Bijzondere reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland
Maori General Image

Maori cultuur & geschiedenis van Nieuw Zeeland

De Maori zijn de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Zij waren de eersten die het land ontdekten in een van hun reizen in zuidwestelijke richting over de Stille Oceaan. Volgens eigen overlevering kwamen zij van het eiland Hawaiki in Polynesië en arriveerden zij in de late Middeleeuwen, ver voor Abel Tasman en James Cook. Zij noemden het land Aotearoa (Land van de lange witte wolk) omdat zij bij aankomst het eiland zagen als een witte wolk in de verte.

Abel Tasman was de eerste Europeaan die bij Nieuw-Zeeland aankwam. Hij noemde het Stateland, omdat hij dacht dat het bij het Stateneiland van Zuid-Amerika hoorde. Hendrik Brouwer bewees in 1643 dat dit niet het geval was en vanaf dat moment werd het land Nova Zeelandia genoemd, naar het Nederlandse Zeeland. Later werd dit door de Britse luitenant Thomas Cook veranderd in het huidige New Zealand.

Verhalen, mythen en legenden

Verhalen over grote helden en natuurfenomenen spelen een belangrijke rol in de cultuur van de Maori. Een van de mytische helden is Maui (voluit: Maui-Tikitiki-a-Taranga). Maui was moedig en bezat bovennatuurlijke krachten, een soort Hercules van de Grote Oceaan. Hij was een visser die samen met zijn broers in een waka (grote kano) over de Pacific voer. Op een dag haalde hij met een betoverde vishaak en zijn eigen bloed als aas, een reusachtige vis op die het Noordereiland bleek te zijn. In de taal van de Maori wordt deze dan ook wel Te Ika a Maui (De Vis van Maui) genoemd. De vis spartelde flink tegen waardoor de heuvels en bergen ontstonden. De kano van Maui en zijn broers, Te Waka o Maui, werd het Zuidereiland en de vishaak van Maui het zuidelijke punt van Hawkes Bay.

In de Korero o Nehera (Verhalen van Vroeger) wemelt het van de heldendaden van Maui, maar er spelen ook andere grootheden uit de Nieuw-Zeelandse folklore een grote rol. Zo is er de legende van Taraniki, een vulkaan die zich samen met zijn collega’s Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe in het midden van het Noordereiland verhief. Taranaki werd smoorverliefd op een nabijgelegen heuvel, Pihanga, maar die was al getroud met Tongariro. Taranaki en Tongariro raakten in een felle strijd welke Taranaki verloor. Vol verdriet trok hij zich terug naar het verre westen van het Noordereiland. Zijn tranen vormden de rivier Wanganui en vele andere beekjes en rivieren die nog altijd langs zijn steile hellingen stromen.

Maori Haka's en kunst

De Maori zijn een kunstzinnig volk. In diverse musea in Nieuw-Zeeland zijn hun mooie en fijnzinnige kunstwerken te bewonderen. Je vindt de musea in onder andere Wellington, Auckland en Rotorua. Het gaat vooral om houtsculpturen, siersnijwerken, bewerkte beenderen en stenen beelden. Toen de Maori nog geen schrift kenden, werden de verhalen op andere manieren doorgegeven. Beeldende kunst speelde hierbij een grote rol, maar ook zang (waiata) en dans (haka). De woeste krijgsdansen die door mannen worden opgevoerd zijn erg beroemd. Door middel van hun gezichtsuitdrukking, het uitsteken van de tong en het slaken van luide kreten, moet zoveel mogelijk dreiging worden uitgestraald. De vrouwelijke Poi-dans is veel sierlijker. Andere uitingen van Maori kunst zijn lichaamstatoeages (moko) en de bijzondere architectuur van hun gemeenschapshuizen (marae).

Meer weten over de Maori?

Wilt u meer weten over de Maori legendes dan zijn de volgende boeken zeker aan te raden:

  • Land of the Long White Cloud” door de zangeres Kiri Te Kanawa
  • The Illustrated Encyclopedia of Maori Myth and Legend” door Margareth Orbell Bestel
  • Legends of Aotearoa” door Chris Winitana
  • Taming the Sun/Four Maori Myths” door Gavin Bishop
  • Maui and the Suns/A Maori Tale” door Gavin Bishop
Onze klanten beoordelen ons met een
9.4 10
Maak gebruik van onze lokale kennis
Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken
Of schrijf u in voor onze
e-mail nieuwsbrief