Aus wa Cockburn Ranges Gibb River Road credit Tourism Western Australia
Aus wa Cockburn Ranges Gibb River Road credit Tourism Western Australia

Laurens’ tips voor een bezoek aan Noordwest-Australië

Laurens heeft van maart 2007 tot februari 2008 een jaar lang door Australië gereisd. Hij wilde graag verschillende ongerepte plekken ontdekken, ver van de gebaande paden af. In het noordwesten van Australië verkende hij daarom een route van Darwin tot Broome. In deze blog deelt hij graag zijn beste tips met u.

"Dit was mijn derde reis door Down Under ik een enthousiaste motorrijder ben en een beperkt budget had, heb ik ervoor gekozen om deze reis per motorfiets te maken. Met mijn doelstelling voor ogen heb ik gekozen om in Nederland een offroad motorfiets te kopen en deze te prepareren voor mijn reis om zo toch de mogelijkheden te hebben van een 4WD, maar niet de kosten."

1. De beste reisperiode

Gezien het dreigende regenseizoen, heb ik de keuze gemaakt om niet later dan eind september uit Darwin te vertrekken. Een vroeg regenseizoen en de tropische regenbuien die daarbij horen kunnen een risico zijn, aangezien de vele gravelwegen onbegaanbaar worden tijdens regen. Het regenseizoen wordt hier ‘the wet season’ genoemd en is allesbepalend voor de planning van uw reis.

Get together around campfire in Broome | Australia holiday
Geniet in de avond van een kampvuur bij uw verblijf
Rijd over de Gibb River Road

2. Ga op pad in een 4WD

In het noorden, maar ook het midden en westen, vindt u veel gravelwegen van zeer wisselende kwaliteit. Dit komt doordat weinig mensen deze wegen gebruiken en deze gebieden erg dunbevolkt zijn.

Naar mijn mening is een 4WD is de enige manier om dit gedeelte van Australië te bereizen. Er zijn genoeg mensen die met een ‘gewone’ auto of camper de West Coast hebben gereden, maar zij blijven beperkt tot de geasfalteerde hoofdweg, waarbij u een enorme hoeveelheid aan bezienswaardigheden mist.

Een auto rijdt over de onverharde Gibb River-Wyndham Road in de Outback van Australië
Een 4WD is een must
Geniet onderweg van unieke zonsondergangen
© Tourism Western Australia
Aus wa Roebuck Bay Broome credit Tourism Western Australia

Wilt u meer weten?

Woon vrijblijvend een gratis presentatie bij en kom meer te weten over de mogelijkheden voor een onvergetelijke reis door Australië

Meer informatie

3. Bezoek deze prachtige plekken

Een van de bezienswaardigheden die u niet wilt missen zijn de spectaculaire Twin en Jim Jim Falls watervallen in het Kakadu National Park. Dit is typisch een bezienswaardigheid waar u een volwaardige 4WD voor nodig heeft. De zandweg er naartoe is krap, en gaat door een aantal rivieren heen.

Aan het begin van de Kimberley bevindt zich een ander hoogtepunt: het indrukwekkende Bungle Bungle National Park, dat bestaat uit grillig gevormde zandsteenbergen in de vorm van honingraten. Een van de meest spectaculaire plekken waar ik ooit ben geweest. Het is een aanrader om hier te overnachten, zodat u ’s ochtends vroeg bij zonsopkomst kunt starten aan de Piccanniny Creek Walk, zonder twijfel de mooiste wandeling die u kunt maken. De Bungle Bungles zijn alleen bereikbaar per 4WD en het is mogelijk om hier te kamperen.

Geniet van adembenemende uitzichten in het Kakadu National Park
Reisexpert Michiel wandelt nabij de prachtige rotsformaties in Purnululu National Park
Bewonder de bijzondere Bungle Bungles

4. Ontdek de prachtige Gibb River Road

De Kimberley wordt ook wel de laatste echte verlaten wildernis van Australië genoemd met prachtige rotsformaties en de kenmerkende Boab bomen. De gravelweg die door de Kimberley heen loopt heet de Gibb River Road. Deze weg dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier die er doorheen loopt, en is bijna zeshonderdvijftig kilometer lang. Het is een uitgestrekte en verlaten weg en het is niet ongebruikelijk dat u er vier uur rijdt en maar een tegenligger tegen komt.

