NZ - #49 - all - 3 week - off the grid - Down to earth in New Zealand
US Discover climate1
Nz west coast beach friends best travel time
Places - West Coast Tasmania

West Coast

Oeroude bossen, brede rivieren, steile bergen en reusachtige gletsjers, de West Coast is wild en ruig. Het gebied strekt zich uit van de kust tot de Zuidelijke Alpen en is ideaal voor wandelingen of een tocht met de kajak. Omdat de wind uit het westen komt en vaak niet over de Zuidelijke Alpen heen gaat, heeft de West Coast het meest te maken met onstuimig weer. De combinatie van de indrukwekkende geografie, oeroude bossen, machtige rivieren en het afwisselende weer, zorgt voor een ongeëvenaard natuurlijk milieu.

Pancake Rocks en Lake Matheson

In het noorden liggen de beroemde Punakaiki- of Pancake Rocks die hun naam ontlenen aan hun vorm. Meer naar het zuiden kunt u de Fox en de Frans Josef gletsjer verkennen. Ook het meer Lake Matheson, vlakbij de Fox gletsjer, is een bezoek waard. Lake Matheson is als een spiegel waarin de top van Aoraki weerspiegelt. Aoraki is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en is beter bekend als Mount Cook.

Jade

In het verleden was de westkust een belangrijk gebied voor de Maori’s omdat er Pounamu (Jade) werd gevonden. Deze groene steen werd gebruikt voor het maken van allerlei gereedschap, maar was ook uitermate geschikt om er beelden van te maken. Tot op de dag van vandaag wordt Jade gebruikt voor het maken van sieraden en juwelen. Als u een voorwerp wilt aanschaffen van de prachtige groene steen, bedenk dan wel dat het ongeluk brengt om het voor uzelf te kopen. Jade hoort men als geschenk te krijgen.

Maak een van de mooiste fietstochten van uw leven
Rugged coastline of Hokitika | New Zealand nature
Sta versteld van de prachtige en woeste natuur

Van Wanaka naar Westport

Wanaka en het gelijknamige meer zijn populair vanwege de mooie omgeving en als centrum van sportieve activiteiten met de indrukwekkende toppen van het Mt Aspiring National Park als decor. Wanaka ligt centraal op het Zuidereiland en u kunt er letterlijk alle kanten uit. Een mooie route met onderweg heel wat hoogtepunten van het Zuidereiland is die naar Westport aan de noordoostkust. Tussen Lake Wanaka en Lake Hawea door rijdt u naar het noorden over State Highway 6 richting de 563 meter hoge Haast-pas. Als u hier naar links de Jackson Bay Road neemt, komt u in het grootste wetlandsgebied van Nieuw-Zeeland. Er leven hier veel verschillende vogelsoorten en u hebt kans pelsrobben en pinguïns te spotten.

De reis gaat verder in noordelijke richting langs de kust met als hoogtepunten de Fox- en de Franz Josef-gletsjer in het Westland National Park. De Franz Josef-gletsjer is de beroemdste van de twee. Zowel bij Fox als bij Franz Josef kunt u tochten maken over de gletsjer, waarbij u bijvoorbeeld per helikopter op de gletsjer wordt afgezet voor een korte of langere voettocht. Maar ook korte wandelingen vanaf de voet zijn mogelijk. Neem ook een kijkje bij het wonderschone Lake Matheson, 6 kilometer ten westen van de Fox-gletsjer. Op rustige en heldere ochtenden weerspiegelen Mt Cook en Mt Tasman zich in het meer, vandaar de bijnaam “Mirror Lake”.

Op weg naar het noorden passeert u Ross, centrum van de goudwinning, en Hokitika, bekend vanwege de jade (greenstone) die er gevonden wordt. De volgende plaats op uw route is het gezellige Greymouth, eindpunt van de trein TranzAlpine Express vanuit Christchurch. Bij Punakaiki mag u de Pancake Rocks in het Paparoa National Park beslist niet missen. Vanaf het Visitor Centre voert een pad naar Dolomite Point waar u deze als pannenkoeken op elkaar gestapelde rotsen kunt bewonderen. De kust in deze omgeving behoort tot de mooiste en ruigste van Nieuw-Zeeland. Uw reis eindigt in Westport, bekend van de steenkolenwinning. In Tauranga Bay/Cape Foulwind bij Westport kunt u een kolonie pelsrobben van dichtbij observeren.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.