Au darwin litchfield national park waterfall solo see and do easy going
Au darwin litchfield national park culture local guide solo see and do easy going
Au darwin litchfield national park waterfall solo see and do easy going
Au darwin litchfield national park culture local guide solo see and do easy going
Maak kennis met de inheemse cultuur van Australië

Litchfield National Park

Op slechts 60 minuten rijden ten zuiden van Darwin ligt Litchfield National Park, misschien wel het best bewaarde geheim van het Northern Territory. Neem een duik in het heldere water bij de watervallen van het Litchfield National Park en maak kennis met de inheemse cultuur van Australië.

De Aboriginal-cultuur

Litchfield National Park ligt tussen de Finniss en Daly Rivers, het traditionele land van onder andere de Marrathiel, Marranunggu, Werat, Warray en Koongurrukun volkeren. Litchfield heeft een rijke Aboriginal-cultuur. Laat u door een Aboriginal-gids langs tal van hoogtepunten voeren tijdens een wandeling of boottocht. Onderweg krijgt u uitleg over de nauwe band tussen de Aboriginals en het ruige landschap. U ziet tal van reusachtige termietenheuvels en maakt kennis met de oude Bamboo Creek-tinmijn.

Ontdek Litchfield National Park
© TravelEssence
Neem een duik in het verfrissende water in Litchfield National Park
Neem een verfrissende duik in het water midden in de natuur
© TravelEssence

Voor de natuurliefhebber

Litchfield National Park staat bekend om zijn iconische watervallen: Wangi, Florence en Tolmer, en zijn heldere, natuurlijke zwembaden zonder krokodillen. Maar er is zoveel meer. Prachtig, gemakkelijk toegankelijk stenen land, weidse uitzichten over uitgestrekte laaglanden en mooie autoritten en wandelingen door een grote verscheidenheid aan habitat- en vegetatietypes. Litchfield National Park is een inspirerende plek voor natuurliefhebbers.

Neem een duik in het verfrissende water in Litchfield National Park
Ontdek de mooiste zwemplekken van Litchfield
© TravelEssence

Beste zwemplekken en watervallen in Litchfield National Park

Zwemmen in kristalheldere poelen onder idyllische watervallen: wie wil dit nu niet? In het Litchfield National Park is dit mogelijk! Er liggen hier verschillende makkelijk te bereiken waterpoelen gevoed door watervallen, zoals de Florence Falls en Wangi Falls.

Deze watervallen denderen naar beneden vanaf het spectaculaire Tabletop Range, een zandstenen plateau. Tijdens het regenseizoen stromen de watervallen nogal heftig, maar van mei tot oktober zijn ze heel geschikt om een duik te nemen. U hoeft hier ook niet bang te zijn voor krokodillen. In tegenstelling tot sommige andere waterrijke gebieden in het Northern Territory, leven hier namelijk geen krokodillen.

Dit zijn de plekken in Litchfield die u niet mag missen:

Wangi Falls

Dit is ongetwijfeld de populairste plek om te bezoeken in Litchfield National Park. Dit is veruit de grootste zwemplek in het park, met een enorm zwembad aan de voet van de spetterende watervallen. Het is de gemakkelijkste en meest toegankelijke plek om te bereiken, want er is een enorme parkeerplaats en een verhard vlak voetpad op slechts een paar honderd meter naar de watervallen.

Het is een indrukwekkend schouwspel, zelfs buiten het regenseizoen. Het zwemmen hier is het veiligst in het droge seizoen, maar let op: als het waterpeil te hoog is kan het alsnog gesloten worden.

Als u de drukte wilt vermijden, dan raden wij u de Wangi Falls wandeling aan, een 1,6 km lange hike naar de top van de watervallen en weer naar beneden. Er zijn een paar mooie uitkijkplatforms waar u kunt genieten van een schitterend uitzicht.

De bijzondere watervallen in Litchfield National Park
Litchfield staat bekend om zijn vele watervallen
© TravelEssence
Bij veel watervallen kunt u ook zwemmen
© TravelEssence

Florence Falls

Florence Falls is zeker een van de mooiste watervallen in Litchfield National Park. De adembenemende watervallen storten zich over enkele kliffen in een natuurlijk zwembad onderaan. Het is een van de meest droomachtige plaatsen in de Northern Territory en lijkt zo uit een tropisch sprookje te komen.

Er zijn een paar manieren om bij de watervallen en de zwemplek te komen. De meest directe manier is de 160 treden naar beneden te lopen, langs een prachtig uitkijkplatform boven de watervallen. De andere langere optie is door het moessonbos via de 1 km lange Shady Creek Walk.

U kunt het water ingaan over de rotsen of via de nieuwe metalen trap. Het is mogelijk om tot aan de watervallen te zwemmen en dan terug te drijven terwijl je omhoog kijkt naar het tuimelende water.

Het kan hier wel erg druk zijn, dus wij raden u aan om hier vroeg te komen. De Florence Falls Campground aan de top is een prima manier om de watervallen te zien zonder de bezoekers. Zonsopgang en vroeg in de ochtend is de beste tijd om de plek voor uzelf te hebben, hoewel het water dan misschien een beetje fris is!

