nz-queenstown-cottage-winery-bike-partner-accommodation-comfortable

In deze vijf Nieuw-Zeelandse wijnstreken drinkt u de lekkerste wijnen

Zeggen wij Nieuw-Zeeland, dan denkt u waarschijnlijk aan de indrukwekkende natuur, de Lord of the Rings films en Maori cultuur. Maar Nieuw-Zeeland is ook interessant vanwege de wijn. Vergeleken met Frankrijk is Nieuw-Zeeland een jong wijnland, maar waar Frankrijk er eeuwen over heeft gedaan om tot perfecte wijnen te komen, heeft Nieuw-Zeeland in nog geen dertig jaar een sterke reputatie verworven in de internationale wijnwereld. Het land heeft tientallen wijngebieden die over het Noordereiland en Zuidereiland verspreid liggen. Maar waar drinkt u de beste wijnen van het land? Wij zetten de vijf beste wijngebieden voor u op een rijtje:

1. Hawke’s Bay

Hawke’s Bay, gelegen op het Noordereiland, is de oudste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Vanwege de vele zonuren, het zachte klimaat en de verschillende bodemsoorten legden hier Franse missionarissen in 1851 de eerste wijngaard aan wat uitgroeide tot Mission Estate Winery. Daarnaast is Hawke’s Bay met 72 wijnhuizen de op twee na grootste wijnregio waar voornamelijk de rode varianten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah domineren. Het is dan ook geen verrassing dat deze wijnstreek de grootste producent is van rode wijn in Nieuw-Zeeland.

Autorijden en wijnproeven gaan niet samen, maar gelukkig heeft deze regio een groot netwerk aan fietspaden. Hierdoor fietst u gemakkelijk naar de prijswinnende boeren. Stop onderweg ook even in de stad Napier. Deze stad staat bekend om de prachtige Art Deco architectuur en heerlijk eten.

2. Central Otago

Als het over Nieuw-Zeelandse wijnen gaat dan gaat het snel over de Sauvignon Blanc. Echter, na Bourgondië in Frankrijk is de wijnstreek Central Otago één van de beste Pinot Noir regio's ter wereld. Central Otago, gelegen op het Zuidereiland, is het meest zuidelijke wijngebied ter wereld en het hoogst gelegen van Nieuw-Zeeland. Het landklimaat en de bodem van deze regio maakt het uitermate geschikt voor de druif Pinot Noir. Met zijn bergen, prachtige rivieren en diepe kloven is Central Otago tevens het meest spectaculaire wijngebied van het land. Genietend van een glaasje kijkt u bijvoorbeeld uit over de bergtoppen van de Remarkables.

3. Marlborough

Mocht u eens een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc hebben gedronken dan is de kans groot dat deze uit de regio Marlborough kwam. Marlborough is de belangrijkste en bekendste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. De streek ligt in het uiterste noorden van het Zuidereiland en produceert maar liefst 70% van alle Nieuw-Zeelandse wijnen. De wijnbouw begon in 1973 en de streek is door de combinatie van warme, zonnige dagen en koele nachten de perfecte omgeving voor de Sauvignon Blanc druif.

Spend your day's vineyard hopping in Marlborough
© TravelEssence

De echte wijnliefhebber haalt in februari zijn hart op. Dan vindt het jaarlijkse Marlborough Wine Festival plaats waar u alle wijnsoorten uit de regio kunt proeven. Bent u in deze periode niet in de buurt? Wees niet getreurd, want er zijn andere mogelijkheden om de heerlijke wijnen uit deze regio te proeven. Voor de ultieme wijnbeleving is er niets leuker dan overnachten op een wijngaard of deel te nemen aan een wijntour die u door het prachtige landschap van Marlborough voert.

Tip: onze persoonlijke favoriet is The Ned, een Sauvignon Blanc uit deze regio.

4. Canterbury

Canterbury heeft twee belangrijke wijngebieden: Waipara Valley en de vlaktes rondom Christchurch. Met name Waipara is een snelgroeiend wijngebied waar wijnliefhebbers met 79 wijnmakerijen het voor het uitkiezen hebben. De lange droge zomers, vele zonuren en koele nachten in deze regio zorgen ervoor dat voornamelijk Chardonnay, Riesling en Pinot Noir druiven hier goed kunnen gedijen.

Dat goede wijnen en lekker eten goed samengaan weten ze maar al te goed in Waipara Valley. Mocht u in maart in de buurt zijn, dan kunt u op het Waipara Valley Wine & Food Festival genieten van prijswinnende wijnen en uitstekende lokale gerechten. Dit is een geweldige kans om alles te proeven wat de regio te bieden heeft.

Beautiful valley | New Zealand holiday

5. Gisborne

Gisborne is de Chardonnay-hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Deze wijnstreek ligt op het Noordereiland en heeft de meest oostelijk gelegen wijngaarden ter wereld. De druiven hier zijn de eerste ter wereld die ‘s ochtends de zon te zien krijgen.

Seal on the beach at Otago Peninsula | New Zealand wildlife

Ook speelt Gisborne een belangrijke rol in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Hier zette James Cook in 1769 voet aan wal. Hij noemde de baai, waaraan Gisborne ligt, Poverty Bay omdat het in zijn ogen weinig te bieden had. Cook zat er behoorlijk naast met deze gedachte. Door het milde klimaat, de vele zonuren en de vruchtbare grond is dit gebied uitermate geschikt voor de wijnbouw en fruitteelt. Het is niet alleen de wijn die deze streek interessant maakt. De regio Gisborne kent ook een rijke Maori cultuur waardoor het gebied zeker een bezoek waard is.

Kunt u niet wachten om deze wijnen zelf te proeven?

Kijk dan eens bij deze voorbeeldreis voor levensgenieters of maak een afspraak voor een persoonlijk reisadvies.

Ontdek meer reisverhalen

Nz kiwi bird

Top 8 meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land vol met dieren en dat is dan ook een van de vele redenen om een rondreis door… lees meer

Man op reis wijn2

Man op reis in Nieuw-Zeeland: wijndomein

“Er wonen bijna 150 duizend Chinezen in Auckland; een op de tien inwoners is een Chinees.” Harvie Ferguson wrijft… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.