Nz dolphin encounter kaikoura 3 solo easy going

7 bestemmingen om de fauna van Nieuw-Zeeland te ontdekken

Met een boot vaart u langs rotsen die uit het water omhoog rijzen, groene heuvels vormen een fel contrast met het azuurblauwe water. U geniet van de verscheidenheid van de Nieuw-Zeelandse natuur die u in bijna geen enkel land vindt. Maar uw boottocht wordt meteen specialer als u ineens dolfijnen uit het water ziet springen of zeehonden ziet luieren op de rotsen. Nieuw-Zeeland heeft unieke fauna: van geeloogpinguïns tot walvissen. Voor de dierenliefhebbers zetten wij daarom op een rijtje waar u Nieuw-Zeelandse dieren in de vrije natuur spot.

De jan-van-gent kolonie in Hawke’s Bay

Bij Cape Kidnappers, in de buurt van de stad Napiers op het Noordereiland, bevindt zich de grootste jan-van-gent kolonie op het vaste land ter wereld. Het aantal vogels wordt geschat op minstens 15.000. De kaap, waar de vogels zich nestelen, kunt u wandelend of per tractor bereiken in de periode van oktober tot mei. Tijdens de rit langs de ruwe kustlijn geeft de gids u uitleg over de jan-van-gent vogels en de bijzondere geologie van het gebied. Nergens ter wereld kunt u deze vogels, met een spanwijdte van twee meter, van zo dichtbij bewonderen. Vooral wanneer de vogels duiken naar vis krijgt u een indrukwekkend schouwspel te zien.

Gannet colony | New Zealand wildlife

Het spotten van walvissen, zeehonden en dolfijnen in Kaikoura

Kaikoura heeft een speciaal plekje in ons hart. Bij dit dorpje aan de Pacific Ocean spot u niet alleen dolfijnen, zeehonden en albatrossen in de vrije natuur, maar ook walvissen. Wist u dat Kaikoura de enige plek ter wereld is waar u het hele jaar door walvissen kunt zien? Dit komt doordat de noordelijke en zuidelijke zeestromen bij Kaikoura samen komen wat resulteert in zeer voedselrijk water.

Er zijn verschillende manieren waarbij u de zeedieren van dichtbij kunt bewonderen; vanaf de kust, op of in het water of zelfs vanuit de lucht. Vanuit Kaikoura worden er verschillende kleinschalige boottochten georganiseerd waarbij u uitleg krijgt over de dieren en hun natuurlijke omgeving. Met een beetje geluk ziet u dolfijnen met de boot meezwemmen.

Unique encounter with dolphins | New Zealand wildlife
Spotting seals in Kaikoura | New Zealand wildlife

Om de walvissen op een comfortabele manier te spotten, stapt u aan boord van een vliegtuigje. Vanuit de lucht ziet u niet alleen de walvissen, dolfijnen en zeehonden, maar ook de mooie bergen en kliffen van Kaikoura Ranges die uit de zee oprijzen.

Op deze plekken kunt u ook dolfijnen en zeehonden in de vrije natuur spotten:

De meest zeldzame pinguïn ter wereld: de Fiordland kuifpinguïn

In het Fiordland National Park, bekend van de Milford Sound en Doubtful Sound, leeft de zeldzame Fiordland kuifpinguïn. Deze middelgrote pinguïn heeft een standaard pinguïn-pak, maar valt vooral op door zijn goudgele wenkbrauwen die op een kuif lijken. Hieraan heeft hij dan ook zijn naam te danken. Pinguïns worden vaak geassocieerd met sneeuw en ijs, maar de kuifpinguïn voelt zich thuis in het subtropische regenwoud bij Lake Moeraki en Haast. Tussen juli en december nestelen deze bijzondere pinguïns zich aan de kust.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

Op Munro Beach heeft u de grootste kans om deze dieren tijdens zonsondergang of zonsopgang te spotten. Uw geduld wordt wel op de proef gesteld, want het blijven schuchtere beestjes. Een pad leidt u door het subtropische regenwoud naar het strand waar u – vanaf een afstand – de pinguïns uit het water kunt zien waggelen. Het zicht van de pinguïns is na de wandeling en het geduldig wachten de kers op de taart. Stewart Island is een andere plek waar u de Fiordland kuifpinguïn in de vrije natuur kunt spotten.

