Places - Gibb river road

Laurens’ tips voor een bezoek aan Noordwest-Australië

Laurens heeft van maart 2007 tot februari 2008 een jaar lang door Australië gereisd. Hij wilde hierbij alle ongerepte, niet (te) toeristische bestemmingen van het land zien. Deze doelstelling bracht hem van eind september tot half oktober naar het traject van Darwin tot Broome, oftewel het noordwesten van Australië. Hij deelt hier graag zijn tips met u:

Dit was mijn derde reis Down Under en aangezien ik een enthousiaste motorrijder ben en een beperkt budget had, heb ik ervoor gekozen om deze reis per motorfiets te maken. Met mijn doelstelling voor ogen heb ik gekozen om in Nederland een off road motorfiets te kopen en deze te prepareren voor mijn reis om zo toch de mogelijkheden te hebben van een 4WD, maar niet de kosten.

Reisperiode

Gezien het dreigende regenseizoen heb ik de keuze gemaakt om niet later dan eind september uit Darwin te vertrekken. Een vroeg regenseizoen en de tropische regenbuien die daarbij horen kunnen een risico zijn, aangezien de vele gravelwegen onbegaanbaar worden tijdens regen. Het regenseizoen word hier ‘the wet’ genoemd en is allesbepalend voor de planning van uw reis.

Noordwest-Australië per 4Wheel-Drive

De wegen in Australië zijn rondom de dichtbevolkte gedeeltes prima en voor het grootste gedeelte geasfalteerd. Het noorden, midden en westen zijn echter zeer dun bevolkt en hier bestaan de meeste wegen uit de zogenaamde gravelwegen van zeer wisselende kwaliteit.

Naar mijn mening is een 4WD (of motor) is de enige juiste manier om dit gedeelte van Australië te bereizen. Er zijn genoeg mensen die met een ‘gewone’ auto of camper de West Coast hebben gereden maar zij blijven beperkt tot de geasfalteerde hoofdweg, waarbij u een enorme hoeveelheid aan bezienswaardigheden mist.

Gibb River-Wyndham Road | Australia holiday

Bezienswaardigheden in Noordwest-Australië

Een van de bezienswaardigheden die u niet wilt missen zijn de spectaculaire Twin en Jim Jim Falls watervallen in Kakadu National Park. Dit is typisch een bezienswaardigheid waar u een volwaardige 4WD voor nodig heeft. De zandweg er naartoe is krap, en gaat door een aantal rivieren heen.

Aan het begin van de Kimberley bevindt zich een ander hoogtepunt: het indrukwekkende Bungle Bungle National Park, dat bestaat uit grillig gevormde zandsteenbergen in de vorm van honingraten. Een van de meest spectaculaire plekken waar ik ooit ben geweest. Het is een aanrader om hier te overnachten, zodat u ’s ochtends vroeg bij zonsopkomst kunt starten aan de Piccanniny Creek Walk, zonder twijfel de mooiste wandeling die u kunt maken. De Bungle Bungles zijn alleen bereikbaar per 4WD en het is mogelijk om hier te kamperen.

De Kimberley wordt ook wel de laatste echte verlaten wildernis van Australië genoemd met prachtige rotsformaties en de kenmerkende Boab bomen. De gravelweg die door de Kimberley heen loopt heet de Gibb River Road. Deze weg dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier die er doorheen loopt, en is bijna zeshonderdvijftig kilometer lang. Het is een uitgestrekte en verlaten weg en het is niet ongebruikelijk dat u er vier uur rijdt en maar een tegenligger tegen komt.

Road trip Australia | Australia holiday

Aan het begin van deze weg bevindt zich El Questro Homestead. Deze homestead telt een oppervlakte van meer dan vierduizend vierkante kilometer. Het is van origine een vee station dat in 1903 werd opgericht. Bezienswaardigheden hier bestaan uit ruige zandsteen streken, regenwouden, diepe kloven en spectaculaire watervallen. Tevens is dit een van de weinige locaties waar u accommodatie aantreft en de nodige voorzieningen zoals een winkel(tje) en brandstof vindt. El Questro is zeker de moeite waard om een aantal dagen te verblijven.

