Aus outback safari car nature partner see and do adventurous
Aus outback safari car nature partner see and do adventurous

Alles wat u moet weten over autorijden in de Australische Outback

Alleen al wanneer u boven Australië vliegt, ziet u de rode waas van het woestijnzand in de lucht hangen. Een waas die zorgt voor de indrukwekkendste zonsondergangen met de diepst rode, paarse en gele kleuren. Stelt u zich eens voor dat u binnen een paar uur rijden vanaf het drukke vliegveld door dit rode zand van de uitgestrekte woestijn rijdt. Deze machtige natuur van de Outback, in het noorden en midden van het land, behoort tot de extremen van Australië en staat garant voor avontuur. Zeker wanneer u dit gebied gaat ontdekken met een 4WD en over onverharde wegen, langs diepe canyons, verlaten gebieden, oranjekleurige rotsformaties, watervallen, rivieren en Aboriginal dorpjes rijdt.

Voorbereiding voor autorijden in de Outback

Het rijden door de Outback brengt dus wel wat voorbereiding met zich mee om zowel avontuurlijk als veilig van de ene locatie naar de andere te rijden. Neem bijvoorbeeld de Gibb River Road, de 660 kilometer lange tocht van Derby naar Kununurra. Onderweg wordt u verrast door de wildste gebieden van Australië, waar geen water, benzinestation of winkel te vinden is. Wij zetten daarom een aantal belangrijke zaken voor het autorijden in de Outback voor u op een rij.

© TravelEssence
Een auto rijdt over de onverharde Gibb River-Wyndham Road in de Outback van Australië

Neem voldoende eten en water mee

Wilt u een 4WD met een tent op het dak huren? Dan moet u dus vooraf boodschappen doen voor deze avontuurlijke rit. Maar ook als u door de Outback van accommodatie naar accommodatie rijdt, is het verstandig om voldoende voorraad mee te nemen. Misschien krijgt u onderweg namelijk pech of is die ene winkel verder dan u dacht. Maar hoeveel moet u meenemen?

Wat te doen bij pech in de Australische Outback?

De belangrijkste tip in geval van pech: blijf altijd bij uw auto staan. Het is namelijk makkelijker om een auto terug te vinden dan een persoon. Daarnaast biedt uw auto bescherming tegen de felle zon. Oefen thuis ook alvast met het verwisselen van een band en neem een reservewiel mee tijdens het autorijden in de Outback. Onderweg even langs de garage gaan, zit er namelijk niet in.

Om te voorkomen dat u met pech langs de weg staat doordat de benzine op is, neemt u zelf een jerrycan met brandstof mee voor de lange afstanden. Ook de benzinestations liggen ver uit elkaar, dus tank tijdig en ga er niet vanuit dat er over honderd kilometer weer een benzinestation te vinden is.

Dieren en tegenliggers, hoe gaat u daar mee om?

Schapen, koeien en kangoeroes lopen vrij rond in de Outback van Australië. U moet daarom rekening houden met voorbijlopende en springende dieren. Rijd daarom niet bij schemer en in het donker. Dieren zijn dan het meest actief en kunnen onverwachts voor uw auto springen. Komt u dieren tegen? Verminder dan uw snelheid en wacht rustig totdat ze weer weg zijn.

Rijd bij voorkeur overal in de Outback rustig, zodat u op een halve afstand van wat u ziet kunt stoppen. Sommige wegen zijn maar net breed genoeg voor een auto en als er een tegenligger aankomt, dient u rustig aan de kant te gaan. Als u dan met volle snelheid door het zand sjeest, is de kans op een botsing groter. Is een vrachtwagen, of sterker nog een road train, uw tegenligger? Wacht dan rustig tot het opwaaiende rode zand is gaan liggen, zodat u met goed zicht weer verder kunt rijden door het ruige landschap.

© TravelEssence

Ontdek meer reisverhalen

Bruce Karetu Downs2

Logeren bij boer Bruce #DreamNowTravelLater

3 Op Reis a la Travel Essence

‘3 Op Reis' à la TravelEssence - deel 1

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.