NZ review Onno Helma4
NZ review Onno Helma10
NZ review Onno Helma6
NZ review Onno Helma11
NZ review Onno Helma4
NZ review Onno Helma10
NZ review Onno Helma6
NZ review Onno Helma11

Onno en Helma in Nieuw-Zeeland

Twee jaar later dan gepland mochten we op 6 februari 2023 dan eindelijk in het vliegtuig stappen om te beginnen aan een reis van 66 dagen. Eerst Singapore: we zouden daar vroeg landen en hadden twee nachten bijgeboekt, zodat we een kleine drie dagen diverse dingen in de stad konden zien. Er is uiteraard veel meer te zien en te beleven, maar deze tijd was voor ons voldoende.

En toen op weg naar New Zealand! Vrijdagochtend 10 februari landen we in Christchurch. Auto opgehaald en op weg naar het hotel. We reden de weg van het vliegveld naar de stad inmiddels voor de derde keer: oh wat was dat vertrouwd en het voelde direct weer heel eigen.

Onno en Helma tijdens een zeiltocht door de Marlborough Sounds
Ding Bay (vlakbij Waipu), waar je maar één keer per dag (bij eb) lopend kunt komen

Christchurch

Het was goed om te zien hoe Christchurch er, 11 jaar na de aardbevingen, nu uitziet.
De volgende dag begon onze reis naar weer zoveel nog te ontdekken plaatsen op het Zuidereiland. En het werden weer bijzondere weken, met veel leuke contacten en mooie gesprekken.

Keuzes maken

Thuis hadden we als voorbereiding al veel genoteerd om onderweg te gaan bekijken/bezoeken. Maar zoals ook de vorige keren: je moet onderweg nog steeds keuzes maken. Er is te veel om te zien en te beleven! En dat hebben we ook gedaan! Vanuit de goed gekozen accommodaties konden we zoveel kanten op. En net zoals er zo’n verscheidenheid aan natuur is, te bezoeken bezienswaardigheden zijn, waren de accommodaties ook divers.

Accommodaties met hun eigen charme

We hadden verschillende soorten accommodaties: B&B’s, Homesteads, studio’s, cottages en noem maar op. Hoe verschillend ze ook waren: ze hadden allemaal hun eigen charmes. Bij diverse accommodaties hadden wij diners geboekt om ook eens van de normale keuken te kunnen genieten: nergens hebben we iets gegeten wat maar ‘zo zo’ was. Het was allemaal even lekker.

Voor de Siberia Wilderness excursie werden we door een helikopter bij het startpunt afgezet
Onderweg tijdens de Siberia Wilderness excursie

Niet voor de handliggende routes

Na ruim drie weken Zuidereiland gingen we met de ferry over naar het Noordereiland. Daar begon onze reis van bijna vier weken. Deze keer hebben we heel andere routes gereden dan de eerste keer (in 2014), veel minder de grote State Highways genomen, maar de kleinere, minder bekende eveneens (State) Highways. We kwamen door ontzettend veel kleine, soms piepkleine plaatsen. Die waren niet groter dan een straat met daaraan een kerk, een bar en een paar huizen. Door het afwijken van de voor de hand liggende routes, kom je door minder toeristische gebieden met ook heel veel Scenic Reserves, te bezoeken bezienswaardigheden en vele look outs. En iedere keer waren ze weer even prachtig!

'Die natuur blijft zo gewelding'

Ook op het Noordereiland hebben we genoten van mooie, goede accommodaties en prima verzorgde excursies. Eentje was naar Cape Reigna: het noordelijkste puntje van het Noordereiland. Waren we in 2007 al in het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland (Stewart Island) geweest, nu hebben we de twee uitersten gehad. Net zoals we oost en west van beide eilanden inmiddels helemaal ontdekt hebben. Welke richting je ook op gaat: die natuur blijft zo geweldig.

De pancakerocks die we zagen tijdens de Waipu Coastal Walkway
Uitzicht tijdens Waipu Coastal Walkway (Noordereiland)

Mooie wandelingen voor elk niveau

Was onze reis in 2014 (ook via TravelEssence) voornamelijk gericht op de Maori-cultuur, de reis nu was gericht op de natuur en wandelen. En of je nu op Zuid of Noord bent: er zijn overal zulke mooie wandelingen te maken, die je zelf kunt afstemmen op het niveau wat je wilt doen.

Rust en zo veel moois

We hebben zoveel native bossen gezien, de ene keer meer een regenwoud, dan weer een bos met veel Kauri-bomen en varens. En (nagenoeg) nergens kom je afval tegen. De New Zealanders zijn begaan met hun mooie natuur en erfgoed. Ze mogen daar met recht ontzettend trots op zijn. De hele reis hebben we genoten van de rust en zoveel moois wat er te zien is: iedere bocht om de heuvels/bergen heen geeft weer een ander landschap/uitzicht. Daar kun je nooit genoeg van krijgen!

De zonsondergang bij Golden Bay
De zonsopkomst op het strand van Farwell Spit

Met zorg uitgekozen

Alle accommodaties waren met zorg uitgekozen, soms eentje iets eenvoudiger dan de andere, maar allemaal op heel bijzondere locaties, wat voor ons de kracht van TravelEssence is. De verblijfsduren waren ook goed gepland. Alles was afgestemd op onze wensen en activiteiten/excursies die wij wilden gaan doen. Naast de accommodaties hadden we ook een behoorlijk aantal excursies geboekt.

Elke keer een ander landschap

TravelEssence zelf heeft al een uitgebreid aanbod, maar boeken ook excursies die je zelf aandraagt: echt fijn! Ook de excursies waren allemaal even goed verzorgd en werden even zo uitgevoerd. Vlieg je de ene dag in een Cessna, dan zit je weer in een helikopter of ben je op het water in een jetboat, zeilboot, of kajak. Zo maak je ook op een andere manier de natuur mee. Met sneeuw bedekte bergtoppen, groene valleien, farmland met koeien en schapen: er valt van alles uit de lucht te zien. En op het water, vanaf de rivieren of vanaf de sounds zie je weer een ander landschap.

Voor de vlucht met een Cessna
Het spectaculaire uitzicht vanuit de Cessna

Fiji

We sloten af met een heerlijke vakantie op Fiji. Prima geregeld door de lokale agent waar TravelEssence mee werkt.

Afscheid met emotie

Toen kwam de dag om afscheid te nemen van dat geweldige New Zealand: natuurlijk was het goed om naar huis te gaan, maar het vertrek ging gepaard met veel emotie. Dat geweldige land, met die ontzettende mooie natuur, bezienswaardigheden op zoveel vlakken, super aardige mensen (met name de eigenaren van alle accommodaties waar we verbleven), blijft voor ons een fantastisch land, wat altijd in ons hart zal blijven.

Dank

De terugreis hadden we bewust zonder overnachting geboekt, wat ook prima te doen was: extra fijn om dan premium economy te vliegen. Op woensdagochtend 12 april landden we weer in Amsterdam, vol met zoveel mooie en dierbare herinneringen. Met heel veel dank aan Marie-Cecile, de dames van de front-office (en iedereen achter de schermen) die deze geweldige reis mogelijk maakten!

Lake Heron (Zuidereiland)
Aan het eind van onze wandeling in Mahinepua Peninsula Scenic Reserve in de Bay of Islands (Noordereiland)

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.