NZ Kiwi discoverpage flora and fauna
NZ Kiwi discoverpage flora and fauna

Kiwi alert: alles over deze zeldzame vogels in Nieuw-Zeeland

‘Show them that Kiwi’s can fly’ is een Nieuw-Zeelandse uitspraak die gebruikt wordt als iemand een moeilijke taak moet verrichten. Veel zaken in Nieuw-Zeeland zijn gerelateerd aan het woord Kiwi. Zo worden de inwoners, de manier van barbecueën en de Nieuw-Zeelandse dollar allemaal 'Kiwi' genoemd. We vragen ons bijna af waarom Nieuw-Zeeland niet gewoon Kiwi heet. Maar vergeet alle bovenstaande Kiwi’s, want vandaag krijgt u les over een van de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland: de Kiwi vogel.

Het leefgebied van de Kiwi's in Nieuw-Zeeland

De les begint met de leefgebieden van de zes verschillende soorten Kiwi's: Noordereilandkiwi, Zuidereilandkiwi, Grote gevlekte Kiwi, Kleine gevlekte Kiwi, Rowikiwi en Haast Tokoeka. In de infographic ziet u waar de verschillende soorten leven.

Deze zeldzame Nieuw-Zeelandse vogel is de kleinste loopvogel en komt alleen voor in Nieuw-Zeeland. De naam heeft de vogel te danken aan de Maori die de naam heeft afgeleid van de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen. Voor de komst van de eerste mensen waren twee soorten vleermuizen de enige zoogdieren die leefden in Nieuw-Zeeland. Onder andere de Kiwi’s konden zich zo onbedreigd ontwikkelen. De schatting ligt op zo’n 12 miljoen Kiwi’s voor de 10e eeuw. Tegenwoordig is de Kiwi een bedreigde vogelsoort en leven er nog maar 60.000 van deze vogels in Nieuw-Zeeland. Gelukkig worden de Kiwi’s sinds de 19e eeuw niet meer gegeten.

Een close-up van een kiwi in Nieuw-Zeeland

Een aantal weetjes over de Kiwi

Wist u dat…

Ontdek meer reisverhalen

Man op reis puur zijn

Man op reis in Nieuw-Zeeland: puur zijn

Man op reis lake barrine

Man op reis in Australië: theehuis

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.