Places - Bungle bungles
Hergenroeder Bungles
Michiel australie bungle bungles hike
Places - Bungle bungles
Hergenroeder Bungles
Michiel australie bungle bungles hike
Sta versteld van de ruige landschap van Purnululu National Park

Purnululu National Park

Het Purnululu National Park, ook bekend als de Bungle Bungles, ligt op een plateau in het ruige wildernisgebied van The Kimberley, geologisch gezien een van de oudste gebieden op aarde, en is pas in 1983 “ontdekt”. Een bewijs te meer dat er in Australië nog altijd gebieden zijn die niet of nauwelijks in kaart zijn gebracht. Men schat de ouderdom van het gebied op 350 miljoen jaar en het staat wel vast dat de lokale Aboriginals, het Kidja- en het Djaru-volk, al in een ver verleden op de hoogte zijn geweest van het bestaan van dit unieke natuurfenomeen. De naam Purnululu, dat zandsteen betekent, is dan ook van hen afkomstig. Overal in het park zijn rotstekeningen en begraafplaatsen van de Aboriginals te vinden.

Het park

Het park werd in 1987 gesticht en kreeg in 2003 een plaats op de Werelderfgoedlijst. Het Purnululu National Park is ca. 5000 vierkante kilometer groot en bekend om zijn zandstenen, oranje en zwart gestreepte rotsformaties en duizenden lage, op bijenkorven lijkende rotskoepels, overdekt met silicaat en korstmos, die uit het landschap oprijzen. Vooral het deel in het zuiden van het park, de Bungle Bungle Range, is het bekendst. De oranje, grijze en zwarte strepen op de rotsen zijn het resultaat van afwisselende sedimentlagen, elk met een ander kleigehalte. Tussen de rotskoepels bevinden zich kloven, grotten en door palmbomen omzoomde meertjes.

Reismogelijkheden door park

Beklimmen van de rotskoepels is verboden om het risico van erosie te vermijden. Er zijn verscheidene wandelroutes in het gebied, voornamelijk door droge, met stenen bezaaide rivierbeddingen. Een van die wandelingen voert langs de Piccaninny Creek, via ravijnen met 100 meter hoge rotswanden, naar de gelijknamige kloof. Het is een rondwandeling van 18 kilometer lengte. Ook kunt u wandelen naar de Echidna Chasm in het noorden en de Cathedral Gorge, beroemd om zijn bijzondere akoestiek, in het zuiden. Een van de beste, minst vermoeiende en ecologisch gezien meest aanvaardbare manieren om het Purnululu National Park te verkennen is vanuit de lucht. Vluchten per vliegtuig of helikopter worden georganiseerd vanuit de plaatsen Kununurra en Halls Creek.

De begroeiing van het park bestaat uit palmen, spinifex en eucalyptus. De toegang tot het park is niet gemakkelijk, enkel open voor 4WD’s en dan nog alleen in de periode april-oktober. De temperatuur kan extreem hoge waarden bereiken en u dient dan ook te zorgen dat u voldoende water bij u hebt en goed beschermd bent tegen de zon.

Bereikbaarheid

Het Purnululu National Park bevindt zich in The Kimberley, het meest afgelegen gebied van de deelstaat Western Australia. U vindt het ten oosten van de Great Northern Highway op ca. 100 kilometer ten noordoosten van Halls Creek en op 250 kilometer ten zuiden van Kununurra. Vanaf de grote weg leidt een 50 kilometer lange, rotsachtige zandweg naar de ingang van het park. Hotel/motelaccommodatie is er in Halls Creek en Kununurra en in het park kan op speciaal daartoe aangewezen locaties gekampeerd worden.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.