Bewonder de mooiste plekken van Litchfield NP
Neem een frisse duik in een natuurlijke waterpoel

Tjaetaba Falls

Tjaetaba Falls, nog zo'n verborgen juweel in het Litchfield National Park, is een heilige plaats voor de inheemse traditionele eigenaren. De toegang tot de voet van de waterval is verboden, maar er is een wandelpad dat Greenant Creek heet en u naar de top van de waterval brengt.

De 1,3 km lange steile wandeling in één richting brengt u naar de rotsachtige top van de waterval, waar u tussen de bomen door uitzicht heeft over het landschap eronder. Aan de rand van de waterval vindt u ook een prachtig dompelbad en een overloopzwembad.

Bewonder metershoge termietenheuvels

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Litchfield National Park zijn de honderden magnetische termietenheuvels die tot twee meter hoog op een brede vlakte liggen.

Deze tot 100 jaar oude structuren zijn uniek voor de noordelijke delen van Australië, waaronder Litchfield National Park. Wandel over de promenade en bewonder deze enorme magnetische termietenheuvels, die gebouwd zijn in de noorderzuidrichting door kompastermieten. Dit aspect zorgt voor thermische regulering van de terpen voor de magnetische termieten binnenin, die de voorkeur geven aan een hoge vochtigheid en stabiele temperaturen.

Leer meer over deze terpen en de grotere nabijgelegen Cathedral Termite terpen in een informatiecentrum. Dit geeft een fascinerend inzicht in deze opmerkelijke wezens en hun habitat. Vlakbij Litchfield Park Road in het noordelijke deel van het park, 120 kilometer ten zuiden van Darwin, is een uitkijkplaats met toegankelijke boardwalks aangelegd. Maak gebruik van de promenade om de twee meter hoge, dunne Magnetic Termite-heuvels en de vier meter hoge Cathedral Termite-heuvels van dichtbij te bekijken.

Tijdens uw verkenningstocht door het Northern Territory zult u tal van termieten soorten zien, maar Litchfield National Park is de perfecte plek om meer te weten te komen over deze twee in het oog springende exemplaren.

Sta versteld van de metershoge termietenheuvels
Dit is een absolute must-see in Litchfield NP
© TravelEssence

The Lost City

The Lost City is een reeks grote zandstenen rotsformaties die doen denken aan de overblijfselen van een oude beschaving.

Deze bezienswaardigheid, een spectaculair gezicht, ligt in een afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied in het Litchfield National Park, op iets meer dan een uur rijden van Darwin.

Ervaren bestuurders van een 4WD zullen hun vaardigheden op de proef stellen op het 10 kilometer lange pad naar The Lost City. Bewonder dit natuurlijke bouwwerk, gevormd door duizenden jaren erosie door wind en regen. Sta versteld over de uitgestrektheid van deze formatie, de complexe vrijstaande zandstenen blokken en pilaren van de Lost City liggen verspreid over een gebied ter grootte van een kleine stad. Het lijken op de ruïnes van een stad met een doolhof van smalle steegjes.

Wildlife in Litchfield National Park

Met zoveel ecosystemen zijn de diersoorten in Litchfield National Park divers. Inheemse kangoeroes en wallaby's, buidelratten, vliegende vossen en dingo's zijn slechts een aantal diersoorten die in dit bijzondere parken leven. Bij Tolmer Falls vindt u grotten gevuld met zeldzame orange leaf-nosed bats.

Bent u een vogelliefhebber? Dan is Litchfield National park dé plek voor u. Veel inheemse vogelsoorten, waaronder de zwarte wouw, de gestreepte drongo en de regenboogbijeneter, zijn te vinden bij de vele watervallen. Rond Wangi Falls kunt u misschien een glimp opvangen van de buidelmuis en de boshoen.

De magnetische termietenheuvels zijn misschien wel de populairste hoogtepunten van het park. Ze vormen een silhouet tegen de achtergrond van het park en huisvesten duizenden en duizenden termieten.

Voor natuurliefhebbers is het Litchfield National Park de perfecte plek om het park te verkennen en wilde dieren te spotten. Met een scala aan habitats, waaronder moessonbossen, uitgestrekte steile hellingen en oude kloven, zijn er tal van plaatsen waar u een scala aan verschillende planten- en diersoorten kunt spotten.

Spot kangoeroes en andere wilde dieren
© TravelEssence
Litchfield NP is dé plek voor natuurliefhebbers!
© https:www.lordssafaris.com

Beste reistijd

Litchfield National Park is het hele jaar door te bezoeken, maar als u alles wilt zien is het droge seizoen (van mei tot november) de beste tijd. In het regenseizoen (december tot april) zijn vaak de wegen onbegaanbaar en/of de meertjes overstroomd. Een aanrader is om dit park vroeg op de dag te bezoeken zodat u het rijk alleen heeft.

Het droge seizoen is het beste seizoen om Litchfield te bezoeken
© Travelessence

Ontdek andere nationale parken in Australië

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.