Aus tasmania cray fish credit Adam Gibson
Aus tasmania cray fish credit Adam Gibson

Nieuw-Zeelandse keuken

Nieuw-Zeeland is een multicultureel land dat smaken van over de hele wereld combineert. Geniet als een echte local van fish and chips met een beetje tomatensaus of een gehakt- en kaastaart.

Kiwi’s vinden het heerlijk om vrienden en familie uit te nodigen voor een barbecue. Wees niet verbaasd als je ook een uitnodiging ontvangt! Ervaar een traditionele Maori Hangi, een proces van koken in een gestoomde pit met verwarmde stenen. Of bent u meer geïnteresseerd in wijn? Wat uw voorkeur ook is, Nieuw-Zeeland heeft altijd wel iets wat u lekker vindt.

Barbecue dinner with local hosts | New Zealand holiday
Laat je inspireren door de unieke mix van smaken van Nieuw-Zeeland in de buitenlucht

Wat is de Nieuw-Zeelandse keuken?

Als u aan Nieuw-Zeeland denkt, denkt u misschien alleen aan ongerepte natuur, prachtige schilderachtige autoritten, Maori-cultuur en vriendelijke lokale bevolking. Nieuw-Zeeland heeft echter ook veel culinaire hoogstandjes. Nieuw-Zeelanders staan ​​graag de hele dag achter hun Kiwi (de naam die ze aan hun barbecue geven). Nieuw-Zeeland heeft ook enkele van 's werelds beste oesters, heerlijke wijnen en een unieke Maori-keuken. Bent u klaar voor een culinaire reis door Nieuw-Zeeland?

De lokale lekkernijen

Van een gezellig eetcafé tot een luxe restaurant, Nieuw-Zeelanders staan ​​altijd klaar om Nieuw-Zeeland met u te delen. Ze zijn niet alleen trots op de prachtige bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland, maar ook op hun lokale lekkernijen. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.

Bluff oysters, New Zealand's best-known oysters

De parel van het zuiden heet de Bluff Oysters, volgens sommige (en ons) de beste oesters in de oesterwereld. Deze oesters komen uit het stadje Bluff, ook wel bekend als de oudste Europese nederzetting en het vertrekpunt naar Stewart Island. Het oesterseizoen is van maart tot augustus en het Bluff Oyster Festival vindt plaats in mei.

Fresh oysters in Bluff | New Zealand holiday
Probeer de Bluff Oyters, de lekkerste oesters in de wereld
© TravelEssence

Britse invloeden - Fish & Chips

Als u het eten in Nieuw-Zeeland onder de loep neemt, ziet u ook Britse invloeden. Fish and chips is nog steeds een delicatesse in Nieuw-Zeeland. Bezoek een van de lokale viswinkels en probeer de ‘echte’ fish & chips! De verse vissoorten variëren van Hapuku, Cod Terakhi, Roughy en Dory. Geen fan van vis eten? Dan is de gepaneerde hotdog op een stokje een goede optie. Drink een gemberbiertje om dit gerecht compleet te maken.

Fish and chips | New Zealand holiday
Geniet van deze lokale delicatesse
U vindt Fish and Chips in bijna iedere stad in Nieuw-Zeeland
© Tourism and Events Queensland

Meat Pie, de traditionele hartige taart

Net als de Britten houden Nieuw-Zeelanders van hartige taarten. Deze warme handgemaakte bladerdeegtaartjes met vlees- en/of groentevulling vindt u door het hele land. Ze zijn verkrijgbaar voor ongeveer $ 4,50 NZD, maar net als fish and chips zijn alleen de 'echte' lekker. Bekroonde taarten zijn te vinden op plaatsen zoals The Famous Sheffield's Pie Shop, op ongeveer 45 minuten rijden van Christchurch.

New Zealand pies | New Zealand holiday
Kunt u het verschil zien tussen een Kiwi-taart en een Britse taart?
© Fitnish media

Een Kiwi Must-Try, Whitebait Fritters

Volgens de lokale bevolking zijn whitebait fritters erg lekker, ook al klinkt het misschien niet zo. Zo'n beignet maakt u op de barbecue met rauwe witvis en een losgeklopt ei. Deze rauwe vis komt uit de rivier en mag maar twee maanden per jaar gevangen worden. Een unieke vissoort, waarvoor u ongeveer $ 70 NZD (zo'n € 44.19) per kilo betaalt. Durft u het te proberen?

Man doet aan vliegvissen in een rivier in Wanaka Nieuw-Zeeland
Beproef uw geluk vliegvissen op het Zuidereiland

Zeevruchten

Met meer dan 14.000 kilometer kustlijn is Nieuw-Zeeland een paradijs voor verse en heerlijke zeevruchten. Proef een assortiment van lokale zeevruchten, variërend van kreeft, rivierkreeft, witvis, Mt Cook-zalm, mosselen, snapper en meer.

In het Maori betekent ‘kai’ voedsel en ‘koura’ betekent rivierkreeft. Ja, Kaikoura stad doet zijn naam eer aan en heeft enkele van de beste rivierkreeften ter wereld. U kunt genieten van heerlijke en vers gevangen rivierkreeften uit een lokaal busje of in een restaurant met uitzicht op de Stille Oceaan.

Een van de beroemdste straatbusjes om van rivierkreeft te genieten is 'Nin Bins'. Eigendom van een lokale familie sinds 1977. Hun menu is eenvoudig en betaalbaar en serveert rivierkreeft en mosselen. En met de ongelooflijke uitzichten is het een echte Kiwi-ervaring. Bent u klaar om rivierkreeftjes aan zee te proeven?