De edelherten in de vallei van Johnny

Het edelhert behoort niet tot de inheemse diersoorten van Nieuw-Zeeland. Het dier werd meer dan honderd jaar geleden vanuit Schotland naar Nieuw-Zeeland gebracht. Toch is het zien van deze dieren een avontuurlijke belevenis. De edelherten leven in de afgelegen Awakari Valley, aan de West Coast op het Zuidereiland. Ze worden er goed verzorgd door Johnny Currie, de beheerder van de vallei.

Johnny is een lokale legende in de West Coast. Met zijn wilde grijze baard, rubberlaarzen, modderige spijkerbroek en ietwat ronde buik is hij een opvallende verschijning. In een 4WD gaat u op pad met Johnny en zijn vriend Mickey om de wildernis van de vallei te ontdekken. Onderweg stopt u bij uitkijkpunten waar u de edelherten ziet grazen in een groene omgeving.

Otago Peninsula en Oamaru: een zeedierenparadijs

Zeevogels, pinguïns, zeehonden en pelsrobben: u vindt ze allemaal op Otago Peninsula, vlakbij Dunedin. Zo kunt u op Taiaroa Head, het noordelijkste punt van het schiereiland, een kolonie albatrossen bekijken in de periode mei tot november. Albatrossen kunnen minutenlang blijven zweven op de wind zonder met hun vleugels te slaan, wat een indrukwekkend schouwspel oplevert.

Sea lion on the Otago Peninsula | New Zealand wildlife
Seal on the beach at Otago Peninsula | New Zealand wildlife
Yellow-eyed penguin | New Zealand wildlife

Ook kunt u de zeldzame geeloogpinguïn spotten bij Penguin Place, niet ver van het observatiepunt van de albatrossen. Bekijk deze bedreigde diersoort van dichtbij vanuit de gecamoufleerde greppels en observatiehutten die ervoor zorgen dat de pinguïns niet gestoord worden. Otago Peninsula is niet de enige plek waar u de geeloogpinguïn kunt zien. Vanuit een observatiehut in Roaring Bay in het natuurgebied The Catlins kunt u ze één voor één aan land zien komen.

In Oamaru leeft een kolonie kleine blauwe pinguïns. Aan het einde van de dag ziet u ze terugkeren van hun vistocht en over het strand waggelen om zich terug te trekken in hun broedplaats. Om de pinguïns in de vrije natuur te zien, betaalt u wel een toegangsprijs. De opbrengsten gaan naar projecten ter bescherming van de pinguïns.

Stunning coast line | New Zealand holiday
© Barton Matthews

The Catlins: thuisbasis van de Hector-dolfijnen en zeeleeuwen

In het zuidelijkste puntje van Nieuw-Zeeland ligt het natuurgebied The Catlins, een vrij onontdekt stukje Nieuw-Zeeland. Hier vindt u pinguïns, robben, zeeleeuwen en zeldzame Hector-dolfijnen. In de wateren van Curio Bay en Porpoise Bay heeft u de meeste kans om spelende Hector-dolfijnen te spotten. Met een beetje geluk kunt u zelfs samen met ’s werelds kleinste dolfijnen surfen op de golven.

Vanaf Nugget Point heeft u uitzicht over de zee, de kustlijn en spelende zeehonden. De uitgestrekte stranden van The Catlins zijn vaak verlaten, maar toch komt het zo nu en dan voor dat u een lokale bezoeker tegenkomt: zeeleeuwen komen regelmatig aan land om te zonnebaden.

De mascotte van Nieuw-Zeeland: de Kiwi

Deze vleugelloze vogel komt alleen in Nieuw-Zeeland voor. Een uniek Nieuw-Zeelands dier dat ondanks zijn bekendheid niet zo makkelijk te spotten is. Het is een schuwe nachtvogel, dus u heeft geluk als u de Kiwi spot. De grootste kans om de Kiwi in zijn natuurlijke omgeving te zien, is op Kapiti Island. Maar dat is niet de enige plek in Nieuw-Zeeland waar u de Kiwi kunt zien.

Spot a Kiwi | New Zealand wildlife

Benieuwd naar waar u wildlife in Australië kunt spotten? Wij delen graag de plekken waar u Australische dieren in de vrije natuur kunt bewonderen.

Ontdek meer reisverhalen

Man op reis jagen

Man op reis in Nieuw-Zeeland: even jagen

Bert monstert zijn bezoek en weet meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft. “Zeker nog nooit geschoten?” Ik… lees meer

Au sydney seaplanes opera house discoverpage regions

3 op Reis in Australië: Sydney

Krijgt u ook geen genoeg van Down Under? Gelukkig kunnen we de afleveringen van 3 op Reis terug blijven kijken. In… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.