637131 56
Au yarra valley winery tasting service friends see and do easy going
Aus nsw Bistro Molines Hunter Valley credit Tourism Australia
637131 56
Au yarra valley winery tasting service friends see and do easy going
Aus nsw Bistro Molines Hunter Valley credit Tourism Australia

De 7 beste wijnregio’s in Australië

Bent u een wijnliefhebber of -kenner? In Australië vindt u prachtige wijnregio’s met bekroonde wijnhuizen en toprestaurants. Geniet hier van heerlijke wijnproeverijen en unieke gastronomische ervaringen. Proef ook de lokale smaken tijdens een kookles of een picknick.

Als het 7e grootste wijnproducerende land ter wereld, staat Australië met name bekend om zijn heerlijke Shiraz wijnen. Proef tijdens uw bezoek ook zeker de andere smaakvolle wijnen en laat u verrassen. Van de 65 wijnregio’s die dit land telt, nemen we u in deze blog mee naar de zeven beste regio’s.

Een tafel vol met eten en drinken met uitzicht over de wijngaarden
Geniet en proef lokale producten en smaken
© Tourism Australia
Twee vrienden proeven wijn in de Yarra Valley
Laat u verrassen tijdens een wijnproeverij

1. Yarra Valley

Yarra Valley is een culinaire bestemming nabij Melbourne waar u kunt genieten van heerlijke lokale wijnen. Kenmerkend voor deze regio zijn de glooiende wijngaarden, prachtige tuinen en groene bossen. Door het koele klimaat worden hier kwalitatief goede Pinot Noir, Chardonnay en mousserende wijnen geproduceerd.

De regio is meer dan 170 jaar oud en staat bekend om zijn vele vooruitstrevende, dynamische wijnmakers. TarraWarra Estate is een van de beste wijnmakerijen in de Yarra Valley die u niet wilt missen. U kunt hier ook heerlijk uiteten, fietsen, golfen of lokale stadjes als Yarra Glen ontdekken.

Local tip: de vroege herfst (maart) en late lente (november) zijn ideale seizoenen om deze wijnregio te bezoeken. Rond deze maanden worden er ook vele lokale wijnfestivals georganiseerd.

Lokale kazen in de Yarra Valley
Proef ook de lokale lekkernijen
© Tourism Australia
Uitzicht over de Yarra Valley
Wandel langs de prachtige wijnranken
© TravelEssence

2. Margaret River

In West-Australië, ten zuidwesten van Perth, ligt Margaret River. Dit is de meest geïsoleerde wijnregio ter wereld, met prachtige landschappen en wijnranken. De regio staat bekend om zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. U vindt hier maar liefst 200 wijnhuizen, waar u de meest heerlijke wijnen kunt drinken. Onze favorieten zijn Vasse Felix en Leeuwin Estate.

Het is ook de thuisbasis van enkele van de beste restaurants in Australië. Laat u hier verrassen en proef de lokale producten zoals: black angus biefstuk, verse zeevruchten, chocolade, kaas en nog veel meer. Bezoek ook eens de lokale markt of een van de wijnfestivals en maak kennis met de vriendelijke locals.

Een wijnproeverij naast de wijnranken in Margaret River
Proef wijnen op de meest idyllische plekken
Een chefkok is een gerecht aan het klaarmaken in het Margaret River Culinary Retreat
Geniet van culinaire hoogstandjes in toprestaurants

3. Barossa Valley

De Barossa Valley is misschien wel de bekendste wijnregio van Australië, gelegen in Zuid-Australië op een uur rijden van Adelaide. De Barossa is beroemd om zijn prachtige Shiraz. Niet zo gek als u zich bedenkt dat ‘s werelds oudste Shiraz wijnranken zich hier bevinden. Ook staat de regio bekend om zijn mooie Grenache en Cabernet wijnen.

De regio telt meer dan 150 wijnhuizen, waarvan enkele van de meest succesvolle wijnhuizen van Australië. Denk bijvoorbeeld aan Jacob's Creek, Wolf Blass, Penfold's, Yalumba en Henschke. Ga lunchen bij Hentley Farm, verken het lokale stadje Tanunda en bezoek de Barossa Farmers Market op zaterdag.

Local tip: voor een unieke culinaire ervaring gaat u lunchen of dineren bij The Louise. Dit is een van de meest gerenommeerde restaurants van Australië waar u enkel pure, lokale Australische smaken proeft. Een must-visit voor iedere fijnproever!

Een luchtballon stijgt op
Stap in een luchtballon voor een prachtig uitzicht
© TravelEssence
Een barbecue in de Barossa Valley
Geniet van lokale Shiraz

4. Hunter Valley

Met meer dan 150 wijnhuizen is de Hunter Valley een waar paradijs voor iedere wijnliefhebber. Deze wijnregio ligt op twee uur rijden ten noorden van Sydney, en staat vooral bekend om zijn Semillon en Shiraz. Het is een van de meestbezochte wijnregio’s van Australië, mede omdat hier een aantal grote wijnhuizen gevestigd zijn.

