Wine tasting in launceston Joseph Chromy Wines
Wine tasting in launceston Joseph Chromy Wines

Pak uw koffer en drink een wijntje op Tasmanië

Bent u een wijnliefhebber? Pak dan uw koffer en verken de wijngebieden van Tasmanië. Het eiland aan de zuidoostkust van Australië, vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, is voornamelijk een favoriete plek onder natuurfanaten en wandelaars. Maar Tasmanië is ook een eiland met goede wijnen en de relatief jonge Tasmaanse wijnproductie wordt nu dan ook eindelijk serieus genomen door de wereldwijde wijnhandel.

De geschiedenis van de Tasmaanse wijn

Nadat de wijnproductie jarenlang stil gelegen heeft, zijn wijn en Tasmanië vandaag de dag niet meer los van elkaar te zien. In 1823 werd vlak bij Hobart de eerste wijnstok gepland, maar de wijnproductie werd in 1860 alweer stilgelegd. Een lokale anti-alcoholbeweging voerde een wet door die ervoor zorgde dat er een verbod kwam op de productie van alcohol. Dit duurde tot 1950 en in 1956 was een nieuwe begin voor de wijnproductie in Tasmanië. Een Franse ingenieur begon in dit jaar, in het noordoostelijke deel van het eiland, een wijngaard. Een paar jaar later werden dit twee wijngaarden en inmiddels worden er zelfs prijzen uitgereikt voor ‘Vineyard of the Year’.

Wijnvaten bij een wijnhuis in de Marlborough regio

Waar drinkt u welke wijn?

De meeste wijngaarden van Tasmanië liggen vlak bij de stad Launceston in het noorden en de hoofdstad Hobart in het zuiden. Van deze wijngaarden produceren de meeste droge witte wijnen, maar de warmere gebieden zoals Coal River Valley en Freycinet Peninsula onderscheiden zich steeds meer door rode wijnen te produceren. Ook de mousserende wijn maakt langzaam zijn intrede.

1. Tamar Valley

Tamar Valley is het grootste wijngebied van Tasmanië. Het wijngebied, ten noorden van Launceston, staat bekend om mousserende wijn, Pinot Noir en Sauvignon Blanc. De bekendste wijngaarden in Tamar Valley zijn Tamar Ridge, Stoney Rise en Holm Oak. Volgens de lokale bevolking is het wijnhuis en restaurant van Josef Chromy, ook wel Joe, een aanrader. Joe is een icoon binnen de wijnindustrie van Tasmanië. Zo is hij eigenaar van een aantal wijngaarden, zoals Tamar Ridge en Jansz. Op 76-jarige leeftijd opende de wijnkenner Josef Chromy Wines: een culinaire ervaring met de beste wijnen van de Tamar Valley.

Wijnranken in de Tamar Valley

2. Pipers River

In het noordoosten van Launceston vindt u het wijngebied Pipers River. Het klimaat is hier vrijwel hetzelfde als in de Champagne regio in Frankrijk, dus de specialiteit van Pipers River is dan ook de mousserende wijn. De eerste wijngaard kwam hier in 1974, opgezet door Andrew Pirie onder de naam Pipers Brook Vineyard. U kunt hier bij Jansz Wines wijnproeverijen doen.

3. Coal River Valley

De Coal River Valley is de thuisbasis van kleinere wijnproducenten. Zo produceert Peter Althaus goede Cabernet en Merlot onder de naam Stoney Vineyard. Verder kunt u in het wijngebied Coal River Valley een wijnproeverij doen bij Frogmore Creek of de fijne sfeer ervaren bij de wijnkelder Pooley Wines in Pages Creek. De locals van Tasmanië raden nog meer wijngaarden aan: Coal Valley Vineyard, Morningside Vineyard en Third Child Vineyard.

4. Oostkust van Tasmanië

Het wijngebied aan de oostkust van Tasmanië strekt zich uit van Bicheno tot Tasman Peninsula, zo’n 200 kilometer. Eén van de beste Pinot Noir vindt u in de Freycinet Vineyard, aan de rand van Freycinet National Park en op een half uur rijden van Wineglass Bay. Vooral dat laatste is natuurlijk best leuk in het teken van wijn in Tasmanië. Voor wijnproeverijen zijn de volgende wijngaarden aanraders:

Wijnranken gesitueerd in een glooiend landschap in de Tamar Valley
© TravelEssence

5. Noordwesten van Tasmanië

Het nieuwste wijngebied van Tasmanië ligt in het noordwesten, met een handje vol aan producenten, zoals Barringwood, Lake Barrington Vineyard en Ghost Rock. De nieuwste producent in dit gebied is Blue Penguin. Deze producent staat voornamelijk bekend om de Shiraz en de wijngaard die vanuit de noordwestkust uitzicht biedt op de Bass Strait.

6. Zuiden van Tasmanië

In het zuiden van Tasmanië, ten zuidwesten van Hobart, zijn ook weer verschillende wijngaarden te vinden. Wij zetten de beste even voor u op een rijtje:

Kunt u niet wachten om deze wijnen te proeven?

Kijk dan eens bij deze voorbeeldreis naar Tasmanië of maak een afspraak voor een persoonlijk reisadvies.

Ontdek meer reisverhalen

Discover New South Wales | Australia holiday

Abel in Australië: de ontdekking van de eeuw in Upper Crystal Creek

Persfoto Algemeen2

3 op reis à la TravelEssence - Deel 3

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.