Wikitoria miri miri maori cultuur nieuw zeeland 4

Wereldvrouw Wikitoria leert u alles over de Maori cultuur in Rotorua!

Zo’n 40% van Rotorua bestaat uit Maori en daar is Wikitoria er een van. Wikitoria behoort tot twee Maori stammen, heeft zo’n 67 Maori neven en nichten en heeft ook nog eens Frans, Italiaans, Iers en Schots bloed. Een ware wereldvrouw die u maar al te graag kennis laat maken met de Maori cultuur en de traditionele geneeskunde, van zowel vroeger als nu. In dit blog geven we alvast een voorproefje.

Het verhaal van Wikitoria

Wikitoria behoort dus tot twee Maori stammen die hun standplaats zo’n 4,5 uur van elkaar vandaan hebben. Ze behoort tot de Ngati Whakaue uit Rotorua en de Te Atiawa uit Taranaki. Naast haar Maori roots en kennis heeft zij zich ook verdiept in de Maori geneeskunde. In 2001 bezocht Wikitoria de stad Auckland, waar zij voor het eerst in aanmerking kwam met de traditionele Maori genezing. Iets wat haar leven veranderde. Acht jaar lang ging zij in training om Maori massages te kunnen geven.

© TravelEssence

In 2010 besloot ze in Rotorua Wikitoria Maori Healing op te richten, waar ze massages geeft voor het welzijn en de gezondheid voor lichaam en geest. Naast de Wikitoria Maori Healing heeft ze in 2013 ook Rotorua Native Tours opgericht, waarmee zij de tour ‘A day with Wikitoria’ verzorgt. Deze tour is voor Wikitoria een mooie manier om meerdere mensen bekend te maken met Manaakitanga, ook wel de Maori gastvrijheid. Zij is vandaag de dag dan ook erg dankbaar om haar cultuur en de schoonheid van Rotorua met reizigers van TravelEssence te delen.

De massages van Wikitoria in Rotorua

Bij het geven van de massages gebruikt Wikitoria oude technieken uit Polynesië die erop gericht zijn om het lichaam te voorzien van nieuwe energie. Deze nieuwe energie ontstaat door het evenwicht tussen Mauri (de levenskracht) en Wairua (de geest). Wikitoria geeft Romiromi-massages en Mirimiri-massages. Bij Romiromi-massages gaat het om de vezels en worden gifstoffen door middel van een drukpuntmassage afgevoerd. Deze vorm verlicht spanning en pijn en geeft de lichaamscellen positieve energie. De Mirimiri-massage is meer een therapeutisch hulpmiddel om het lichaam de kans te geven zichzelf te genezen. Mirimiri brengt op een veilige manier energie naar de juiste plekken om zo de balans tussen lichaam en geest te herstellen.

Tijdens een bezoek aan Utrecht vertelde Wikitoria over de massages die zij en anderen hebben ervaren. Volgens haar brengen Maori-massages verlichting als iemand aan chronische pijn lijdt. Men kan zo afrekenen met trauma’s, spanning en stress. Ook vertelt ze dat het de spijsvertering bevordert.

Historic and cultural journey with Wikitoria | New Zealand holiday

Waarom Maori met de neuzen tegen elkaar aandrukken?

We noemden het al even kort: Mauri, de levenskracht die erg belangrijk is in de Maori cultuur. Wikitoria vertelt dat de levenskracht voor hen overal te merken is, zoals bij mensen, dieren, water en eigenlijk overal in de natuur. In de Maori cultuur zeggen ze ‘Mauri ki te Mauri’, wat ‘levenskracht tot levenskracht’ betekent. Wikitoria geeft hierover een iets uitgebreidere uitleg: of u nu iemand voor het eerst ontmoet of een mooie boom in het regenwoud groet, er is altijd die speciale uitwisseling van levenskracht. De westerse wetenschap ziet deze uitwisseling als een wisselwerking tussen de natuur en de mens. Mensen ademen nu eenmaal zuurstof in en kooldioxide uit. Bomen daarentegen ademen zuurstof uit en kooldioxide in. Volgens de Maori cultuur ligt dit iets anders. Zij zeggen we leven omdat we samen bestaan, dus ‘Mauri ki te Mauri’.

Naast Mauri kennen de Maori ook Hongi en Mauri-ora. Bij Hongi drukken de Maori de neuzen tegen elkaar aan om elkaars levenskracht te erkennen en met elkaar te verbinden door adem en geest. Mauri-ora is volgens Wikitoria het speciale gevoel van welzijn en het besef dat we allemaal, op de een of andere manier, met elkaar verbonden zijn.

En dan nog een paar mooie afsluitende woorden die Wikitoria graag met u wil delen:

"Nau mai haere mai, I welcome you to join me as we journey for a day together. Tihei Mauri-ora, until we meet, I wish good health and great joy to you and your loved ones. Mauri-Ora!"

Ontdek meer reisverhalen

Au koala tree  solo length of holiday header

Koala’s spotten in het wild #DreamNowTravelLater

In de TravelEssence-serie "Liefdesverklaringen aan Down Under" delen onze reisadviseurs en collega's enkele van… lees meer

Dune Rider Cape Reinga Fulldaytourto Cape Reinga Dune Rider Cape Reinga Fulldaytourto Cape Reinga 02 People and sunshine at lighthouse

Ter land, ter zee en in de lucht #DreamNowTravelLater

In de TravelEssence-serie "Liefdesverklaringen aan Down Under" delen onze reisadviseurs en collega's enkele van… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.