6 highlights van West-Australië, à la TravelEssence

West-Australië is zo immens groot en divers, dat kunnen wij ons nauwelijks voorstellen. Om u een kleine indicatie te geven: West Australië heeft maar liefst vier verschillende klimaatzones. Inderdaad. Dat zijn er drie meer dan Nederland! Menig reis blog zal u daarom duizelen met informatie en mogelijkheden, maar wij geven u liever wat insidertips.

Back-to-basic

In het noorden van West-Australië ligt de Kimberley, een ongeschonden natuurgebied dat verschillende bezienswaardigheden huisvest. Neem bijvoorbeeld de befaamde Bungle Bungle Ranges die een groot deel van Purnululu National Park beslaan. Deze zandsteen formaties lijken net bijenkorven en zijn miljoenen jaren oud. Ook noemenswaardig zijn Windjana Gorge National Park, Tunner Creek National Park en de King Leopold Ranges. Kortom, genoeg plekken om u zich te laten verwonderen door de krankzinnig knappe creaties van Moeder Natuur. Maar in de Kimberley maakt u ook kennis met een oeroude cultuur.

Auz oongkalkada wilderness camp 2 family very comfortable

Tussen de kustplaats Broome en het stadje Derby ligt Oongkalkada Wilderness Camp, op het land van de Nyikina Aboriginals vlakbij de Fitzroy River. Hier woont Neville, een Aboriginal die namens zijn volk het land beheert en een oogje in het zeil houdt. Samen met zijn vrouw en twee kinderen verwelkomd Neville reizigers van over de hele wereld. Deze worden met open armen ontvangen (het lijkt wel een familiebezoek) en leren over de Aboriginal cultuur en hoe het is om hun eigen vis te vangen en klaar te maken. Slapen wordt gedaan in comfortabele safari tenten, maar eerst wordt de vis verorberd!

Australia Wilderness | Australia holiday
Australia Wilderness | Australia holiday

Harige strandgangers

Strandliefhebbers kunnen tijdens de vakantie hun hart ophalen in Esperance, gelegen aan de zuidkust van West-Australië. Hier kunt u gaan vissen, duiken, zeilen, elkaar begraven, noem het maar op. Wat u ook kunt doen is de kustlijn verkennen aan boord van een heuse 4WD. Deze tocht is ongeveer vijftig kilometer lang en voert u langs Cape Le Grand en Lucky Bay. De stranden hier zijn zo mooi dat zelfs de kangoeroes hun gras grazende bestaan even een halt toeroepen om te gaan zonnebaden op het witte zand.

Als u vervolgens denkt alles gezien te hebben dan heeft u het mis. Esperance herbergt namelijk ook het beroemde Lake Hillier. Dit zoute meer ligt op een eiland en is fel roze van kleur. Niemand weet waar die appetijtelijke aardbeienkleur precies vandaan komt. Drinkbaar is het water het in ieder geval niet. Lake Hillier bezoekt u het beste vanuit de lucht met Goldfield Air Services.

Esperance | Australia beach holiday

Fine as(s) wine

Moet u even bijkomen van dat Orka geweld? Dat kan in Margaret River. Deze plaats staat bekend om zijn wijnbouw en brouwerijen. Margaret River is overigens ook de naam van de rivier die door het stadje stroomt. Niet dat u in de war raakt. Een local genaamd Sean Blocksidge maakt handig gebruik van deze waterweg. Sean organiseert persoonlijke tours, waarbij u heerlijke wijnen proeft. Eerst maakt u een kleine kanotocht, waarna u gaat lunchen bij een van de beste wijnhuizen uit de regio. U krijgt een tour door wijngaard en mag tussen de vaten rijpende wijn dolen.

Even verderop ligt Leewin-Naturaliste National Park. Hier vindt u geen wijngaarden maar grotten. De bekendste heet Mammoth Cove, een imposante grot van vijfhonderd meter lang en dertig meter hoog. U begrijpt dat dit gevaarte redelijk wat toeristen trekt. Wie deze liever wil ontwijken gaat op stap met Josh Witheland. Samen bezoekt u Ngilgi Cave waar Josh verhalen vertelt over zijn voorouders de Wadani Aboriginals. Ook leert hij u welke planten een medicinale werking hebben, waar u het best voedsel kunt zoeken en hoe u een vuur moet maken met behulp van twee stokken. Handig tijdens het kamperen en iets om over op te scheppen bij de collega’s op werk.

Margaret River | Australia holiday
Een chefkok is een gerecht aan het klaarmaken in het Margaret River Culinary Retreat

Free Willy

Naast luierende kangoeroes kunt u in West-Australië ook Orka’s spotten. Bremer Bay is haast de enige plek op het continent waar dit kan. De nieuwsgierige reuzen komen graag even gedag zeggen wanneer u in een boot door de baai vaart. Met een beetje geluk ziet u ze ook jacht maken op een onschuldige prooi, wat meteen verklaard waarom Orka’s in het Engels Killer Whales worden genoemd.

aus orca bremer bay

Duurzaam genieten

Geen zwembad ter wereld weegt op tegen de natuurlijke poelen van Karijini National Park. Dit park ligt in de Pilbara regio en is in één woord adembenemend te noemen (dat zegt men niet vaak in de reisbranche). Midden in het park ligt Karijini Eco Retreat, een duurzame accommodatie waar gasten in luxe eco tenten verblijven, compleet met badkamer en eigen veranda.

Why So Serious?

Dan nog even over Perth, de hoofdstad van West-Australië. In deze bruisende metropool zal u zich geen moment vervelen. De stad kent ongeveer negentien verschillende stranden en nog veel meer restaurants, winkels, cafés en musea. Maar als u even tijd heeft moet u absoluut de ferry pakken naar Rottnest Island. Op dit autovrije eiland kunt kennis maken met de quokka’s. Deze kleine wallaby’s zijn uw camera niet schuw en poseren - al grijnzend - graag voor een foto.

Ontdek meer reisverhalen

The Kimberley Tourism Western Australia

Opnieuw naar Australië of Nieuw-Zeeland

A Skippy from Australia Header

A skippy from Australia

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.