Veilig reizen in Australië

Update 22 januari: Eindelijk regen!

Het heeft de afgelopen weken het nieuws gedomineerd: de bosbranden in Zuid Oost- en Zuid-Australië. Als reisspecialist voor Down Under, heeft de situatie ons bij TravelEssence ook intensief beziggehouden: op de hoogte blijven van de locatie van brandhaarden, persoonlijk contact onderhouden met onze accommodatie houders, weten welke wegen gemeden zouden moeten worden, onze reizigers in en naar Australië op de hoogte houden van de situatie en, zonodig, een reis omboeken.


Voor we beginnen: Wij zijn erg begaan met de situatie. Niet alleen vanwege ons werk, maar vooral omdat veel van ons zelf Australiers zijn. De branden in New South Wales zijn rampzalig voor de mensen die naasten hebben verloren, die gewond zijn geraakt, of die hun huis moesten verlaten. En voor de talloze dieren die in de brand zijn omgekomen of verwond. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun naasten en uiteraard de talloze dieren die niet tijdig konden vluchten.

Als reisspecialist krijgen wij veel bezorgde telefoontjes van mensen die hun reis naar Australië al hebben geboekt, of die hun geplande reis opschorten. Wij begrijpen deze reactie uiteraard. Om overbelasting van onze hulptelefoon te voorkomen, hebben we hier antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe zwaar de branden ook de media beheersen, het is van belang om niet klakkeloos de waan van de dag te volgen. En de feiten in het oog te houden. Daarom staan wij voortdurend in direct contact met onze partners in Australië. We houden onze gasten die zich in de regio bevinden, continu in de gaten en op de hoogte. Andrew Morten zal binnenkort persoonlijk polshoogte nemen in de getroffen gebieden. Hij zal kijken waar en hoe we kunnen helpen om de gevolgen van deze ramp ten goede te keren.

Kan ik nog veilig reizen naar Australië?

Zeker. Hoewel er hier en daar nog kleine oplevingen zijn, hebben de vuurbestrijders de branden onder controle. Wilt u precies zien waar de branden zich afspelen? Klik hier om naar de actuele crisiskaart te gaan. Zoals u kunt zien, zijn vrijwel alle rode stippen inmiddels veranderd naar blauw. Oftewel: het is nog niet helemaal geblust, maar wel veilig.

Komt mijn vakantie in gevaar?

Niet als het aan ons ligt. Als u nog vóór eind februari op reis gaat, kan het zijn dat u in dit deel van Australië misschien moet uitwijken naar een andere locatie of route. Voor backpackers of Campervan toeristen die de weg nog niet kennen, zal het de komende tijd onontkoombaar zijn dat ze door afgebrand gebied rijden.

Aangezien wij de weg als geen ander kennen, hebben wij voor onze reizigers een paar routes opnieuw gepland. Mocht dat om uw reis gaan, dan nemen wij ruim van tevoren contact met u op. Gaat u vanaf maart die kant op? Dan is de kans groot dat u zelfs het groen al weer ziet opkomen.

Hoe lang gaat deze situatie duren?

Waar een paar weken geleden het vuur de overhand had, zijn momenteel de brandweerlieden de baas. Er is nog wel brand, maar in vrijwel alle gevallen gaat dat om “gecontroleerd op laten branden”. De noodtoestand is vooralsnog wel van kracht voor sommige locaties, en het is moeilijk te voorspellen hoe lang dat gaat duren.

Komt het ooit nog goed met de natuur?

Het klinkt misschien hard, maar Australië is gewend aan bosbranden. Het is een natuurlijk verschijnsel dat bijna jaarlijks terugkeert, vooral in droge gebieden met veel lage begroeiing. De gevolgen van de branden voor de natuur zijn allesbehalve permanent. Het is een meedogenloze manier van de natuur om overbegroeiing of overpopulatie tegen te gaan. Australië is gewend aan bosbranden en vaak is binnen een paar weken al weer groen zichtbaar.

Wat kunnen wij doen?

De Australische natuur heeft bewezen veerkrachtig te zijn. Zolang de mensen niet ongelimiteerd doorgaan met vervuilen of roofbouw te plegen, zullen de bomen weer gaan groeien en de dieren weer terugkeren. Reden te meer om te kiezen voor duurzame oplossingen en -het instellen en naleven van- ambitieuze klimaatdoelstellingen. Ook in toerisme. Gelukkig is TravelEssence op dat gebied al sinds de oprichting toonaangevend.

HELP THE FIREFIGHTERS
NSW Rural Fire Service
Country Fire Authority (CFA)
The Country Fire Service

HELP THOSE AFFECTED
Red Cross Disaster Relief and Recovery
The Salvation Army

HELP THE WILDLIFE
Port Macquarie Koala Hospital

RSPCA
New South Wales
South Australia
Victoria
WWF - “Help Save Koalas”