aus mornington peninsula beach houses
aus mornington peninsula beach houses

8 tips om van uw rondreis door Australië een onvergetelijke ervaring te maken

U weet het zeker: u wilt een rondreis maken door Australië! Een once-in-a-lifetime vakantiebestemming waar u een onvergetelijke ervaring van wil maken. Maar waar moet u beginnen met plannen en zijn er nog zaken waar u aan moet denken? Wij hebben een aantal handige en praktische tips voor u op een rij gezet zodat u alles uit uw rondreis haalt en onbezorgd in het vliegtuig stapt.

1. Bepaal welke reistijd het beste aansluit op uw wensen

Australië is een enorm land. Ter illustratie: Nederland past er maar liefst 185 keer in. Door haar omvang heeft Australië verschillende klimaten en seizoenen. Daarom kunt u op elk moment van het jaar naar bepaalde regio’s reizen. Wat wilt u zien en wanneer wilt u uw rondreis maken? De antwoorden op deze twee vragen zijn dus van groot belang om uw beste reistijd te bepalen.

Het zuiden wordt gekenmerkt door een zeeklimaat. Tussen Sydney en Brisbane heerst een subtropische klimaat en in het midden van Australië krijgt u te maken met een woestijnklimaat. Wist u overigens dat de seizoenen aan de andere kant van de wereld exact het tegenovergestelde zijn van de seizoenen in Nederland? Als wij met Kerst knus bij de warme kachel zitten, bereiden de Aussies het kerstdiner voor op de barbecue.

2. Boek uw vlucht op tijd

Waar Europese last-minute boekingen vaak voordelig uitpakken, geldt dat helaas niet voor vluchten naar Australië. Hoe later u uw ticket boekt, hoe duurder het wordt. Begin daarom op tijd met plannen en laat ons zo snel mogelijk uw vertrekdatum weten. Dan kunnen wij uw ticket boeken.

Als u meerdere regio’s in Australië wilt bezoeken die ver uit elkaar liggen, dan doet u er goed aan om deze tickets tegelijkertijd te laten boeken.

Vroeg boeken is niet alleen voordelig voor uw vliegticket… Ook heeft u meer keuze in unieke accommodaties op de mooiste plekken! Door het kleinschalige karakter en de hoge populariteit zijn deze accommodaties vaak als eerst volgeboekt. Zeker als uw budget niet al te ruim is, raden wij sterk aan om op tijd uw plekken te laten reserveren.

© Joey csunyo

3. Vliegen naar Australië? Maak een stopover

Uitgerust aankomen op uw Australische eindbestemming? Dat kan! Vlieg dan niet in één keer naar de andere kant van de wereld, maar plan een stopover in. U heeft dan tijd om onderweg uit te rusten, beter aan het tijdsverschil te wennen en ontdekt tevens een ander land.

U kiest uit bekende steden als Hongkong, Los Angeles of de stadstaat Singapore. Maar het is ook mogelijk om tot rust komen op de eilanden Bali, Fiji of de Cook Eilanden.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft haar eigen vliegroutes met vaste tussenstops. Bedenk daarom van tevoren of u een stopover wilt maken. Op basis van uw wensen bepalen we welke vliegtuigmaatschappij het beste bij u past.

Tip! Wij raden het aan om enkel binnenlandse vluchten te maken wanneer u lang genoeg reist: drie weken of langer.

Een vrouw krijgt een massage op het strand van Fiji
Een hagelwit strand met ligbedjes en palmbomen op Fiji

4. Reis op een rustig tempo

Tijdens uw rondreis door Australië wilt u er zoveel mogelijk uit halen, toch? Dat is meer dan logisch. Maar voorkom dat u te veel wilt zien in een relatief korte periode. U verlaat bepaalde gebieden of steden sneller dan u zou willen en vergeet misschien zelfs om te genieten van uw reis.

Spoiler alert: het is niet mogelijk om heel Australië in slechts drie weken te zien.

Wij adviseren om op een rustig tempo te reizen en zorgvuldig de locaties te selecteren die u graag wilt bezoeken. Probeer twee tot vier dagen op dezelfde plek te verblijven – dan kunnen wij u garanderen dat u veel meer ziet en geen gehaast gevoel krijgt. Want vergeet niet: u bent op vakantie!

