Update Coronavirus: 14 februari

Het Coronavirus: kan ik nog wel veilig via Hong Kong reizen?

Het Coronavirus houdt de wereld nu al weken in zijn greep. Ook voor ons bij TravelEssence is het een dagelijks terugkerend onderwerp. Omdat u op korte termijn met ons naar Australië of Nieuw-Zeeland reist en een overstap in Hong Kong heeft, houden wij u graag op de hoogte van de huidige stand van zaken. U kunt regelmatig een update van ons verwachten.

De ontwikkelingen rond het Coronavirus houden wij nauwlettend in de gaten. We onderhouden direct contact met Cathay Pacific over de situatie rond vluchten en blijven op de hoogte van adviezen van het RIVM, Buitenlandse zaken en de ANVR. Op dit moment bevindt 99% van de besmette gevallen zich op het Chinese vasteland, hier valt Hong Kong niet onder. De overige 1% is verspreid over andere landen in de wereld. China heeft zelf zeer strenge maatregelen getroffen om verspreiding naar andere landen tegen te gaan.

Maatregelen

Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft aan dat het veilig is om door Hong Kong te reizen. Direct na het uitbreken van het Coronavirus heeft Hong Kong zeer strenge veiligheidsmaatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan en zijn grenzen naar het Chinese vasteland gesloten. Een les die zij geleerd hebben tijdens de uitbraak van het SARS virus in 2003.

Veilig vliegen

De vliegtuigen van Cathay Pacific beschikken over het Hepa luchtfilter systeem, dat ervoor zorgt dat de lucht in het vliegtuig elke 3 minuten wordt gezuiverd. Hiermee wordt 99,9% van bacteriën uit de lucht verwijderd. Daarnaast zijn er geen passagiers vanuit China op de vluchten, omdat zij geen toegang hebben tot Hong Kong. Vliegvelden en vliegtuigen zullen daarom ook minder druk bezet zijn dan normaal en wordt direct contact met mede passagiers gemakkelijker vermeden.

Australië en Nieuw-Zeeland

Zowel Australië als Nieuw-Zeeland zijn zeer alert en nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vluchten uit Hong Kong worden echter gewoon toegelaten. TravelEssence CEO Andrew Morten is kortgeleden in Australië geweest en via Hong Kong teruggevlogen naar Nederland. Volgens Andrew wordt op de luchthaven van Hong Kong erg goed op de hygiëne gelet: “Je ziet dat alles continu wordt schoongemaakt. Daarbij is Hong Kong eigenlijk een afgescheiden deel van China. Iedereen die van het Chinese vasteland (zoals dat genoemd wordt) naar Hong Kong wilt, wordt eerst in quarantaine gehouden en mag sowieso niet naar Australië of Nieuw-Zeeland vliegen. U zit dus met niemand in het vliegtuig die in het vasteland van China is geweest".

Belangrijkste vragen

Het Coronavirus zorgt voor opschudding en roept bij reizigers veel vragen op. TravelEssence houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Ook de ANVR concentreert zich op de veiligheid van Nederlanders tijdens het reizen: “Veiligheid en gezondheid van reizigers hebben wij als reisbrancheorganisatie hoog in het vaandel." Volgens de ANVR kunnen mensen veilig via Hong Kong doorreizen naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Graag houden wij u op de hoogte van de huidige situatie rond het Coronavirus. Tot op heden vertrekken vluchten zoals gepland en zijn er geen wijzigingen in vluchtschema’s. De belangrijkste informatie rondom het Coronavirus hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet. Jaap van Dissel, infectieziekten expert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), geeft antwoord op de belangrijkste vragen rond het Coronavirus:

Ik ga binnenkort op vakantie naar Indonesië / Australië / Nieuw-Zeeland. Is dat veilig?