De foodtruck van Nin Bin's met picknickbanken en uitzicht over Kaikoura
Ga zeker eens langs een Nin Bin voor lokale zeevruchten
Een vrouw reikt naar twee rivierkreeften in Kaikoura Nieuw-Zeeland
Geniet van verse lokale producten in Kaikoura
© Graeme Murray

De traditionele Maori keuken

De Maori bereiden hun gerechten op traditionele wijze. Beleef een authentieke ervaring door lokale gerechten te proeven die op een traditionele Maori-manier zijn gekookt in een aardeoven - een Hangi genaamd. Een manier voor de gemeenschap om samen te komen. Deze kookmethode houdt in dat manden met voedsel in een vochtige doek worden gewikkeld en ze met vuurverwarmde stenen in een put worden begraven. De aarde houdt de hitte en stoom vast en kookt het voedsel langzaam tot in de perfectie. Het is echt voedsel dat met liefde bereid is.

Traditional Hangi | New Zealand holiday
Ervaar een traditionele 'hangi' in Rotorua

Veganistisch & vegetarisch

Bent u veganist of vegetarisch? Geen probleem, Nieuw-Zeeland heeft genoeg mogelijkheden! Eén op de tien Nieuw-Zeelanders is zelfs vegetarisch of eet meestal vleesvrij. Met een frisse en moderne kijk op eten, kunt u bij de meeste eetgelegenheden meestal op zijn minst een vegetarische / veganistische optie of vervanging vinden.

Er zijn genoeg vegan of vegetarische gerechten te vinden in Nieuw-Zeeland
© Anna Pelzer

Uiteten

Niet alle restaurants in Nieuw-Zeeland hebben een vergunning om alcohol te schenken, dus de 'BYO' (breng uw eigen) regel staat u toe om uw eigen drankjes mee te nemen als u uit eten gaat. En over het algemeen is de dresscode om uit eten te gaan vrij informeel. U hoeft zich dus niet netjes te kleden als u een hapje wilt eten in Nieuw-Zeeland. Wat wel op prijs wordt gesteld, is een fooi. Als algemene regel is het gebruikelijk om een ​​fooi te geven van ongeveer 10% van de totale prijs.

Geniet van de lekkerste restaurants in Nieuw-Zeeland
Dit is the place to be voor de echte foodies

Boodschappen

Supermarkten zijn door heel Nieuw-Zeeland te vinden en hebben een breed assortiment. Tijdens uw vakantie DownUnder zijn sommige plaatsen afgelegen en daarom kan het zijn dat u van tevoren moet denken aan boodschappen voordat u bij uw accommodatie aankomt. Wij zullen u hier voor vertrek meer informatie over geven.

Houd er rekening mee dat sommige plaatsen beperkte openingstijden hebben, vooral op zondag. En op sommige feestdagen, bijvoorbeeld Goede Vrijdag, kunt u geen alcohol kopen bij de slijterij. We raden aan om van tevoren een planning te maken om voedsel- en dranktekorten te voorkomen.

We begrijpen ook heel goed dat u tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland niet elke avond uit eten wilt. Daarom kijken veel van onze hosts ernaar uit om de lekkerste maaltijden voor u te bereiden. En veel van onze accommodaties hebben een keuken om zelf maaltijden te bereiden. Wij geloven dat u zich hierdoor meer thuis voelt in Nieuw-Zeeland.

Accommodation with stunning views | New Zealand holiday
Dit is pas genieten, toch?
© TravelEssence

Top 5 wijnregio's in Nieuw-Zeeland

Vergeleken met Frankrijk is Nieuw-Zeeland een jong wijnland, maar waar het in Frankrijk eeuwen kostte om perfecte wijnen te maken, heeft Nieuw-Zeeland in minder dan 30 jaar een sterke reputatie opgebouwd in de internationale wijnwereld. Het land heeft een tiental wijnregio's die verspreid liggen over het Noordereiland en het Zuidereiland. Maar waar proeft u de beste wijnen van het land? Wij hebben de vijf beste wijnregio's voor je op een rij gezet:

  • Marlborough: Heeft u ooit Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc geproefd? Als dat zo is, is het zeer waarschijnlijk dat het uit de wijnstreek Marlborough kwam. Met een productie van maar liefst 70% van de Nieuw-Zeelandse wijnen is het het bekendste wijngebied van Nieuw-Zeeland.
  • Hawke's Bay: Dit is het oudste wijngebied van Nieuw-Zeeland. En met 72 wijnmakerijen is het ook het op twee na grootste wijngebied. Gedomineerd door rode variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah, is een bezoek in Nieuw-Zeeland een must.
  • Central Otago: Na Bourgondië in Frankrijk is dit wijngebied een van de beste regio's ter wereld voor Pinot Noir.
  • Gisborne: Dit is de Chardonnay-hoofdstad van Nieuw-Zeeland en heeft de meest oostelijke wijngaarden ter wereld.
  • Canterbury: De twee belangrijkste wijngebieden in deze regio's zijn Waipara Valley en de vlaktes rond Christchurch. Fan van Chardonnay, Riesling en Pinot Noir? Verwen uzelf tijdens een bezoek aan deze prachtige wijnstreken.
Een wijngaard met op de achtergrond rotsachtige bergen in Marlborough, Nieuw-Zeeland
Struin door de wijnvelden in Marlborough
© TravelEssence
Gek op wijn? Geniet dan van een heerlijke wine tasting
© Joseph Chromy Wines

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Luchtfoto van Wellington Nieuw-Zeeland

8 insider tips voor Wellington

Nz ridgeline adventures wanaka

3 op Reis in Nieuw-Zeeland: Wanaka

Vragen over uw droomreis?

Wij staan voor u klaar!

Onze lokale kennis maakt het verschil voor uw op maat gemaakte reis door Nieuw-Zeeland of Australië. Uw reis DownUnder begint hier.