het verhaal

Het boek vertelt het verhaal van Kerewin, een emotioneel beschadigde kunstenares van gemengde Maori en Europese komaf, die zich heeft teruggetrokken in een zelfgebouwde toren aan de kust van Nieuw-Zeeland. Ze wil niets met de buitenwereld te maken hebben.

Haar isolement wordt echter doorbroken door een jongetje dat niet kan praten en wordt opgevoed door zijn pleegvader Joe, een Maori-fabrieksarbeider die zijn vrouw en kind heeft verloren. Het jongetje heeft een haat-liefde verhouding met Joe, waarbij het gebruik van geweld niet wordt geschuwd. De drie getroebleerde personages bouwen een merkwaardige relatie op.

Kerewin is geen lichte kost, maar een mooi boek over isolement, geweld, liefde en cultuurverschillen.

Bill Bryson - Tegenvoeters

De Amerikaan Bill Bryson houdt van Australië en dat blijkt in zijn boek Tegenvoeters (in het Engels “In a Sunburned Country” of “Down Under”). Ondanks dat hij de lezer graag wijst op de verbazingwekkende verzameling dodelijke dieren van het land en de ietwat rare gewoontes van de Australiërs, schijnt zijn genegenheid voor Australië door in ieder hoofdstuk.

Het verhaal

Door zijn eigen reizen en die van de vroege kolonisten en ontdekkingsreizigers te beschrijven, krijgt de lezer een idee van hoe groot en uniek dit land is. Maar verwacht geen standaard reisgids over Australië. Bryson biedt achtergrondinformatie over gebeurtenissen waarvan weinig niet-Australiërs hebben gehoord (zoals het feit dat een Australische premier ooit is verdwenen, en nooit meer is teruggekeerd).

Hij beschrijft bomen en dieren zo bizar dat u ze het liefst zelf wilt bekijken. Ook deelt hij vermakelijke anekdotes en verhalen over zijn ontmoetingen met medereizigers en de lokale bevolking. Al het bovenstaande is doordrenkt met een dosis humor en zelfspot.

Wij betwijfelen of iemand dit boek kan lezen zonder meteen een vlucht naar Down Under te willen boeken.

Ontdek meer reisverhalen

Nz coromandel sail sunset boom sailing

Last but not least

A Skippy from Australia Header

A skippy from Australia

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.