Een barbecue in de Barossa Valley

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

5. Huur een 4WD

Een gerust gevoel tijdens de reis realiseert u ook door een 4WD te huren. Een 4WD zorgt voor vrijheid en brengt u naar de mooiste Australische uithoeken waar u enkel via onverharde wegen kunt komen.

Het is niet aan te raden om ’s nachts door afgelegen gebieden te rijden vanwege overstekende dieren (kangoeroes die plotseling voor uw auto springen), de slechte conditie van sommige wegen (deze zijn ’s nachts niet goed te zien) en de onvoorspelbaarheid van het weer.

Australië is enorm, dus onderschat de afstanden niet. Een autotrip van Sydney naar Perth kost geen twee dagen, maar duurt meestal langer. Zeker als u op een rustig tempo het land wilt verkennen. Bovendien kan het soms lang duren voor u bepaalde voorzieningen tegenkomt zoals tankstations, hotels of wegrestaurants.

Tip! Lees u alvast in over de Australische verkeersregels. Het is heel anders rijden dan in Nederland en er zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden.

Een koppel geniet van de zonsondergang op een verlaten strand in Australië

6. Vermijd toeristentrekpleisters en ontdek lokale parels

Dat Australië een prachtig land is, is bekend bij velen. Daarom is het een bestemming voor toeristen die – net als u – alle hoogtepunten van het land willen zien. Maar waarschijnlijk heeft u weinig zin om in wachtrijen te staan of kiekjes te maken waar tientallen toeristen op staan.

Bezoek daarom niet alleen de toeristentrekpleisters en meest bekende highlights, maar ook de minder bekende attracties die door locals worden aangeraden of gerund. Een local kent de stad die u bezoekt op zijn duimpje en wijst tijdens een fietstocht door het stadscentrum aan waar u moet zijn. En de Australische Outback komt pas echt tot leven door de ogen van de Aboriginals en met de verhalen van hun voorouders.

Benieuwd naar de geheimen van Australië? Dit zijn de top 5 onontdekte plekken van het land!

Heeft u toch een populaire bezienswaardigheid op de planning staan? Probeer deze dan te bezichtigen op momenten dat er weinig toeristen worden verwacht. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat op de dag.

7. Laat dieren in hun natuurlijke habitat

Een slapende koala, grazende kangoeroe of struinende dingo. De dieren in Australië zijn uniek en zien er allemaal lief en aaibaar uit. Het tegendeel is waar. Koala’s willen liever niet gestoord worden tijdens hun slaap en dingo’s zijn wilde honden zonder baas die hun roedel voortdurend beschermen. Laat daarom de dieren in hun natuurlijke habitat en probeer hen niet te voeren of te aaien. U kunt deze dieren het beste bezichtigen in de daarvoor bestemde parken of tijdens tours onder leiding van locals die weten wat zij doen. Zo kunt u toch dichtbij komen zonder gevaar te lopen.

© TravelEssence

8. Pak de fiets

Misschien is het niet het eerste vervoermiddel waar u aan denkt, maar wist u dat Australië bij uitstek geschikt is om per fiets te verkennen? Zo kunt u steden verkennen tijdens een fietstocht, op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een local. Dat is vooral fijn als u veel wilt zien maar niet te veel wilt wandelen.

Of trek al fietsend de natuur in. Maak bijvoorbeeld een meerdaagse fietstocht in Victoria, waarbij u een oude spoorlijn volgt. U fietst langs weilanden, over heuvels en door regenwoud en bos. Onderweg kunt u regelmatig stoppen voor een drankje of om te eten.

U hoeft gelukkig niet uw eigen fiets en uitrusting in te pakken voor uw reis. Alles wat u nodig heeft, wordt voor u klaargezet.

Cycle in the Outback | Australia active holiday

Meer tips voor een onbezorgde reis door Australië

Ontdek meer reisverhalen

Amazing mountain view | New Zealand nature

Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Kaikoura new road 2

Verbindingsweg Picton naar Kaikoura 24/7 bereikbaar na aardbeving 2016

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.