Nz scenic drives east cape north island
NZ- Gisborne & East Cape
De ideale uitvalsbasis voor als u op zoek bent naar rust en ontspanning

East Cape

Aan de oostkant van het Noordereiland ligt het uitgestrekte gebied van East Cape. Ondanks dat dit het gebied is dat als eerste ter wereld de zon ziet opkomen, behoort het tot de minst bezochte streken. De kustweg rond East Cape naar Gisborne is schitterend met weinig verkeer en tal van intieme plekken om te zwemmen en uit te rusten. Een ideale omgeving voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.

Gisborne

Gisborne is de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland en geniet een zekere beroemdheid, want dit is de eerste stad ter wereld waar u het grootste deel van het jaar ’s ochtends de zon kunt begroeten. Bovendien is het de eerste plek in het land waar Europeanen voet aan wal hebben gezet toen in 1769 Captain Cook hier aankwam. Een standbeeld van de grote man markeert de bewuste plek.

Hoewel betrekkelijk geïsoleerd is Gisborne met zijn interessante geschiedenis en zijn vele attracties een bezoek zeker waard. Het is een gezellige en levendige stad met een sterke Maori-traditie; ruwweg 50% van de in totaal ca. 35.000 inwoners is Maori. Doordat hoge heuvels en bergen bescherming bieden tegen de westenwind is het klimaat warm, droog en zonnig.

Er is veel te zien en te doen. Op de verschillende stranden van Poverty Bay kunt u naar hartelust zwemmen, surfen, zonnebaden of een wandeling maken. Vanaf Kaiti Hill in een van de buitenwijken hebt u een prachtig uitzicht op de stad en op de hele baai. Er is een interessant arboretum in Eastwoodhill van 135 ha met inheemse en exotische bomen en planten en er zijn wijngaarden met een totale oppervlakte van ca. 2000 ha. Niet voor niets wordt Gisborne wel de “Chardonnay Capital of the World” genoemd. In het centrum van de stad en in het havengebied vindt u verscheidene cafés en restaurants en u kunt logeren in een van de hotels, motels of in een B&B waar Gisborne er opvallend veel van heeft.

Leer alles over de Maori cultuur
Geniet van prachtige accommodaties op East Cape

Ontdek de East Cape

De East Cape op het Noordereiland is de meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland. De Pacific Coast Highway tussen Opotiki in de Bay of Plenty en Gisborne in Poverty Bay geldt als een van de mooiste routes van het land. De totale afstand bedraagt 334 kilometer en u moet er minstens een hele dag voor uittrekken, want er is enorm veel te zien en op de bochtige weg (grotendeels verhard) kunt u niet hard rijden. U rijdt door een dunbevolkt gebied met spectaculair natuurschoon, schitterende stranden, onvergetelijke vergezichten en slaperige Maori-dorpjes waar soms een verrassing wacht zoals in Omarumutu met in de War Memorial Hall unieke voorbeelden van Maori-kunst, net als trouwens in het verderop gelegen Tukituki waar u even de kerk moet gaan bekijken.

Zorg voor voldoende benzine, want tanken kan slechts op enkele plaatsen en als u onderweg wilt overnachten dient u van tevoren te reserveren. Langs de route zijn er volop bossen, picknickplaatsen en maagdelijke stranden met Oruaiti Beach als een van de mooiste. Er zijn een paar wat grotere plaatsen zoals Te Araroa met een tankstation en winkels. Hier staat een van de grootste pohutekawa-bomen van Nieuw-Zeeland. Er leidt vanhier een zijweg naar de vuurtoren van East Cape, het meest oostelijke puntje van Nieuw-Zeeland; deze weg is ca. 10 kilometer lang en grotendeels onverhard. Het uitzicht bij de vuurtoren is onvergetelijk.

Vanuit Ruatoria hebt u uitzicht op Mt Hikurangi, de grootste niet-vulkanische berg van het Noordereiland (1754 meter). Tokumaru Bay is een populaire badplaats met eenvoudige accommodatie en een camping. Te Puia Springs is een geothermisch centrum; loop hier even binnen bij het bezoekerscentrum voor informatie over de bezienswaardigheden in het gebied. Tussen hier en de stad Gisborne komt u langs een groot aantal stranden, het een nog mooier en ongerepter dan het andere. Na aankomst in Gisborne hebt u een trip achter de rug die u nooit zult vergeten.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.