Aus nt alice springs Expeditions credit Tourism Australia
Abel Tasman kayaks group
Aus qld bettys beach whitsundays credit Tourism and Events Queensland
Neuseeland juergen und constanze cathedral cove
Aus nt alice springs Expeditions credit Tourism Australia
Abel Tasman kayaks group
Aus qld bettys beach whitsundays credit Tourism and Events Queensland
Neuseeland juergen und constanze cathedral cove

Australië of Nieuw-Zeeland: hoe de juiste reisbestemming te kiezen

Australië en Nieuw-Zeeland: deze landen staan op vele wensenlijsten als potentiële reisbestemmingen. Maar regelmatig krijgen wij de vraag welk land mooier is. Om eerlijk te zijn; wij hebben het antwoord niet. De keuze is namelijk een zeer persoonlijke. Wel delen wij onze praktische kennis met u om de keuze enigszins te vereenvoudigen!

Snorkel with whale sharks on Ningaloo Reef
Zwem met een whale shark in het ongerepte Ningaloo Reef in West-Australië
© TravelEssence
Een helikopter dat gaat landen in een natuurlijk gebied met bergen op de achtergrond in Nieuw-Zeeland
Ontdek Mount Aspiring NP per helikoper

Welk land is duurder: in Australië of Nieuw-Zeeland?

Van Nieuw-Zeeland wordt vaak gezegd dat het een duur land is. Maar over het algemeen zijn de Nieuw-Zeelandse prijzen te vergelijken met de prijzen in Nederland. Benzine en etenswaren in de supermarkt zijn iets goedkoper. Dit geldt overigens ook voor Australië. Voor beide landen geldt: in de grote steden en rondom bekende toeristische trekpleisters is het allemaal nét iets duurder dan erbuiten.

In de regel kunt u het zo duur maken als u zelf wilt. De kosten per dag hangen af van uw eigen wensen, behoeften en levensstijl. Als u regelmatig uit eten gaat, overnacht in luxe accommodaties of veel activiteiten onderneemt gedurende uw reis, dan kunnen de kosten oplopen. U bespaart als u bereid bent om zo nu en dan uw eten zelf klaar te maken, een dagje aan het strand door te brengen of al wandelend of fietsend de omgeving te verkennen.

Planning your trip to New Zealand | New Zealand holiday
Wordt het Nieuw-Zeeland...
...of toch Australië?

Hoe lang duurt de vlucht?

Hoe lang u vliegt naar Australië of Nieuw-Zeeland, hangt af van uw aankomstbestemming en de duur van uw tussenstop. Down Under klinkt misschien heel ver weg, maar wist u dat u er in een dag al kunt zijn. Wellicht wilt u er meer tijd voor nemen en kiest u voor bijvoorbeeld een tussenstop in Hong Kong of Singapore.

Het grootste verschil zit in de reistijden in de landen zelf. Als u een goede indruk van Nieuw-Zeeland wilt krijgen, dan hoeft u niet maanden van huis te zijn. In zo’n vijf weken kunt u – met de auto en op een vrij rustig reistempo – zowel het Noorder- als het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bezoeken en kennismaken met de veelzijdigheid van het land.

In dezelfde tijd heeft u slechts een klein deel van Australië gezien. Het land is namelijk enorm (voor uw beeld: Nederland past er zo’n 185 keer in) en vereist meer tijd én een aantal binnenlandse vluchten om hetzelfde doel te realiseren. Daarom is het raadzaam om bewust te kiezen voor de gebieden die u wilt zien: gaat u naar de oostkust, de Outback of toch het zuiden van het land?

Zie de indrukwekkende 12 Apostels
© Erica Zwart
Het landschap van Aoraki/Mount Cook National Park
Ga op in de ongerepte natuur rond Aoraki / Mount Cook
© Rob Suisted

Beste reistijd

De diversiteit van Australië

Met een oppervlak van bijna 7,7 miljoen vierkante kilometer kent Australië verschillende klimaten en seizoenen. Elk moment van het jaar is er wel een regio te bezoeken. Om te weten wanneer het beste moment voor u is om te reizen, is het dus belangrijk om te weten wat u wilt gaan zien.

Zo kunt u aan de East Coast perfect vertoeven aan het strand en bezoekt u een van de vele wijngaarden in het zuiden van het land. In het noordoosten vindt u het Great Barrier Reef en het oudste regenwoud ter wereld in Daintree National Park. In het midden ligt de Outback, waar Uluru-Kata Tjuta National Park écht een bezoek waard is. Maar ook het hoge noorden mag u niet missen; hier komt de geschiedenis van het land tot leven.

De kustlijn van Cape Tribulation nabij Daintree Rainforest met witte stranden en helderblauwe koraalzee
Daintree National Park: het oudste regenwoud ter wereld!
© Manno Moreno, Unsplash
Een weg in de Outback van Australië
Ga op avontuur in de outback
© TravelEssence

Of toch naar Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is qua oppervlakte misschien niet zo groot als Australië, maar beschikt over minstens zoveel diversiteit. Het lijkt wel of de wereld is samengevat in haar relatief kleine land: u vindt er zowel vulkanen, fjorden en borrelende modderpoelen als talloze berglandschappen, subtropisch regenwoud en witte zandstranden. Tijdens uw rondreis wordt u voortdurend verrast met een ander uitzicht.

Omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van de seizoenen in Nederland. Zo zijn de warmste maanden januari en februari en de koudste maand van het jaar is juli. Benieuwd wanneer wij aanraden om kennis te maken met de verschillende landschappen van Nieuw-Zeeland? Ontdek de beste reistijden.

Koop een lekkere warme trui van Merino wol tijdens uw reis
Beautiful Fiordland National Park | New Zealand holiday
Het indrukwekkende Fiordland National Park

Maak kennis met de Aboriginals of Maori

Beide landen werden ontdekt door Nederlanders: in Nieuw-Zeeland zette Abel Tasman als eerste Europeaan voet aan wal en in Australië was dat naar verluid Willem Janszoon. Maar beide landen werden al ver voor deze ontdekkingen bewoond; door de Aboriginals en de Maori. Twee inheemse volkeren die beide u met open armen ontvangen.

Geschiedenis, cultuur en traditie

Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland kunt u kennismaken met de inheemse bevolking. Het doorgeven van de geschiedenis en tradities, door middel van verhalen, is voor beide volkeren een belangrijk onderdeel van hun cultuur. Tijdens een ontmoeting maken zij u graag deelgenoot van hun verleden.

Leer meer over de gebruiken van de Maori
© Pixabay | Barni1
Een Aboriginal man voor Uluru / Ayers Rock in Australië
Ga met een Aboriginal gids op pad en ontdek hun eeuwenoude cultuur
© TravelEssence

The Red Center

In Australië kunt u op verschillende plaatsen kennismaken met de Aboriginals. De bekendste plek is waarschijnlijk wel het Red Center. U ontdekt het tijdens een tocht met een lokale gids.

In het meest noordelijke gedeelte van het Northern Territory ligt het gebied Arnhemland. Nergens is de cultuur van de Aboriginals zo levendig en zijn de sporen van het verleden zo zichtbaar als hier. In 1931 werd Arnhemland officieel benoemd tot Aboriginal reservaat. De beste manier om dit gebied te verkennen is tijdens een meerdaagse tour onder leiding van een Aboriginal gids.

De identiteit van de Maori is nog steeds nadrukkelijk verweven met de huidige cultuur van Nieuw-Zeeland: zo wordt de Haka gedanst aan het begin van elke rugbywedstrijd en kreeg Whanganui River dezelfde rechten als een mens omdat deze door de Maori wordt beschouwd als een levende voorouder. Ga bijvoorbeeld op pad met een inheemse gids, die u graag de traditionele cultuur en leefwijze laat zien.

Een aboriginal maakt een inheems kunstwerk
Zie bijzondere schilderijen ontstaan
Haka performance at Waitangi | New Zealand holiday
Raak onder de indruk van de Haka
© TravelEssence

Laat u goed voorlichten

Wij begrijpen dat een keuze maken tussen een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland niet eenvoudig is. Zelfs niet na het lezen van dit blog. U kunt daarom altijd een vrijblijvend bezoek brengen aan een van onze kleinschalige presentaties. Onze reisspecialisten vertellen u alles wat u wilt weten.

Waarom boekt u bij ons?

  • Een vakantie die speciaal voor u is samengesteld, tot in de puntjes geregeld

  • Kleinschalige accommodaties gerund door vriendelijke lokale hosts

  • Zorgvuldig geselecteerde activiteiten op basis van uw interesses

  • Een reistempo en rijafstanden die aansluiten bij uw behoeften

  • Duurzaamheid die terugkomt in alle facetten van uw vakantie

  • 30 jaar ervaring met reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland

Laten we samen uw vakantie vormgeven

We nemen de tijd om u te leren kennen, om vervolgens uw volledig op maat gemaakte vakantie volledig af te stemmen op uw tempo en uw interesses. U ontvangt een uitgestippeld reisschema en deze kan verder worden aangepast op uw specifieke wensen, tot u 100% tevreden bent. Wij zorgen voor elk detail, zodat u optimaal kunt ontspannen en genieten van uw reis. Neem contact met ons op om vandaag nog een afspraak in te plannen!

Ontdek meer

Man op reis wijn2

Man op reis in Nieuw-Zeeland: wijndomein

NZ kaikoura mural whale closeup

De beste plek om walvissen te zien in Nieuw-Zeeland

Uitzicht over Cradle Mountain en het prachtige Lake Saint Clair in Tasmanië

3x ontdek de ongerepte natuur in Cradle Mountain

Een groep wandelt door de prachtige bossen in het natuurreservaat

Spot deze inheemse dieren en planten langs de Great Ocean Road

Uitzicht over een vallei in Nieuw-Zeeland met groene bergen en helderblauw water

Leuke dingen om te weten voordat u naar Nieuw-Zeeland reist

Grillige rotsformaties bij de Twaalf Apostelen langs de Great Ocean Road

Leuke dingen om te weten voordat u naar Australië reist

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.