Beter reizen à la TravelEssence

U heeft het waarschijnlijk in onze radio spots al gehoord. Uw reis naar Australië of Nieuw-Zeeland heeft impact op het milieu en de lokale bevolking. Al zolang wij bestaan, willen wij die impact niet alleen volledig goedmaken, maar ook BETER. Hoe? Dat leggen we u graag uit. Het liefst tijdens een persoonlijke afspraak met onze reisspecialisten om uw reis te bespreken. Op de meest gestelde vragen geven we op deze pagina alvast een antwoord.

Kunt u volledige compensatie van CO2 uitstoot hard maken?

Wij weten heel goed dat reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland het klimaat belast. Met als belangrijkste factor de uitstoot van CO2 tijdens de vlucht. Maar dat is niet het enige wat er op reis gebeurt.
Wij zien de totale voetafdruk van uw reis, waarbij we het totaal van klimaatbelastende factoren optellen en het totaal van compenserende factoren daarvan aftrekken. Oftewel de volledige voetafdruk van een reis met TravelEssence.

Wat zijn compenserende factoren voor de uitstoot van broeikasgassen?

Om de klimaatvoetafdruk van uw reis naar Nieuw-Zeeland of Australië te bepalen, kijken we naar het totaal van de factoren. Dat gaat verder dan alleen uw vlucht. Hier een paar voorbeelden.

  • Wij hebben met onze klanten al meer dan 10.000 bomen geplant in het Te Urewera Rainforest. Die bomen groeien daar nog eeuwen door en verwerken CO2 tot zuurstof, voor een schonere lucht.
  • Samen met Cathay Pacific plaatsen wij schone kookovens in India en China. Hun traditionele ovens op hout of kool zorgen voor veel verontreiniging door CO2 en roet. Deze kookovens hebben filters die het branden 80% schoner maken.
  • Doordat u vrijwel altijd bij locals verblijft, is de kans groot dat u ook verrast wordt met lokale producten. De verse ingrediënten voor al dat lekkers groeien en grazen gewoon op het eigen land! Dus: geen vervuiling door transport of ronkende diepvriezen.
  • Nieuw-Zeeland is een land waar 90% van alle energie uit hernieuwbare, schone bronnen wordt gewonnen. In Nederland is dat 16%. Dat betekent bijvoorbeeld dat u iedere week 6 MAAL duurzamer met energie omgaat.
  • Wij willen elektrisch rijden stimuleren door bij al onze lokale accommodaties een laadpaal te plaatsen. Aangezien onze routes tussen de accommodaties nooit erg lang zijn, kunnen wij verhuurbedrijven vragen om elektrische auto’s aan te bieden.

En wat is de maatschappelijke impact van reizen à la TravelEssence?

Wij willen niet alleen iets doen voor het milieu, maar ook voor de mens en maatschappij.

  • Wij boeken vrijwel uitsluitend lokale, kleinschalige accommodaties, gerund door locals vanwege hun duurzame keuzes, regionale producten en zorg voor hun omgeving; maar ook vanwege de lokale werkgelegenheid.
  • Omdat veel van onze accommodaties onderdeel uitmaken van een boerenbedrijf waar de man vaak op het land werkt, betekent de accommodatie ook financiële armslag en onafhankelijkheid voor de vrouw.
  • Wij werken nauw samen met de oerbevolking van Australië en Nieuw-Zeeland, de Aboriginals en de Maori. Zij leven al sinds mensenheugenis in harmonie met de natuur, maar hebben het in de afgelopen eeuw enorm te verduren gehad. Juist door het kleinschalige toerisme krijgen hun verhalen en gebruiken weer een stem en een podium, waar respectvol mee wordt omgegaan.

Reizen à la TravelEssence is dus niet alleen vriendelijk voor het milieu, met uw reis doet u ook iets voor een ander. Is het niet die ontzettend gastvrije lokale bewoner, dan is het wel een dankbaar gezin in een derdewereldland.

Wat is de CO2 uitstoot per passagier naar bijvoorbeeld Australië?

Dat ligt bij de meeste maatschappijen rond de 5,4 ton CO2 bij een gemiddelde bezetting.

Wij kiezen voor Cathay Pacific omdat zij met de modernste vliegtuigen vliegen, die in de afgelopen decennia een vermindering van 40% in de lucht hebben bewerkstelligd. Met de grondlogistiek meegerekend, een totaal van 20%. En de technologische ontwikkelingen gaan door.

Auto’s op benzine hebben toch ook uitstoot van broeikasgassen?

Klopt. Maar er is al veel winst geboekt met 10 jaar geleden. De huurauto’s waar onze klanten mee rijden zijn splinternieuw, uitgerust met de modernste technologieën. Waar tot 10 jaar terug een SUV 1:8 reed, is dat tegenwoordig 1:12. En bij gewone personenauto’s ligt dat nog hoger, tot wel 1:18.

Waarom geen elektrische auto’s?

In Australië en Nieuw-Zeeland zijn in de grote steden wel oplaadpunten te vinden, maar op het platteland of in de bergen niet of nauwelijks. Wij hebben een project in ontwikkeling, waarbij we bij elke accommodatie uit ons netwerk een oplaadpunt willen plaatsen.
Daarmee wordt het voor de autoverhuurbedrijven waar wij mee samenwerken aantrekkelijker om ook elektrische auto’s aan te bieden.

Is het niet alleen de hype, dat TravelEssence op de 'duurzame' toer gaat?

TravelEssence, 'jumping on the bandwagon?' Het antwoord is: 'Driewerf NEEN!!!'

Neen #1: In ons originele bedrijfsplan in 2006 was al besloten om zoveel mogelijk klimaatvriendelijke oplossingen en reisonderdelen te zoeken, in nauwe samenwerking met lokale en kleinschalige accommodatiehouders.

Neen #2: Sinds 2008 compenseerden wij als eerste de impact van onze reizen met ons herbeplantingsproject in het Te Urewera regenwoud. Inmiddels wordt dat ook door andere organisaties aangeboden. In dit geval juichen we dat van harte toe.

Neen #3: Andrew Morten, oprichter van TravelEssence (en de stem van onze radiospots) heeft een achtergrond in environmental management. Hij behaalde zijn MBA in 2005 en studeerde Summa Cum Laude af. Zijn thesis over kleinschalig toerisme en sustainablility was de basis voor het concept dat we nu nog steeds handhaven: Beter Reizen à la TravelEssence.

Wilt u meer weten over reizen à la TravelEssence? Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken
Of schrijf u in voor onze
e-mail nieuwsbrief