AUS blog Discover the highlights of Australia - Kata tjuta
aus camp fire
Australien Outback Safari Uluru
Ervaar de Australische outback

Uluru-Kata Tjuta National Park

De reusachtige zandstenen monoliet Uluru, die oprijst boven een onafzienbaar, met rode aarde bedekt en volkomen vlak woestijnlandschap, is een van Australiës bekendste bezienswaardigheden, een hoogtepunt dat absoluut niet mag ontbreken in uw Australië-programma. Uluru, waarvan wordt aangenomen dat hij minstens 600 miljoen jaar oud is, is 348 meter hoog, 9,4 kilometer in omtrek en een van de grootste vrijstaande rotspartijen ter wereld. In feite is maar een klein deel van de rots zichtbaar: verreweg het grootste deel ligt diep in de aarde verscholen. U hebt ongetwijfeld wel eens een afbeelding van Uluru gezien, maar als u oog in oog met deze reus komt te staan, raakt u gegarandeerd diep onder de indruk.

Uluru (Ayers Rock)

Uluru is van grote spirituele en culturele betekenis voor de Aboriginals, die hier al minstens 10.000 jaar wonen. Zij zijn eigenaar van de rots en het omliggende land. Volgens hun traditie was de wereld in de begintijd vormeloos en woest. Met de komst van voorouderlijke wezens veranderde dat: zij vormden het landschap met zijn vormen, kleuren en begroeiing. Geen wonder dat Uluru een heilige plaats is voor het Anangu-volk, dat in samenwerking met de Australische overheid voor het beheer zorgt. Bijzonder aan Uluru zijn de kleurschakeringen: donkerrood bij zonsopkomst via oranje naar paars en grijs later op de dag. De naam Ayers Rock werd in 1873 gegeven door ontdekkingsreiziger William Christie Gosse uit eerbetoon aan sir Henry Ayers, premier van South Australia tussen 1863 en 1873.

Een van de attracties van Uluru is een klim naar de top: deze is 1,6 kilometer lang en duurt ca. 2 uur. De klim is niet zonder gevaar, met name op plekken buiten de gemarkeerde route en als het rotsoppervlak nat is. Overigens is in de ogen van de Anangu een beklimming in strijd met de voor hen heilige status van Uluru. Een goed alternatief is een al dan niet begeleide wandeling aan de voet van de rots langs vreemd gevormde ravijnen, grotten, poelen en rotstekeningen. Een wandeling rond de hele rots neemt ca. 4 uur in beslag.

Grote rotsformaties op de zandvlaktes (The Olgas)
De zonsondergang bij Uluru

Kata Tjuta (The Olgas)

Dit is een complex van 36 koepelvormige rotsen, van elkaar gescheiden door ravijnen en kloven, op ca. 27 kilometer ten westen van Uluru. De naam betekent “veel hoofden” in de taal van de Aboriginals. Men veronderstelt dat Kata Tjuta ooit uit één enkele monoliet heeft bestaan, die veel groter was dan Uluru. Erosie door wind en regenwater heeft gezorgd voor de huidige vorm. De hoogste rotskoepel is Mount Olga, met 546 meter bijna 198 meter hoger dan Uluru. Geologisch gezien zijn de beide formaties totaal verschillend, niet alleen qua vorm, maar ook in samenstelling en textuur. Ook Kata Tjuta is van groot belang voor de Aboriginals, met name voor het Anangu-volk. Mount Olga is in 1872 door ontdekkingsreiziger William Ernest Powell Giles vernoemd naar de toenmalige koningin van Spanje. Een bezoek aan Uluru wordt altijd gecombineerd met een bezoek aan Kata Tjuta. U kunt er een wandeling maken door de diepe en smalle Olga Gorge, tussen Mount Olga en de iets lagere Mount Wulpa. Ook de wandeling door de “Valley of the Winds” (4 kilometer, ca. 2 uur) behoort tot de hoogtepunten.

Het park

Het Uluru-Kata Tjuta National Park is 132.566 ha groot en ligt ca. 440 kilometer ten westen van Alice Springs in het Red Centre van de Australische deelstaat Northern Territory. U bereikt het via de Stuart Highway en de Lasseter Highway. Het park is het hele jaar geopend. Het werd in 1958 gesticht en kreeg in 1987 een plaats op de Werelderfgoedlijst. Alle toeristische accommodaties in de vorm van hotels en campings bevinden zich even buiten het park in Yulara op 20 kilometer ten noorden van Uluru. Hier vindt u ook een vliegveld en een bezoekerscentrum.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.