Langs de gehele Gibb River Road zijn meerdere bezienswaardigheden waar u korte en lange wandelingen kunt maken. Overnachten kunt u op bush camps waar ecotoiletten en douches aanwezig zijn. Eten en drinken zult u mee moeten nemen en brandstof is beperkt beschikbaar. Als u een mogelijkheid heeft om te tanken dan is dit altijd raadzaam. Verder heeft u minimaal twee reservebanden nodig en een satelliettelefoon.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

Halverwege de Gibb River Road bevind zich de weg naar Mitchell Falls. Deze weg is niet altijd toegankelijk en kunt u zien als de meest uitdagende weg die er is. Mocht u toch de mogelijkheid hebben om deze 80 meter hoge watervallen te bezoeken dan raad ik u dit zeker aan. Overnachten is noodzakelijk, bij de Falls is dit mogelijk op een bush camp.

Aan het einde van de Gibb River komt u aan bij het plaatsje Derby. Hier vindt u het grootste verschil tussen eb en vloed in Australië van 11,8 meter. Ook leuk om te bekijken is de Boab Prison Tree, een Boab boom die daadwerkelijk als gevangenis gebruikt is.

Vanuit Derby kunt u uw reis vervolgen naar Broome, maar voordat u doorrijdt naar Broome raadt ik u aan een bezoek te brengen aan Cape Leveque. U vindt Cape Leveque op de meest noordelijke punt van Dampier Peninsula, het schiereiland tussen Derby en Broome. Het toerisme is hier nog niet doorgedrongen en u vindt er vooral wildernis, prachtige stranden en Aboriginal gemeenschappen als Beagle Bay en Lombadina. Cape Leveque is zeker een bezoek waard, maar wel typisch zo’n plek waar u zonder 4WD en kampeermogelijkheid niet kunt komen.

Broome is een toeristische kustplaats met prachtige stranden, waarvan Cable Beach een van de bekendste is. Het zilverwitte strand is ruim 22 kilometer lang en dankt zijn naam aan de onderzeese telegraafkabel die in 1889 werd gelegd. Broome telt ongeveer dertienduizend inwoners, maar tijdens het hoogseizoen loopt het aantal mensen hier op tot zo’n veertigduizend mensen. Broome is een paradijs voor vogelliefhebbers. Er strijken hier duizenden trekvogels neer op hun reis vanuit het noorden van Azië. U kunt de dieren van dichtbij observeren bij de Broome Bird Observatory.

Uw bezoek aan Noordwest-Australië

Wilt u dit gebied zelf gaan bezoeken? Ik raad u aan om in uw reis een combinatie van luxe en wildernis te maken. Deze regio heeft duidelijk beperkingen voor wat betreft de reisperiode en het gebied leent zich vooral voor een reis per 4WD-voertuig.

Ik raad u aan om rustig te starten, zodat u na u vlucht eerst de tijd heeft om rustig bij te komen. Vervolgens gaat u de wildernis in met bijvoorbeeld de Crikey 4WD en een safari camper, om uiteindelijk uw reis ontspannen af te sluiten in een luxe resort aan de kust van Queensland. Een voorbeeld van deze reis kunt u op onze Australië-pagina vinden, maar TravelEssence helpt u ook graag met een persoonlijk advies.

Ontdek meer reisverhalen

aus outback aussie

4x Australische films om in de reisstemming te komen

Een reis Down Under vergt de nodige voorbereiding. Dit kan zo nu en dan wat stressvol zijn, maar ook plezierig! Zo… lees meer

suitcase

Zo pakt u uw koffer in voor een reis Down Under

Heeft u een rondreis naar Australië en/of Nieuw-Zeeland op de planning staan? Dan wilt u natuurlijk zo goed… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.