Bijzondere reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland
Header Currency Nz Kdc Hoeppner
Foto door Kristina Hoeppner

Taal & Geld

Taal

De voertaal in Nieuw-Zeeland is Engels. De tweede taal is Maori en wordt nog maar door 3% van de bevolking gesproken. De Maori’s beheersen dan ook allemaal beide talen. Het Maori komt ligt overeen met enkele Indonesische dialecten en Polynesische talen. Het alfabet bestaat uit slechts 15 letters en bevat geen s-klanken.

Valuta in Nieuw-Zeeland

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar (NZD). Net als in Nederland is deze onderverdeeld in 100 cent. Je kunt in veel gebieden gewoon pinnen met uw eigen pinpas, let hierbij op automaten met het logo van Maestro of Cirrus. Ook met uw creditcard (Mastercard, Visa of American Express) kunt u bijna overal betalen. De eenheden van de munten en biljetten zijn nagenoeg gelijk aan het Nederlands, en net als bij ons wordt er bij contant betalen afgerond op 10 cent.

Paspoort en Visum

Voor een reis naar Nieuw-Zeeland heeft u een paspoort nodig dat tot drie maanden geldig is na uw verblijf. Een visum is voor de meeste Europeanen niet nodig. Vanaf de dag van aankomst mag u drie maanden in het land verblijven. Het kan zijn dat immigratieambtenaren u vragen naar uw andere vliegtickets, uw verblijf en uw overige reisplannen.

Wanneer u een tussenstop maakt in een ander land kan het zijn dat er andere regels gelden. Wanneer u bijvoorbeeld via Australië vliegt heeft u een visum nodig, meer informatie hierover vindt u hier. Wanneer u een tussenstop maakt in Hong Kong moet uw paspoort nog minimaal een maand geldig zijn na vertrek. Via Singapore of Dubai moet uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Regels m.b.t. de invoer van goederen

In Nieuw-Zeeland gelden strenge regels ten aanzien van de bescherming van het milieu. Deze regels zijn bedoeld om het land te behoeden voor ongedierte en schadelijke ziekten. Etenswaren, dierlijke producten, enz. dient u bij aankomst aan te geven; bij overtreding kunt u rekenen op een boete of zelfs een celstraf. Kaas kunt u invoeren, mits verpakt en duidelijk aangegeven als afkomstig uit de EU. Verpakte etenswaren als chocolade, jam of chips zijn toegestaan. Fruit en groente echter niet, evenmin als rauw vlees of dierlijke producten.

Ook dient u aangifte te doen van alle dierlijke producten als huiden (zelfs van leren schoenen), houten kunstvoorwerpen, schelpen en voorwerpen die gebruikt worden op boerderijen of bij het kamperen. De in- en uitvoer van drugs is ten strengste verboden en overtreders kunnen rekenen op strenge straffen. Ook verboden is de in- en uitvoer van nagemaakte merkartikelen, pornografie, (vuur)wapens en ammunitie. Voor de in- en uitvoer van koraal, orchideeën, kaviaar, ivoor, jachttrofeeën, kunstwerken, postzegels, munten, archeologische objecten en mineralen heeft u speciale toestemming nodig. Wij raden u aan bij enige twijfel aangifte te doen.


Onze klanten beoordelen ons met een
9.4 10
Maak gebruik van onze lokale kennis
Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken
Of schrijf u in voor onze
e-mail nieuwsbrief