NZ - #50 - all - 5+ - off the grid - Uncover New Zealand's local secrets
NZ - #50 - all - 5+ - off the grid - Uncover New Zealand's local secrets

Duik het water in met deze vijf dieren in Australië en Nieuw-Zeeland!

Gespierde kangoeroes, waggelende geeloogpinguïns, knuffelachtige koala's, zonnende zeehonden en kleurrijke vogelsoorten. Het zijn slechts een aantal bijzondere dieren in Australië en Nieuw-Zeeland. Dieren die u hoogstwaarschijnlijk heel graag wil ontmoeten tijdens uw rondreis Down Under. Maar niet alleen op het land leven veel interessante diersoorten, ook onder water bewondert u ze in hun natuurlijke leefomgeving. Van de vriendelijke walvishaaien, dolfijnen, schildpadden en reuzenmanta's tot de kleurrijke vogels van de oceaan: unieke vissen. Maar ook de zonnende zeehonden nemen af en toe een verfrissende duik in het water.

Deze Australische en Nieuw-Zeelandse dieren leven in het wild, kunnen overal naartoe zwemmen, vinden op hun natuurlijke manier hun eten, worden niet aangeraakt en ook niet overspoeld door toeristen. Bij TravelEssence werken wij namelijk alleen met kleinschalige organisaties die niet alleen zorg dragen voor een leuke dag voor u, maar juist ook voor de dieren. De gidsen kennen de omgeving als geen ander en hebben veel kennis over de dieren. Vooraf krijgt u instructies wat te doen en vooral wat niet te doen.

1. De walvishaai: de grote vriendelijke reus van de zee

Terwijl de gidsen hun oren en ogen op scherp hebben staan om de walvishaai te spotten, geniet u - met wat gezonde spanning - vanaf de boot van het mooie Ningaloo Reef. Want u gaat zo met de grootste vis ter wereld zwemmen. Enthousiast laat uw kapitein weten dat er een walvishaai gespot is. U zet uw snorkel goed op uw hoofd, trekt uw flippers aan en gaat op de rand van de boot zitten. De ervaren gids helpt u het water in en zodra u met uw hoofd onder water gaat ziet u de walvishaai met al zijn kleine vissenvrienden voorbij zweven en u zweeft een stukje met hen mee.

Het zwemmen met deze grote vis in de nog grotere oceaan is erg indrukwekkend. Een walvishaai heeft namelijk een gemiddelde lengte van twaalf meter en kan maximaal twaalf ton wegen. Laat u niet afschrikken door de grote van deze vis, want hij wordt niet voor niets de vriendelijke reus van de zee genoemd en leeft daarnaast van plankton.

Het gebied rond Ningaloo Reef is één van de weinige plekken in Australië waar walvishaaien tussen april en juli voorkomen. Om de ervaring compleet te maken verblijft u bij Sal Salis in Exmouth, aan het Ningaloo Reef.

Snorkel with whale sharks on Ningaloo Reef
© TravelEssence

2. Zwemmen met de intelligente dolfijnen

Het is eigenlijk een klassieker, want zwemmen met dolfijnen is iets wat u eens in uw leven gedaan moet hebben. Maar dan wel in de vrije natuur, waar de dolfijnen de baas zijn en u 'te gast' bent in hun leefomgeving. In Nieuw-Zeeland is Kaikoura de plek waar u verantwoord en in de open zee met deze intelligente en vrolijke dieren zwemt. Er leven - afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden - tussen de honderd en duizend dolfijnen voor de ruige kustlijn van Kaikoura. Deze kustlijn is met zijn kliffen en bergen van Kaikoura Ranges op de achtergrond een mooi decor voor de dolfijnen die sierlijk in en uit het water springen.

Ook in Australië is het mogelijk om te zwemmen met dolfijnen. Port Phillip Bay bij Mornington Peninsula, de favoriete vakantiebestemming van de Melbournians, is één van de locaties in Australië waar u de speelse capriolen van de dolfijnen kunt bewonderen.

Swim with dolphins | Australia active holiday
Unique encounter with dolphins | New Zealand wildlife

3. Snorkel met schildpadden en reuzenmanta’s in Australië

Op verschillende plekken in de wateren rondom Australië kunt u schildpadden of reuzenmanta's tegenkomen. Met name het Great Barrier Reef is een favoriete plek voor deze zeedieren. Er worden kleinschalige boottochten georganiseerd naar verschillende locaties, waaronder Lady Musgrave Island en Lady Elliot Island. Deze paradijselijke eilanden liggen ten zuiden van het Great Barrier Reef. Hier kunt u tijdens het snorkelen of duiken samen met de reuzenmanta’s en zeeschildpadden rondzwemmen alsof u meespeelt de Blue Planet II van BBC. Voor deze tropische ervaring bezoekt u de oostkust van Australië in de periode oktober tot en met december.

Zeeschildpadden zwemmen in de koraalzee bij het Great Barrier Reef

4. De mooiste duiklocatie van Nieuw-Zeeland: The Poor Knights Islands

Niet alleen in Australië vindt u prachtige duiklocaties met een diversiteit aan vissen, ook Nieuw-Zeeland heeft mooie plekken waar u kunt duiken en snorkelen. Sterker nog, een van de mooiste duiklocaties ter wereld. De 11 miljoen jaar oude The Poor Knight Islands worden namelijk al vanaf 1820 niet meer bewoond. Daardoor is de eilandgroep zowel boven als onder water rijk aan bijzondere flora en fauna. Maar ook indrukwekkende rotsen, grotten en bogen kenmerken The Poor Knight Islands, op 23 kilometer van de stranden van Tutukaka Coast. In het hoge noorden van het Noordereiland zwemt u dan ook tussen de subtropische vissen, waarvan sommige zelfs lijken op buitenaardse wezens.

De warme stroming vanuit de Coral Sea bij Australië zorgt ervoor dat de temperatuur van het water rond The Poor Knight Islands warmer is dan aan de directe kust van Nieuw-Zeeland. Het water is hierdoor kraakhelder, waardoor u doorgaans tot dertig meter goed zicht heeft. Tijdens het snorkelen of duiken heeft u de kans om oog in oog te staan met kleurrijke vissen, mantaroggen, bultruggen en schildpadden.

Duiker omgeven door vissen in helderblauw water.

5. Waterpret met de zeehonden in Australië en Nieuw-Zeeland

Na al het zonnen op de zandbanken van de Australische en Nieuw-Zeelandse kust, is het voor de zeehonden tijd voor wat waterpret. De zeehonden zijn net zo vriendelijk en speels als dolfijnen, waardoor u ook met deze dieren mee kan spelen. Vanuit de kustplaats Narooma in Australië worden boottochten georganiseerd naar het natuurreservaat Montague Island, waar het hele jaar door groepen pelsrobben verblijven. Zeehonden zijn erg nieuwsgierig, dus de kans is groot dat zij u even komen groeten wanneer u het water in gaat. In Nieuw-Zeeland duikt u onder andere bij Kaikoura en Akaroa het water in voor een “speelkwartier” met de robben.

Bent u ook nieuwsgierig naar de unieke diersoorten die op het land van Australië en Nieuw-Zeeland leven? Wij schreven eerder over de top 10 dieren in Australië en de top 8 dieren in Nieuw-Zeeland.

Ontdek meer reisverhalen

Nz farm blenheim marlborough

Tel schaapjes vanuit uw bed bij deze farm stays

Vrouw staat met haar handen in de lucht voor de groene meren op Mount Tongariro

Great Walks in Nieuw-Zeeland

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.