1192 Abel Tasman Kayaks 1
Nz abel tasman sailing example trip
Nz kayak abel tasman
Ontdek een van Nieuw-Zeelands bekendste Nationale Parken

Abel Tasman National Park

Dit is een van Nieuw-Zeelands bekendste nationale parken en het heeft een Hollands tintje, want het is vernoemd naar de Hollandse zeevaarder Abel Janszoon Tasman uit Lutjegast die hier in 1642 aankwam en er met zijn schepen Heemskerck en Zeehaen voor anker ging. Wat volgde was de eerste ontmoeting tussen Europeanen en Maori, een ontmoeting die allesbehalve vreedzaam verliep, want de Maori gingen over tot de aanval en Tasman verloor vier van zijn mannen. Hij noemde de plek dan ook “Moordenaars Baai” en maakte dat hij wegkwam. Het zou nog 130 jaar duren vóór er weer Europeanen op de kust van Nieuw-Zeeland verschenen.

Golden Bay

Tegenwoordig heet de baai in het noordwesten van het Zuidereiland Golden Bay en Maori zijn er nauwelijks te bekennen. Vakantiegasten en toeristen des te meer, want het is een gebied met schitterende landschappen en tal van mogelijkheden op sportief gebied. Een van de attracties is Farewell Spit aan de noordzijde van de Golden Bay, een 25 kilometer lange zandbank met duinen en een natuurreservaat waar veel verschillende (trek)vogelsoorten voorkomen.

Ga kayakken op het meer van Abel Tasman
Explore the coastline of Abel Tasman | New Zealand nature
De witte zandstranden van Abel Tasman
© TravelEssence

Bezienswaardigheden in het park

Maar de voornaamste attractie is het Abel Tasman National Park, met zijn 225 vierkante kilometer weliswaar het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland, maar daarom niet minder aantrekkelijk. Beroemd zijn de goudgele stranden, besloten baaien met azuurblauw water, de ongerepte eilanden en de bossen in het binnenland waar tal van wandelpaden door paradijselijke natuur naar diverse uitzichtpunten en natuurfenomenen leiden, bijvoorbeeld naar de Wainui-watervallen, naar Harwood’s Hole, een 176 meter diepe canyon en naar de waterval van Falls River. Om het binnenland uitgebreid te verkennen kunt u kiezen voor de Inland Track, een wandelroute van Tinline Bay naar Wainui Bay waar u drie dagen voor dient uit te trekken. Blijft u liever in de buurt van de kust, dan is er de Coast Track, een 51 kilometer lang pad tussen Totaranui en Marahau; dit pad voert door vier riviermondingen die alleen bij laag water begaanbaar zijn. Het uitzicht is adembenemend en u kunt onderweg een duik nemen op een van de ongerepte stranden.

De voornaamste plaatsen in het gebied zijn Totaranui ten noorden van het park en Marahau en Kaiteriteri in het zuiden. Vanuit deze plaatsen kunt u gaan kajakvaren op zee; onder kajakkers is dit een van de beste locaties ter wereld. U kunt een tochtje maken met een watertaxi of cruisen langs de kust waarbij u zeehonden, dolfijnen en pinguïns kunt observeren. Er zijn eendaagse en meerdaagse cruises, eventueel gecombineerd met een of meer wandelingen. Ervaren gidsen zorgen ervoor dat u het gebied goed leert kennen.

Bereikbaarheid

Het Abel Tasman National Park ligt in het noordwesten van het Zuidereiland en is gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad Nelson over de kustweg via Mapua en Motueka. Het klimaat is mild en het gebied heeft naar verluidt de meeste zonuren van het hele land.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.