aus kangaroo island australian sea lion

Kom oog in oog met deze Australische dieren in het wild

Al bubbelend in het bubbelbad geniet u van het uitzicht op de groene vlaktes met ergens op de achtergrond een berg waar roofvogels rond zweven. Voldaan kruipt u onder de wol om de volgende ochtend wakker te worden en uw ogen te openen. Iets wat u elke ochtend doet, zult u denken. Maar waarschijnlijk ziet u niet elke ochtend, vanuit uw bed, de kangoeroes voorbij springen over uw gazon.

U ziet waarschijnlijk ook niet elke dag tijdens een wandeling een koala een middagdutje doen, zeehonden zonnen op de zandbank of een van de grootste vogels ter wereld voorbij flaneren. Wanneer u op reis door Australië bent is de kans veel groter dat u dit meemaakt. Voor de dierenliefhebbers zetten wij daarom op een rijtje waar u typische Australische dieren in de vrije natuur spot.

Let op: bij deze plekken is de kans het grootst dat u de Australische dieren kunt zien, maar het blijven dieren in het wild met een eigen wil. We kunnen u dus geen garantie geven.

Kangaroo Island | Australia holiday

Het meest typerende dier van Australië: de kangoeroe

Of u nu in bad zit, in uw bed ligt of op uw terras ontspant; bij onze accommodaties in onder andere McLaren Vale, The Grampians, Atherton Tablelands, Flinders Ranges en Seventeen Seventy ziet u kangoeroes voorbij springen. Hierdoor is het dan ook bijna onmogelijk om tijdens uw reis door Australië niet het meest typerende dier van het land te spotten. Zo ziet u, wanneer u in een van de cottages in The Grampians verblijft, hoe de kangoeroes om klokslag half vijf het gebied overnemen. Een grasvlakte vol kangoeroes geeft u het echte Australië-gevoel. Bij Lumholtz Lodge kunt u niet om de boomkangoeroe heen, want host Margit zorgt daar met alle liefde voor zieke en verweesde dieren en met name voor de boomkangoeroe.

Maar ook op vele andere plekken in Australië komt u oog in oog te staan met dit Australische dier. Dit zijn een paar van onze favoriete plekken:

Het knuffeldier van Australië: de koala

Met het teddybeer-achtige uiterlijk heeft de koala een hoog knuffelgehalte. Nu knuffelt de koala ook graag, maar wel met een boom om het lichaam koel te houden. Dit zijn in veel gevallen eucalyptusbomen, omdat zij alleen de bladeren van deze bomen eten. In deze bomen slapen de koala’s ook maar liefst twintig uur per etmaal. Daarmee is de koala een van de grootste slapers onder de dieren.

De beste plek om dit knuffeldier te spotten is op Magnetic Island, waar de Forts Walk een aanrader is. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Wanneer u deze Forts Walk aan het einde van de dag loopt, bewondert u op de top de zonsondergang. Neem dan wel een zaklamp mee voor de weg terug. Onze collega’s Ilona en Brooke zagen ook bij de accommodatie Cladich Pavilions op Magnetic Island een koala. En dat gewoon in de tuin.

Andere plekken om de koala in de vrije natuur te spotten zijn:

Een van de grootste vogels ter wereld: de cassowary

De op twee na grootste en op één na zwaarste vogel ter wereld leeft in het noordoosten van Australië. Deze vogel is tussen de 1,00 en 1,70 meter en spant samen met de struisvogel en emoe de kroon in de top drie grootste vogels. De cassowary paradeert - met zijn sierlijke blauw, groen, rood, roze en oranje gekleurde nek en kop - onder andere in Mission Beach en Daintree Rainforest. Wanneer u bijvoorbeeld bij Daintree Wilderness Lodge verblijft, ziet u de vogel rondlopen wanneer u door de tuin wandelt.

Een cassowary is vleugelloos en leeft voornamelijk in het regenwoud van Australië en op de nabijgelegen eilanden. Drijf deze schuwe vogel niet in het nauw, want dan kan hij agressief uithalen.

Het zeldzaamste dier van Tasmanië: de Tasmaanse duivel

Cradle Mountain is een verlaten wildernis waar u oog in oog kan komen te staan met de Tasmaanse duivel. Dit buideldier kwam zo’n 3.000 jaar geleden voor in Australië, maar is nu alleen nog te vinden in beschermde natuurgebieden op Tasmanië. De reden hiervoor is dat het dier bedreigd wordt met een besmettelijke vorm van kanker, waarbij er een tumor op de snuit van het dier ontwikkelt en zij niet meer kunnen jagen of eten. Andere unieke plekken waar u dit zeldzame dier kunt tegenkomen is in Loongana, bij de accommodatie Mountain Valley Wilderness Retreat, en in het interessante Tasmanian Devil Unzoo op Tasman Peninsula.

Een ander bijzonder dier dat u op Tasmanië kunt spotten is de albino wallaby. Dit doet u op Bruny Island tijdens een wandeling langs de ruige kustlijn en door het regenwoud.

De zeehondenkolonie op Kangaroo Island in het zuiden van Australië

De belangrijkste reden om Kangaroo Island te bezoeken is vanwege de natuur en wildlife. Het eiland heeft zich zo’n 10.000 jaar geleden afgesplitst van Australië, waardoor bijzondere dieren de kans kregen om zich hier te ontwikkelen. Zo is Seal Bay Conservation Park de thuisbasis voor zeehonden. Sterker nog, hier leeft de op twee na grootste zeehondenkolonie van Australië. Om de dieren over het strand te zien waggelen en op de rotsen te zien zonnen, betaalt u wel een toegangsprijs. Dit is voor de bescherming van de zeehonden en de andere Australische dieren die hier leven.

Kangaroo Island wildlife | Australia wildlife

Het vogelparadijs Atherton Tablelands met de regenbooglori en het vogelbekdier

Atherton Tablelands is een paradijs waar elke natuurliefhebber van droomt. De hosts van de Australische wildernis lodge Rose Gums dragen zorg voor de natuur en u geniet hier van het tropisch regenwoud en haar bewoners vanuit een boomhut. Ziet u het al voor zich: ’s ochtends wekt het gezang van de regenbooglori u, u loopt uw boomhut uit en begint de dag met een gezellig gesprek bij de kreek en spot het schattige vogelbekdier.

Een tip van onze collega Kimberley: “Ga kletsen aan de waterkant om het vogelbekdier te spotten. Blijf vooral heel veel kletsen, want het kan soms wel twintig minuten duren voordat het dier zich laat zien. Vogelbekdieren komen namelijk af op het geluid van mensenstemmen, zo weten zij dat gevaarlijke dieren niet in de buurt zijn.”

Ontdek meer reisverhalen

Aus gecko canoeing onno 08

Man op reis in Australië: krokodillen

Cameron grijnst. Althans, dat vermoed ik: het grootste deel van zijn tengere gelaat gaat schuil achter een… lees meer

Lydia

A proud kiwi, born and raised

Kia Ora I’m Lydia and I work here at TravelEssence, in the Marketing Team. I am lucky enough to be a New… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.