20200127 4
20200127 4
After the Bushfires - update 2022

Australië - Hergroei na de bosbranden

Australië na de bosbranden

Bosbranden komen regelmatig voor in Australië. Er zijn zelfs bomen en planten die vuur nodig hebben om te groeien, zaden te laten vallen en nieuw leven te creëren. De bosbranden in 2020 waren helaas van groter en intenser formaat dan eerdere bosbranden. Toch is 98,5% van Australië, en dus het grootste gedeelte van dit land Down Under, onaangetast gebleven. Eind januari 2021 is TravelEssence oprichter, Andrew Morten, naar Australië afgereisd om een aantal partners in de getroffen gebieden te bezoeken. Bekijk de video’s hieronder.

Update 2022

In januari 2021 hebben we de eerste, fascinerende fases van de hergroei tot stand zien komen. Zwartgeblakerde bomen waren via de wortels in staat om na een beetje regen alweer nieuwe scheuten te genereren. Deze wortels zijn de afgelopen jaren bladeren blijven genereren. Het resultaat? De meeste bomen staan nu weer volop in bloei. Hierdoor vinden veel wilde dieren ook langzaamaan hun weg terug naar hun oorspronkelijke leefgebieden. Lees meer over de veerkrachtige natuur en wilde dieren in onze meest recente blog '5 redenen waarom de Australische natuur nu mooier bloeit dan ooit!’

Video #1: Goed nieuws uit Adelaide Hills

In het filmpje ziet u het door bosbranden geteisterde gebied rond Adelaide Hills en is wijnboer Rick van Golding Wines aan het woord. Zijn wijngaard is door het vuur aangetast, maar toch heeft hij ook goed nieuws…

Video #2: Kangaroo Island krabbelt langzaam op

Voormalig Park Ranger Herb Stichel vertelt over de herstellende natuur op het eiland. En een lokale gids betreurt de afwezigheid van toeristen om het wildlife gade te slaan.

Video #3: Herstel in de Blue Mountains

De Blue Mountains horen nog steeds bovenaan uw bucketlist te staan! Tourguide Jens legt uit hoe de natuur zich herstelt.

Video #4: Veerkrachtige natuur rondom Tenterfield

Tourguide Kevin laat zien hoe de natuur zich aan het herstellen is twaalf maanden na de bosbrand in Bald Rock National Park.

Video #5: B(l)ack to Green

Reis in deze compilatievideo met ons mee door alle getroffen gebieden die we bezocht hebben vlak na de branden en zie de verschillende fases van de hergroei tot stand komen.

Vragen

Vind hieronder antwoorden op de drie meest gestelde vragen, nu twee jaar na de bosbranden.

Wat is de kans dat bosbranden van dit formaat op korte termijn weer plaatsvinden?

Hoewel we dit niet met zekerheid kunnen zeggen, is die kans vrij klein. Uiteraard houden wij, net als u, het nieuws en alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Onze reisexperts staan voor u klaar met vakkundig en persoonlijk advies over o.a. de beste reistijd en routes.

Komt het ooit nog goed met de natuur?

Het klinkt misschien hard, maar Australië is gewend aan bosbranden. Het is een natuurlijk verschijnsel dat bijna jaarlijks terugkeert, vooral in droge gebieden met veel lage begroeiing. De gevolgen van de branden voor de natuur zijn allesbehalve permanent. Het is een meedogenloze manier van de natuur om overbegroeiing of overpopulatie tegen te gaan. Australië is gewend aan bosbranden en vaak is binnen een paar weken al weer groen zichtbaar.

Wat kunnen wij doen?

De Australische natuur heeft bewezen veerkrachtig te zijn. Zolang de mensen niet ongelimiteerd doorgaan met vervuilen of roofbouw te plegen, zullen de bomen weer gaan groeien en de dieren weer terugkeren. Reden te meer om te kiezen voor duurzame oplossingen en - het instellen en naleven van - ambitieuze klimaatdoelstellingen. Ook in toerisme. Gelukkig is TravelEssence op dat gebied al sinds de oprichting toonaangevend.

Ervaar zelf de bloeiende, Australische natuur

De hergroei gaat snel en is op deze manier niet vaak te aanschouwen. Iets wat u niet wil missen! De locals staan te popelen om u mee te nemen langs veerkrachtige vegetatie met bijzondere, inheemse planten en bomen.

Ontdek de mogelijkheden

Lees meer

Boek uw reis, maar blijf flexibel

Flexibel boeken

Uw droomreis naar Australië is dichterbij dan u denkt

Ontdek de mogelijkheden die bij u passen

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.