Geniet van het schilderachtige landschap, de restaurants van wereldklasse en de prachtige wijnhuizen. McGuigan Wines staat bekend als een van de beste wijnmakers in de Hunter Valley. Honeytree Estate Wines is een kleine boetiek wijngaard en ook erg de moeite waard. Bezoek ook zeker eens stadjes in de omgeving als Pokolbin en Rothbury.

Het is aan te raden om deze wijnregio doordeweeks tussen maart en mei te bezoeken. U geniet dan van aangename temperaturen en minder drukte, gezien de locals hier met name in de weekenden naartoe komen.

Wijnranken in de Hunter Valley
Ga slapen tussen de wijnranken
© TravelEssence
Een tafel in een restaurant met hoge ramen en uitzicht over de wijnranken van de Hunter Valley
Beleef een gastronomische ervaring in een luxe restaurant
© Tourism Australia

5. Mornington Peninsula

Op een uur rijden van Melbourne ligt de prachtige Mornington Peninsula. Omgeven door mooie stranden en bosrijke gebieden, vindt u hier 50 wijnhuizen met bijbehorende wijngaarden. De regio staat bekend om zijn smaakvolle Pinot Noir en Chardonnay, maar er worden ook mooie Pinot Gris, Shiraz en Nebbiolio wijnen geproduceerd.

Ga lunchen bij Pt. Leo Estate Winery en wandel daarna door het Sculpture Park. Of ga naar Foxeys Hangout, waar u wijn kunt proeven met een fantastisch uitzicht over de vallei. Het schattige dorpje Flinders is ook een bezoekje waard, waar u heerlijke zeevruchten kunt eten.

Een wijnrank met druiven in de Mornington Peninsula
Bekijk de wijnranken van dicht bij
Uitzicht over de glooiende wijngaarden van de Mornington Peninsula
Geniet van de prachtige uitzichten

6. Mclaren Vale

Een van de oudste wijnregio’s van Australië is Mclaren Vale. Ongeveer 40 kilometer buiten Adelaide, is dit de perfecte bestemming om te genieten van mooie wijnen, lokale producten en het mediterrane klimaat. De regio wordt geroemd om zijn Shiraz, maar blinkt ook uit in Grenache en Cabernet wijnen van topklasse.

In Mclaren Vale vindt u 100 wijnhuizen, waaronder verschillende boetiek wijnhuizen van gepassioneerde wijnmakers. Ga naar de Oxenberry Farm House voor een sublieme eet- en wijnervaring. d’Arenberg is een unieke wijnmakerij waar u een onvergetelijke wijnproeverij kunt beleven.

Ga na een proeverij relaxen op een van de nabijgelegen stranden. Ervaar de Aussie beachvibes bij Port Willunga, Aldinga Beach, Maslin Beach, Sellicks Beach, Moana en Port Noarlunga. Zin in wat actie? Fiets dan over de Shiraz Trail of peddel in een kano over de Onkaparinga rivier.

Verschillende borrelhapjes bij een wijntour in Mclaren Vale
Geniet van een heerlijk kaasplateau
Een hotelkamer met brede, hoge ramen en uitzicht over Mclaren Vale
Verblijf in een luxe accommodatie middenin Mclaren Vale

7. Tamar Valley

Op Tasmanië kunt u een van de meest unieke wijnervaringen beleven. Tamar Valley ligt in het noorden van Tasmanië, waar u meer dan 30 wijnhuizen kunt ontdekken. Het is een van ‘s wereld beste wijnregio’s met een koel klimaat en geweldige Pinot Noir, Riesling en Chardonnay wijnen.

Volg een van de wijnroutes en bewonder onderweg de wijngaarden, lavendelvelden, nationale parken en charmante stadjes. Stop bij verschillende wijnhuizen om wijnen te proeven en de lokale wijnmakers te ontmoeten. Onze favorieten zijn Tamar Ridge Winery en Holm Oak Vineyards.

Wijnranken gesitueerd in een glooiend landschap in de Tamar Valley
Ontmoet de vriendelijke locals in Tamar Valley
© TravelEssence
Kliffen in Tasmanië
Geniet van alles wat Tasmanië te bieden heeft

Welke wijnregio is uw favoriet?

Onze reisspecialisten adviseren u graag over de mooiste accommodaties en meest unieke wijnhuizen, afgestemd op uw wensen en weg van de massa. Neem vrijblijvend contact op en profiteer van onze lokale kennis en contacten.

Ontdek meer over Australië

Eten en drinken in Australië

Australië

Lees meer

De Barossa Valley

Australië

In de glooiende heuvels, op anderhalf uur van Adelaide, vindt u de prachtige Barossa Valley. De Barossa staat…

Lees meer

Ervaar Australië in absolute luxe

Australië

Ervaar de luxe Australische levensstijl en overnacht op exclusieve plekken waar u wordt omgeven door natuur.…

Lees meer

Regio’s en gebieden van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Lees meer