NZ - Canterbury

Eindelijk bewijs: Nieuw-Zeeland heeft een eigen continent

Was u er ook van overtuigd dat wij hier op aarde zeven continenten hebben? Niets is minder waar, er is een achtste continent bijgekomen. Namelijk het continent Zealandia, waar ook Nieuw-Zeeland onder valt.

Zealandia

Naast Antarctica is Zealandia het dunst bevolkte continent op aarde. Het continent heeft namelijk maar vijf miljoen inwoners. Dat is ook niet gek als u bedenkt dat het grootste deel van het continent Zealandia beneden zeespiegel ligt. Zelfs 94 procent van Zealandia ligt onder water. Slechts drie eilanden van het continent komen boven het water uit. Zo liggen naast Nieuw-Caledonië, ook het Noordereiland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland boven de zeespiegel. Een nieuw continent waar Nieuw-Caledonië en Nieuw-Zeeland als landen bij horen, is dat niet toevallig?

Hoe komen we aan het achtste continent Zealandia?

Eigenlijk is het niet nieuw dat er acht continenten zijn. Al sinds de jaren negentig waren geologen ervan overtuigd dat er in de Stille Oceaan een continent verstopt lag. Helaas was er toen nog onvoldoende bewijs. Tien jaar lang heeft een wereldwijd team van geologen onderzoek gedaan om te kunnen bewijzen dat Zealandia toch echt bestaat.

En het bewijs is daar… Zealandia voldoet aan de voorwaarde om een continent te zijn en wordt nu ook door andere geologen als volwaardig continent gezien. Dit blijkt uit een publicatie van GSA Today.

Wat is een volwaardig continent?

Een continent is pas een continent als het voldoet aan de voorwaarden. Zo moet een continent voor het grootste deel uit graniet bestaan. Het moet een enorme plaat zijn en het moet gescheiden worden door breuklijnen. Zealandia bestaat voornamelijk uit graniet, heeft een grootte van 1,9 miljoen vierkante kilometer en wordt met een dunnen breuklijn gescheiden van Australië.

Nieuw-Zeeland blijft natuurlijk gewoon het mooie Nieuw-Zeeland. Maar het is wel erg leuk om te kunnen zeggen dat u op het achtste continent op aarde bent geweest. Bent u al op Zealandia geweest of heeft u plannen om Nieuw-Zeeland te bezoeken? Wij van TravelEssence helpen u graag met onze lokale kennis!

Ontdek meer reisverhalen

aus great barrier reef dive coral

Nieuws: Blue Planet II vanaf zondag te zien op BBC One

Met de modernste techniek ging het team van David Attenborough de wereld over om ons een kijkje te geven onder de… lees meer

Nz dolphin encounter kaikoura 3 solo easy going

7 bestemmingen om de fauna van Nieuw-Zeeland te ontdekken

Met een boot vaart u langs rotsen die uit het water omhoog rijzen, groene heuvels vormen een fel contrast met het… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.