Aan het begin van deze weg bevindt zich El Questro Homestead. Deze homestead telt een oppervlakte van meer dan vierduizend vierkante kilometer. Het is van origine een vee station dat in 1903 werd opgericht. Bezienswaardigheden hier bestaan uit ruige zandsteen streken, regenwouden, diepe kloven en spectaculaire watervallen. Tevens is dit een van de weinige locaties waar u accommodaties aantreft en de nodige voorzieningen zoals een winkeltjes en tankstations. El Questro is zeker de moeite waard om een aantal dagen te verblijven.

Road trip Australia | Australia holiday
Het uitgestrekte landschap rondom de Gibb River Road
© TravelEssence
De ruige wildernis van El Questro
© Tourism Western Australia

Vervolg de route naar Derby

Aan het einde van de Gibb River komt u aan bij het plaatsje Derby. Hier vindt u het grootste verschil tussen eb en vloed in Australië van 11,8 meter. Ook leuk om te bekijken is de Boab Prison Tree, een Boab boom die daadwerkelijk als gevangenis gebruikt is.

Vanuit Derby kunt u uw reis vervolgen naar Broome, maar voordat u doorrijdt naar Broome raad ik u aan een bezoek te brengen aan Cape Leveque. U vindt Cape Leveque op de meest noordelijke punt van Dampier Peninsula, het schiereiland tussen Derby en Broome. Het toerisme is hier nog niet doorgedrongen en u vindt er vooral wildernis, prachtige stranden en Aboriginal gemeenschappen als Beagle Bay en Lombadina. Cape Leveque is zeker een bezoek waard, maar wel typisch zo’n plek waar u zonder 4WD en kampeermogelijkheid niet kunt komen.

Het zonnige Broome

Broome is een toeristische kustplaats met prachtige stranden, waarvan Cable Beach een van de bekendste is. Het zilverwitte strand is ruim 22 kilometer lang en dankt zijn naam aan de onderzeese telegraafkabel die in 1889 werd gelegd. Broome telt ongeveer dertienduizend inwoners, maar tijdens het hoogseizoen loopt het aantal mensen hier op tot zo’n veertigduizend mensen. Broome is een paradijs voor vogelliefhebbers. Er strijken hier duizenden trekvogels neer op hun reis vanuit het noorden van Azië. U kunt de dieren van dichtbij observeren bij de Broome Bird Observatory.

Discover Broome | Western Australia holiday
Geniet van de natuur tussen Derby en broome
De ongerepte kustlijn bij Broome met turquoise water, groene bomen en witte stranden
De kustlijn van Broome

Uw bezoek aan Noordwest-Australië

Wilt u dit gebied zelf gaan bezoeken? Dan raad ik u aan om luxe en wildernis te combineren. Deze regio heeft duidelijk beperkingen voor wat betreft de reisperiode en het gebied leent zich vooral voor een reis per 4WD-voertuig.

Verder is het handig om rustig te starten, zodat u na u vlucht eerst de tijd heeft om rustig bij te komen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend persoonlijk advies.

Contact

Ontdek meer

De stad die vernoemd is naar natuuronderzoeker Charles Darwin

Darwin

Ontdek Darwin, de hoofdstad van het Northern Territory. De kleinste hoofdstad van Australië is een relaxte stad… lees meer

De regio's en gebieden van Australië

Ontdek West-Australië

Laat u verrassen door West-Australië. Door zijn eindeloze witte stranden, prachtige eilanden, vriendelijke… lees meer

Ontdek het natuurschoon in Kakadu National Park

Kakadu National Park

Het Kakadu National Park, van wel 20.000 kilometer groot, is het grootste nationale park van het land en een van… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.