6x onbezorgd op reis naar Australië en Nieuw-Zeeland

30 november 2017

Niet alleen het maken van een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland is een mooie ervaring, ook de periode van dromen en inlezen zorgt voor veel plezier. Ter voorbereiding denkt u vast na over welke kleding u meeneemt en vraagt u indien nodig een visum aan, maar vergeet ook niet om na te denken over uw gezondheid. Ziek worden tijdens uw vakantie is natuurlijk vervelend, maar een goede voorbereiding kan veel problemen en vervelende situaties voorkomen. Wij hebben voor u een aantal zaken op een rij gezet waar u aan moet denken om onbezorgd op reis te gaan naar Australië of Nieuw-Zeeland.

6x onbezorgd op reis naar Australië en Nieuw-Zeeland

1. Check uw zorgverzekering voor uw reis naar Australië of Nieuw-Zeeland

Controleer of u met uw zorgverzekering verzekerd bent voor spoedeisende en medische kosten gemaakt in Australië of Nieuw-Zeeland. Soms vallen de kosten voor zorg hoger uit dan uw zorgverzekering vergoedt. De basiszorgverzekering dekt alleen het Nederlandse marktconform tarief. Voor deze extra kosten kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten waarbij de medische kosten, die boven het Nederlandse tarief vallen, zijn inbegrepen.

Met de Europese Zorgpas (EHIC) heeft u recht op noodzakelijke medische zorg in Australië. De EHIC pas zorgt ervoor dat u de kosten hiervan in veel gevallen niet voor hoeft te schieten. Bij een aantal zorgverzekeraars staat de EHIC achterop de nationale zorgpas. Is dit niet het geval dan kunt u deze online aanvragen. De EHIC pas is niet geldig in Nieuw-Zeeland, wat inhoudt dat u de gemaakte kosten zelf moet voorschieten. Het is daarom aan te raden om de medische dekking van uw (aanvullende) zorgverzekering en reisverzekering te controleren voordat u naar Nieuw-Zeeland reist.

6x onbezorgd op reis naar Australië en Nieuw-Zeeland

2. Vallen uw medicijnen onder de Opiumwet?

Medicijnen als slaappillen zijn in Nederland heel normaal, maar dat geldt niet voor Nieuw-Zeeland en Australië. Met dit soort geneesmiddelen komt u daarom niet zomaar de grens over door de zogeheten Opiumwet. Om erachter te komen welke medicijnen onder deze wet vallen, raadpleegt u de website van het CAK. Vallen de medicijnen die u gebruikt onder deze Opiumwet? Dan heeft u een medische verklaring nodig. Reist u zonder verklaring van deze geneesmiddelen, dan bent u strafbaar. Voor een geldige verklaring moet u denken aan het volgende:

  • U heeft een Engelstalige medische verklaring nodig die u bij het CAK aanvraagt;
  • U heeft de handtekening nodig van uw huisarts en het CAK;
  • De verwerkingstijd van de aanvraag is circa vier weken, dus vraag deze op tijd aan;
  • Een medische verklaring is een jaar geldig na opgegeven ingangsdatum.

Uiteraard kunt u medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen gewoon meenemen. Neem deze wel mee in de originele verpakkingen en met de juiste etiketten. Indien nodig kunt u met deze etiketten ook makkelijker de medicijnen vinden in Australië en Nieuw-Zeeland. Heeft u een medisch paspoort? Vergeet deze dan niet!

6x onbezorgd op reis naar Australië en Nieuw-Zeeland

3. Wat als u ziek wordt?

Hoe goed u ook voorbereid bent, ziek worden op reis kan gebeuren en dan is het van belang dat u de juiste medische hulp krijgt. 'App de Vakantiedokter' is een applicatie die u downloadt op uw mobiele telefoon of tablet. In deze app beantwoordt u voor uw reis vragen als waar u naartoe gaat, met hoeveel personen en wat voor een reis u gaat maken. Op deze manier kunt u tijdens de reis op elk moment vragen stellen aan de Vakantiedokter in de vorm van een chat bericht. Heeft u bijvoorbeeld gekke bultjes of een vervelende wond? Stuur de Vakantiedokter dan een foto en vraag om advies. Kortom, voor alle medische vragen raadpleegt u de Vakantiedokter. Let er wel op dat u dit doet wanneer u wifi heeft om hoge internetkosten te voorkomen.

In het geval van spoed belt u met de Eurocross Assistance (+31 071 364 18 50). Zij zitten dag en nacht voor u klaar, kunnen u naar een ziekenhuis in de buurt verwijzen en meer vertellen over de vergoeding van kosten.

4. Bescherm u tegen muggen en sandflies

Voor een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland heeft u geen vaccinaties nodig en hoeft u ook geen medicijnen als malariapillen te slikken. Wel zijn er vervelende insecten die u liever uit uw buurt wil houden. In warme en vochtige gebieden, zoals Abel Tasman National Park en Doubtful Sound in Nieuw-Zeeland en de Northern Territory en Tropical North Queensland in Australië is de kans op muggenbeten groot. Sokken, lange mouwen en een lange broek zorgen ervoor dat u minder snel gestoken wordt. Maar vergeet ook niet voor de reis naar Australië of Nieuw-Zeeland anti-muggenmiddel met DEET mee te nemen.

Op de stranden en in nattere gebieden in Nieuw-Zeeland komen ook zandvliegen (sandflies) voor die langdurig jeukende bultjes veroorzaken. Ook sandflies houden niet van insectenwerende middelen. Draag, net als bij muggen, dikke sokken, schoenen, lange mouwen en een lange broek om beten te voorkomen.

6x onbezorgd op reis naar Australië en Nieuw-Zeeland

5. Geniet beschermd van de Australische en Nieuw-Zeelandse zon

Heerlijk die zon, maar hij kan ook verraderlijk zijn. Zeker in Australië en Nieuw-Zeeland, waar de ozonlaag dun is. Waar de zonkracht in Nederland bijna nooit boven de zeven komt, stijgt die in het land van de Aussies en Kiwi’s vaak tot veertien of vijftien. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. Maar geen zorgen, met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u gewoon van de zon genieten.

In Australië zeggen ze ‘slip on a shirt, slop on the 30+ sunscreen and slap on a hat’. Een goede zonnebrand met factor dertig is onmisbaar en wees niet al te zuinig met het smeren. Wanneer u veel buiten bent, zoek dan wat vaker de schaduw op. Draag beschermende kleding en neem ook altijd een hoed of pet mee, zodat u minder kans heeft om een zonnesteek op te lopen.

6. Neem een EHBO kit mee

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar veel kleine ongemakken lost u prima zelf op. Denk hierbij aan een splinter in uw vinger of een schaafwond. Daarom is het handig om een EHBO kit mee te nemen op reis. U hoeft geen halve apotheek mee te slepen, maar denk bijvoorbeeld aan een bescheiden kit met basisvoorzieningen zoals pleisters, ontsmettingsmiddel, tekenpen en middelen tegen koorts, diarree en reisziekte.

Nu gaat u in ieder geval onbezorgd op reis naar Australië of Nieuw-Zeeland. Maar nu het inpakken van uw koffer nog. Wij geven u graag wat inpak tips!