“Ja. Er is sprake van een uitbraak in een deel van China, maar niet in de rest van de wereld, in andere landen is alleen sprake van import gevallen: stel dat een besmet persoon vanuit de regio Wuhan in China naar bijvoorbeeld Canada vliegt, betekent dat niet dat het virus meteen in Canada rondwaart. Besmette en mogelijk besmette patiënten worden in quarantaine gehouden om dat te voorkomen. Alle vluchten van en naar Wuhan zijn stilgelegd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook tussen Hong Kong en Wuhan worden er geen vluchten meer uitgevoerd.”

Hoe zit het met de controles op de vliegvelden?

Het is mogelijk dat er op de luchthavens in Hongkong, Australië en Nieuw-Zeeland medisch controles worden uitgevoerd. Dit zal dan gaan om het meten van de lichaamstemperatuur.”

Hoe erg is het nieuwe coronavirus?

“Wat we nu weten is dat van alle bekende patiënten met het nieuwe coronavirus ongeveer 25% ernstige klachten heeft. Mogelijk verandert dat beeld de komende tijd. Het is goed mogelijk dat nu vooral relatief ernstig zieke patiënten in beeld zijn.”

Hoe besmettelijk is het virus?

"Het nieuwe coronavirus lijkt niet zo heel besmettelijk. De komende tijd zal meer informatie bekend worden en kan deze inschatting beter gemaakt worden."

Is deze ziekte ernstiger dan een gebruikelijke griep (influenza)?

“Dat weten we nog niet goed. De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend. Maar we weten niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van een onderrapportage en hoe groot die is. Als je de cijfers naast elkaar legt, lijkt de griep gevaarlijker dan het nieuwe coronavirus.”

Is er een behandeling tegen het nieuwe coronavirus?

“Momenteel is er nog geen specifieke behandeling voor het nieuwe coronavirus. Wetenschappers over de hele wereld werken aan de ontwikkeling van een medicijn. Nu bestaat de behandeling van ernstig zieke mensen uit het tegengaan van de symptomen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld extra zuurstof toedienen bij patiënten die erg benauwd zijn.“

Welke groep mensen loopt het grootste risico?

"De meeste dodelijke slachtoffers waren op hogere leeftijd en hadden onderliggende medische problemen. Het is te vroeg om te zeggen dat het virus niet dodelijk is voor 'gezonde' mensen."

Hoe zinnig is het dragen van een masker of mondkapje?

"Het zal iets helpen als het virus overgedragen wordt door grote druppels. Maar vaak werken maskers maar voor korte tijd. Het moet dan goed aansluiten langs de neus. Maskers dragen helpt wel bij het bewustzijn van het probleem. Mensen houden dan meer afstand. Handen wassen helpt ook."

Contact

Het team van TravelEssence onderhoudt nauw contact met de verschillende vliegmaatschappijen en hotels in Hong Kong wat betreft het virus. Tot op heden zijn er geen bijzonderheden gemeld en kan er veilig via Hong Kong worden gereisd. Misschien is het goed om te realiseren dat de vliegafstand tussen Hong Kong en Wuhan vijf en een half uur bedraagt. Dit is dezelfde afstand als tussen Amsterdam en het zuiden van Marokko of Koeweit.

Meer informatie

Wilt u meer te weten komen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vindt u de meest actuele informatie over dit nieuwe coronavirus.

Voor een update wat betreft vluchten van Cathay Pacific naar Hong Kong kunt u deze website in de gaten houden: https://www.cathaypacific.com/cx/nl_NL.html. Mocht u direct door Cathay Pacific op de hoogte gehouden willen worden van eventuele wijzigingen, dan raden wij u aan in te loggen op de website van Cathay Pacific. Bij ‘manage my booking’ kunt u uw contactgegevens invoeren of aanpassen en dan wordt u direct op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen in uw reisschema.

Over verdere ontwikkelingen en eventuele wijzigingen houden wij u uiteraard op de hoogte.

Het TravelEssence Team

DISCLAIMER: Wij hebben geen medische kennis, maar hebben onze informatie vergaard van betrouwbare partijen als het RIVM om u zo goed mogelijk te kunnen informeren.