20200127 4
After the Bushfires

Australië - Hergroei na de bosbranden

After the Bushfires

Bosbranden zijn niet ongewoon in Australië. Er zijn zelfs bomen en planten die vuur nodig hebben om te groeien, zaden te laten vallen en nieuw leven te creëren. De bosbranden waren dit jaar wel van groter en intenser formaat dan de bosbranden voorheen. Toch is 98,5% van Australië, en dus het grootste gedeelte van dit land Down Under, onaangetast gebleven. Eind januari is TravelEssence oprichter, Andrew Morten, naar Australië afgereisd om een aantal partners in de, door de bosbranden getroffen, gebieden te bezoeken.

Bomen die in het heetste gedeelte van een bosbrand stonden, zijn hun bladeren verloren en zagen er vlak na de branden zwartgeblakerd uit. Alsof ze niet opgewassen waren tegen het hete vuur… Maar niets is minder waar, na een beetje regen zijn de wortels van een boom in staat nieuwe scheuten te genereren. Dit proces is adembenemend om te zien in alle fases van de hergroei. De hergroei begint onder aan de stam, dicht bij de wortels, en zal bladeren blijven genereren totdat de kruin in één tot twee jaar weer vol in bloei is.

Eerste update van Andrew in Australië: Goed nieuws uit Adelaide Hills

In het filmpje ziet u het door bosbranden geteisterde gebied rond Adelaide Hills en is wijnboer Rick van Golding Wines aan het woord. Zijn wijngaard is door het vuur aangetast, maar toch heeft hij ook goed nieuws…

Tweede update van Andrew in Australië: Kangaroo Island krabbelt langzaam op

Voormalig Park Ranger Herb Stichel vertelt over de herstellende natuur op het eiland. En een lokale gids betreurt de afwezigheid van toeristen om het wildlife gade te slaan.

Derde update van Andrew in Australië: Blue Mountains

De Blue Mountains horen nog steeds bovenaan uw bucketlist te staan! Tourguide Jens legt uit hoe de natuur zich herstelt.

Vierde update van Andrew in Australië: Tenterfield

Tourguide Kevin laat zien hoe de natuur zich aan het herstellen is twaalf maanden na de bosbrand in Bald Rock National Park.

Vijfde update van Andrew in Australië: B(l)ack to Green

De afgelopen weken hebben we u meegenomen door verschillende gebieden in Australië die getroffen zijn door de bosbranden. Reis in deze video met ons mee door verschillende fases van de hergroei.

Het contrast tussen de zwartgeblakerde boomstammen en de fel groene en roze bladeren is iets wonderbaarlijks. Een unieke ervaring. En door de vele regen die er is gevallen in februari, nu in vol ornaat te bewonderen. De hergroei gaat snel en is niet iets wat heel vaak te aanschouwen is op deze manier. Iets wat u niet wil missen. De locals staan te popelen om u mee te nemen langs veerkrachtige vegetatie en deze op een ongekende manier mee te maken!

Vragen

Als reisspecialist krijgen wij veel bezorgde telefoontjes van mensen die hun reis naar Australië al hebben geboekt, of die hun geplande reis opschorten. Wij begrijpen deze reactie uiteraard. Om overbelasting van onze hulptelefoon te voorkomen, hebben we hier antwoorden op de meest gestelde vragen.

Kan ik nog veilig reizen naar Australië?

Zeker. Hoewel er hier en daar nog kleine oplevingen zijn, hebben de vuurbestrijders de branden onder controle. Wilt u precies zien waar de branden zich afspelen? Klik hier om naar de actuele crisiskaart te gaan. Zoals u kunt zien, zijn vrijwel alle rode stippen inmiddels veranderd naar blauw. Oftewel: het is nog niet helemaal geblust, maar wel veilig.

Komt mijn vakantie in gevaar?

Niet als het aan ons ligt. Als u nog vóór eind februari op reis gaat, kan het zijn dat u in dit deel van Australië misschien moet uitwijken naar een andere locatie of route. Voor backpackers of Campervan toeristen die de weg nog niet kennen, zal het de komende tijd onontkoombaar zijn dat ze door afgebrand gebied rijden.

Aangezien wij de weg als geen ander kennen, hebben wij voor onze reizigers een paar routes opnieuw gepland. Mocht dat om uw reis gaan, dan nemen wij ruim van tevoren contact met u op. Gaat u vanaf maart die kant op? Dan is de kans groot dat u zelfs het groen al weer ziet opkomen.

Hoe lang gaat deze situatie duren?

Waar een paar weken geleden het vuur de overhand had, zijn momenteel de brandweerlieden de baas. Er is nog wel brand, maar in vrijwel alle gevallen gaat dat om “gecontroleerd op laten branden”. De noodtoestand is vooralsnog wel van kracht voor sommige locaties, en het is moeilijk te voorspellen hoe lang dat gaat duren.

Komt het ooit nog goed met de natuur?

Het klinkt misschien hard, maar Australië is gewend aan bosbranden. Het is een natuurlijk verschijnsel dat bijna jaarlijks terugkeert, vooral in droge gebieden met veel lage begroeiing. De gevolgen van de branden voor de natuur zijn allesbehalve permanent. Het is een meedogenloze manier van de natuur om overbegroeiing of overpopulatie tegen te gaan. Australië is gewend aan bosbranden en vaak is binnen een paar weken al weer groen zichtbaar.

Wat kunnen wij doen?

De Australische natuur heeft bewezen veerkrachtig te zijn. Zolang de mensen niet ongelimiteerd doorgaan met vervuilen of roofbouw te plegen, zullen de bomen weer gaan groeien en de dieren weer terugkeren. Reden te meer om te kiezen voor duurzame oplossingen en -het instellen en naleven van- ambitieuze klimaatdoelstellingen. Ook in toerisme. Gelukkig is TravelEssence op dat gebied al sinds de oprichting toonaangevend.

HELP THE FIREFIGHTERS
NSW Rural Fire Service
Country Fire Authority (CFA)
The Country Fire Service

HELP THOSE AFFECTED
Red Cross Disaster Relief and Recovery
The Salvation Army

HELP THE WILDLIFE
Port Macquarie Koala Hospital

RSPCA
New South Wales
South Australia
Victoria
WWF - “Help Save Koalas”

Nu boeken, maar toch flexibel blijven

Flexibel boeken

Staat u te popelen om een reis te boeken? Twijfel niet langer. Boek nu een reis Down Under. Mochten wij tot 4… lees meer

Reizen is een van de grootste industrieën ter wereld. Veel mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van… lees meer

Heeft u verder nog vragen over uw reis naar Australië?

Dan kunt u ons altijd bereiken op 030-2725335

Wilt u misschien persoonlijk spreken met een van onze reisadviseurs? Kom dan naar een van onze landenpresentatiedagen.